Rolada z kurczaka z serem i warzywami |
Pierś z kurczaka z piekarnika nie musi być nudna i wysuszona - dzięki pieczeniu w skorupce serowej i nadziewaniu, mięso jest soczyste, delikatne i aromatyczne, smakuje zupełnie inaczej niż zwykle.
Faszerowana rolada drobiowa z piekarnika sprawdzi się na niedzielny obiad, to też świetna propozycja na Święta lub wizytę gości. Bardzo polecam, smacznego:)
Przepis na roladę z kurczaka z serem i warzywami, składniki:
500 g piersi z kurczaka,przyprawy do oprószenia mięsa: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, zioła prowansalskie (lub inne ulubione przyprawy do kurczaka)
na ciasto serowe:
3 jajka
250 g żółtego sera
3 łyżki majonezu
na farsz do rolady:
pół dużej czerwonej papryki,
garść świeżego szpinaku,
cebula lub mały por,
1-2 ząbki czosnku,
gałązka selera naciowego,
1-2 czubate łyżki kremowego serka śmietankowego (typu Almette, Twój Smak),
sól, pieprz, zioła prowansalskie,
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki, opcjonalnie,
kilka plastrów fety, opcjonalnie,
garść oliwek, opcjonalnie
Przepis na roladę z kurczaka z serem i warzywami, przygotowanie:
Kurczaka przeciąć na 6 kotletów, rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć przyprawami.Przygotować farsz: paprykę, cebulę i seler drobno pokroić, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek i posiekane liście świeżego szpinaku, jeśli go używamy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami, dodać serek. Poczekać, aż się rozpuści. Odłożyć (ważne, by farsz nie był wodnisty, całość ma być gęsta).
Przygotować skorupkę serową do rolady: połączyć jajka, majonez i starty na dużych oczkach ser. Wyłożyć masę serową na blaszkę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia - masa serowa powinna być wyłożona cienko, bez przerw (prostokąt o wymiarach ok. 25x30cm). Papier do pieczenia można uprzednio wysmarować łyżeczką oleju (ja tego nie zrobiłam i masa bez problemu dała się odkleić od papieru po upieczeniu). Piec w 180 C przez 25 minut.
Gorące ciasto serowe odkleić od papieru, ułożyć na nim rozbite kotlety, na kotlety nałożyć farsz warzywny. Opcjonalnie pokruszyć fetę, nałożyć pokrojone oliwki. Zwinąć całość w roladę, zawinąć w papier do pieczenia. Piec w 180C przez 35 minut.
Zmodyfikowany przepis ze strony: blogzapetytem.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Chicken Roulade with Cheese and Vegetables Recipe:
500 g of chicken breast,
seasoning for the meat: salt, pepper, sweet and hot paprika, granulated garlic, Herbs de Provance or any other dry herbs of your choice (you can also your your favourite chicken seasonings)
for the cheese 'crust':
3 eggs,
250g of grated cheese (make sure shreds of cheese are not very fine),
3 tbsp of mayo,
for the filling:
1/2 of a large red bell pepper,
1 stalk of celery,
a handful of fresh spinach,
1 onion or small leek,
1-2 cloves of garlic,
1-2 heaping tbsp of cream cheese,
salt and pepper, dry herbs, to taste,
few slices if feta, optional,
few tsp of chopped parsley, optional,
a handful of olives, optional
Cut the chicken into 6 cutlets, beat, using a meat mallet and sprinkle with seasonings. set aside.
Prepare the filling: finely chop bell pepper, celery and onion, saute on a small amount of oil. Add finely chopped garlic and fresh, chopped spinach. Cook, until wilts and season to taste. Add some parsley. Set aside to cool for a bit (make sure your filling is not watery, the auce should be very thick)
Prepare the cheese crust: combine cheese, mayo and eggs. Place the mixture onto your shallow baking tray lined with parchment paper or baking paper (it is best to use tray from the oven) and create quite thin rectangle (approx. 25x30cm). Bake in 180C for 25 minutes. I did not grease my paper, before placing my cheese mixture and it did not stick, but you can grease your baking paper with 1 tsp of oil, if you prefer.
Immediately after baking, take the cheese crust from the tray and remove the baking paper. On top of your baked crust, arrange your cutlets. Add your filling on top of that. Crumble some feta adm add chopped olives. Gently roll everything together, creating a roulade. Wrap into the baking paper and bake in 180C for 35 minutes. Serve warm or room temperature. Enjoy:)
Modified recipe from this site: blogzapetytem.pl
I have only once made a roulade and it tested my dexterity. This recipe sound good - but not easy.
OdpowiedzUsuńPycha - już wiem, że skorzystam
OdpowiedzUsuńojej wygląda jak z restauracji:)
OdpowiedzUsuńAleż mi tu cudowności podsuwasz w niedzielę - a u nas dziś naleśniki ze szpinakiem i mięsem mielonym.
OdpowiedzUsuńidealna na niedzielny obiad!
OdpowiedzUsuńThis sounds delicious, wish I had some now! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńLooks very good!
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
What a great chicken roulade! I love esp. that cheese crust.
OdpowiedzUsuńTasty look!!! ^^
OdpowiedzUsuńOprócz tego że to bardzo smaczne danie to jeszcze ślicznie wygląda. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńBellissimo e squisito.
OdpowiedzUsuńWypasiona rolada!
OdpowiedzUsuńFajna rolada ❤
OdpowiedzUsuń😋
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńMoja babcia często robi taką roladę :)
OdpowiedzUsuńMój partner byłby zachwycony ;)
OdpowiedzUsuńThat is so pretty to serve. Looks hearty and healthy too!
OdpowiedzUsuńBrawo, piękna rolada i fajnie, że dużo nadzienia :)
OdpowiedzUsuńNa sam widok zrobiłam się głodna :) Pięknie podane!
OdpowiedzUsuńOjojojoj, ale bym się najadła takim czymś :o
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie a ja kurczaka zjem w każdej formie. No prawie :p
OdpowiedzUsuńSo fancy and beautiful! It would be great and impressive for a dinner party.
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda i z pewnością tak smakuje, zjadłabym :P
OdpowiedzUsuńThis looks good and so healthy :-D
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :-) Kurczaka bardzo lubimy a w takiej wersji to pewnie w locie by wszystko znikło z talerza :-)
OdpowiedzUsuńAle wygląda to smakowicie! Super :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rolady :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWow, this looks absolutely incredible!
OdpowiedzUsuńThat looks so good.
OdpowiedzUsuńThat sounds fantastic, very impressive. Keep well Diane
OdpowiedzUsuńThis looks and sounds delicious.
OdpowiedzUsuńGreat ingredients and so tasty served with green salad leaves.
All the best Jan
Wow, the crust is cheese! I was sure it was bread. It looks amazing.
OdpowiedzUsuńRobiłam roladę z pieczarkami z twojego przepisu. Super rzecz
OdpowiedzUsuńIt's WONDERFUL!
OdpowiedzUsuńOttimi così farciti, e molto belli!
OdpowiedzUsuńAnother wonderful recipe. Looks amazing.
OdpowiedzUsuńrobiłam ją z nieco zmienionym farszem i mąż był zachwycony!
OdpowiedzUsuńI want to taste it. It looks yummy! I need time to cook and try new recipes. xoxo
OdpowiedzUsuńBeautiful - And So Many Options As Well - Gorgeously Photographed - Be Well
OdpowiedzUsuńCheers
Oh My! This looks so delicious.
OdpowiedzUsuńNicely presented!
OdpowiedzUsuńale świetna ta rolada
OdpowiedzUsuńPięknie i apatycznie:)
OdpowiedzUsuńWyglada świetnie, bardzo fajny pomysł na idealny obiad dla gości.
OdpowiedzUsuńGreat post, Thanks for sharing, x
OdpowiedzUsuńI'm following you! X.
mm coś smacznego :)
OdpowiedzUsuńale pachnie:):):mnaim, mniam
OdpowiedzUsuńRolada wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńPyszna musi być :)
OdpowiedzUsuńThis sounds delicious!
OdpowiedzUsuńRolada wygląda tak, że mniam 😊!!! Z pewnością wypróbuję Twój przepis 🤤!!!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają :) Bardzo lubię takie roladki :)
OdpowiedzUsuńAleż to wygląda!!! Slinka cieknie! Koniecznie muszę przygotować!
OdpowiedzUsuńPiecze się 😋!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mięska nadziewane
OdpowiedzUsuń