lipca 03, 2020

Szybki schab z warzywami / Quick Pork Vegetable Skillet

Szybki schab z warzywami przepis
Szybki schab z warzywami 
Szybki schab z warzywami przepis

Dziś pomysł na schab z warzywami z patelni. Jeśli szukacie przepisu  na łatwy i szybki obiad, to zdecydowanie coś dla Was.

Schab z warzywami z patelni to pokrojone na cienkie paski kotlety, obtoczone w aromatycznej przyprawie do gyrosa. Ja zawsze przygotowuję swoją mieszankę przypraw, którą dzielę się w przepisie, ale jeśli obiad ma być naprawdę błyskawiczny, możecie użyć swojej ulubionej przyprawy do gyrosa albo innej mieszanki, którą najbardziej lubicie.

Do schabu w warzywach świetnie pasują też pieczarki. Zamiast cukinii i papryki możecie wykorzystać swoje ulubione jarzyny - dobrze sprawdzi się na przykład brokuł podzielony na różyczki. W tym przepisie wszystkie składniki smażymy na dość dużym ogniu, warzywa powinny zachować jędrność.

Mięso z warzywami świetnie smakuje z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Polecam, smacznego:)

Jeśli szukacie przepisów na szybkie obiady, polecam też mój szybki gulasz z polędwiczki wieprzowej:




Przepis na schab z warzywami z patelni, składniki:

ok. 450 g kotletów schabowych bez kości,

na domową przyprawę gyros (można zamiast niej użyć ulubionej mieszanki przypraw kebab/gyros):
sok z 1/2 cytryny,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1-2 łyżki oleju,
2 łyżeczki oregano,
łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
łyżeczka rozgniecionej w moździerzu kolendry,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
sól, pieprz

1/2 cukinii,
mała marchewka,
czerwona papryka,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
sól, pieprz do smaku

natka pietruszki lub kolendry do posypania potrawy

Przepis na schab z warzywami z patelni, przygotowanie:

Połączyć składniki marynaty i dokładnie wmasować w pokrojone na paski mięso. Odstawić na 30 minut lub dłużej (można też przygotować gyros od razu). Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, do mocnego zarumienienia. Odłożyć. Machewkę pokroić w słupki, paprykę w paski, cukinię i cebulę w plastry. Smażyć na patelni po mięsie, na końcu dodać drobno posiekany czosnek i doprawić do smaku (warzywa powinny zachować jędrność, nie mogą się rozpadać). Dodać mięso, podgrzać całość. Posypać ziołami.

Przepis na mieszankę gyros z tej strony.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Quick Pork Vegetable Skillet Recipe:

approx. 450 g of pork chops (boneless),

for the homemade gyros seasoning (or use store bought blend):

lemon juice from 1/2 lemon,
1-2 tbsp of oil,
3/4 tsp og granulated garlic,
2 tsp of dry oregano,
1 tsp of cumin,
1 tsp of ground coriander,
1 tsp of sweet paprika,
1/2 tsp of cinnamon,
salt and pepper

1/2 of a zucchini,
1 small carrot,
1 red bell pepper,
1 onion,
1-2 cloves of garlic
salt and pepper to taste

some fresh parsley or coliander

Cut the meat into strips. Combine all the marinade ingredients and cover the meat with it. Set aside for 30 minutes or longer (or start cooking immediately). Sear the meat on hot skillet, until golden brown.  Set aside. To the same pan add sliced of onion and zucchini and strip of pepper and carrot. Cook, until tender, but still lightly crispy. Add finely chopped garlic and cook for a minute. Add the emat back in and warm everything through. Sprinkle with fresh herbs. Serve  with potatoes or rice. Enjoy:)

Original recipe for gyros blend from this site.

Also see my Video Recipe for  Pork Loin Stew above (English subtitles available) :)

50 komentarzy:

  1. This looks very yummy, I could eat it now, but first I must go shopping! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW! Thank you for recipe and video!

    OdpowiedzUsuń
  3. A quick, healthy and delicious stirfry!

    OdpowiedzUsuń
  4. That seasoning sounds wonderful - and could be used in a number of dishes. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgłodniałam, jak tylko zobaczyłam ten przepis. Szybki przepis akurat na piąteczek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały przepis, wygląda bardzo apetycznie :) Myślę że na pewno zainspiruję się twoim przepisem :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  7. W lecie takie obiady z mnóstwem warzyw są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie smaczne danie, a mam jeszcze schab zamrożony, to już wiem co z nim zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I love meals that are done as a stir fry and now know what might happen to some of my eggplant from the garden (I've never used them in a stir fry)

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  11. It looks like delcious but I prefer beef:)

    OdpowiedzUsuń
  12. This looks like a really wonderful dish! I hope you have a fantastic weekend.
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudnie to wygląda! Bardzo lekko. U mnie dzisiaj potrawka z rybki! :)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka
    Jelonkowa

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapisuję przepis, bo bardzo mi się podoba. Wypróbuję w najbliższym czasie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie to danie wygląda. Z chęcią bym zjadła taki obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo fajne danie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Looks summery and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  18. That's definitely something that I would make.

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam... moja mama ciągle coś robi takiego: krojone mięsko plus warzywka. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  20. This looks wonderful, and very well rounded!

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepis nie wydaje się być bardzo skomplikowany, więc chętnie go wypróbuję :D
    Danie smakowicie się prezentuje :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. blogwalking from malaysia. follow here :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Oh WOW, this looks SO appetising...ideal for Sunday lunch tomorrow!
    Thank you so much, you are a truly inspiring cook!😊😊

    Have a super weekend...and stay safe, my friend!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  25. Dziś robiłam klasyczne schabowe. Może taki inny pomysł na schab tez by się sprawdził

    OdpowiedzUsuń
  26. That looks so good! Hope you have a nice weekend.

    OdpowiedzUsuń
  27. Chętnie wypróbuję przepis przy kolejnym spotkaniu rodzinnym :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  28. Yum! This looks delicious! I was unable to get any pork on my recent grocery shopping order, but, I am thinking that I might be able to substitute chicken, instead?

    OdpowiedzUsuń
  29. Quick and easy, sounds good :-D

    OdpowiedzUsuń
  30. I like to use zucchini when cooking or frying and this recipe also sounds great. :)

    P&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡

    OdpowiedzUsuń
  31. Prezentuje się bardzo smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Sometimes a quick and easy recipe is just what you need!
    Thanks for sharing this one.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  33. Fajna mieszanka, polubiłabym to danie.

    OdpowiedzUsuń
  34. Lubię właśnie takie dania na azjatycką nutę. Mięso pokrojone w paski, jakieś warzywka, przyprawy. Wok czy patelnia i gotowe danie z orientalnym akcentem :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Mniam :) Uwielbiam szybkie dania, więc z chęcią wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wygląda przepysznie! :) Koniecznie muszę przygotować!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger