Szybki schab z warzywami |
Schab z warzywami z patelni to pokrojone na cienkie paski kotlety, obtoczone w aromatycznej przyprawie do gyrosa. Ja zawsze przygotowuję swoją mieszankę przypraw, którą dzielę się w przepisie, ale jeśli obiad ma być naprawdę błyskawiczny, możecie użyć swojej ulubionej przyprawy do gyrosa albo innej mieszanki, którą najbardziej lubicie.
Do schabu w warzywach świetnie pasują też pieczarki. Zamiast cukinii i papryki możecie wykorzystać swoje ulubione jarzyny - dobrze sprawdzi się na przykład brokuł podzielony na różyczki. W tym przepisie wszystkie składniki smażymy na dość dużym ogniu, warzywa powinny zachować jędrność.
Mięso z warzywami świetnie smakuje z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Polecam, smacznego:)
Jeśli szukacie przepisów na szybkie obiady, polecam też mój szybki gulasz z polędwiczki wieprzowej:
Przepis na schab z warzywami z patelni, składniki:
ok. 450 g kotletów schabowych bez kości,na domową przyprawę gyros (można zamiast niej użyć ulubionej mieszanki przypraw kebab/gyros):
sok z 1/2 cytryny,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1-2 łyżki oleju,
2 łyżeczki oregano,
łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
łyżeczka rozgniecionej w moździerzu kolendry,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
sól, pieprz
1/2 cukinii,
mała marchewka,
czerwona papryka,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki lub kolendry do posypania potrawy
Przepis na schab z warzywami z patelni, przygotowanie:
Połączyć składniki marynaty i dokładnie wmasować w pokrojone na paski mięso. Odstawić na 30 minut lub dłużej (można też przygotować gyros od razu). Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, do mocnego zarumienienia. Odłożyć. Machewkę pokroić w słupki, paprykę w paski, cukinię i cebulę w plastry. Smażyć na patelni po mięsie, na końcu dodać drobno posiekany czosnek i doprawić do smaku (warzywa powinny zachować jędrność, nie mogą się rozpadać). Dodać mięso, podgrzać całość. Posypać ziołami.Przepis na mieszankę gyros z tej strony.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Quick Pork Vegetable Skillet Recipe:
approx. 450 g of pork chops (boneless),
for the homemade gyros seasoning (or use store bought blend):
lemon juice from 1/2 lemon,
1-2 tbsp of oil,
3/4 tsp og granulated garlic,
2 tsp of dry oregano,
1 tsp of cumin,
1 tsp of ground coriander,
1 tsp of sweet paprika,
1/2 tsp of cinnamon,
salt and pepper
1/2 of a zucchini,
1 small carrot,
1 red bell pepper,
1 onion,
1-2 cloves of garlic
salt and pepper to taste
some fresh parsley or coliander
Cut the meat into strips. Combine all the marinade ingredients and cover the meat with it. Set aside for 30 minutes or longer (or start cooking immediately). Sear the meat on hot skillet, until golden brown. Set aside. To the same pan add sliced of onion and zucchini and strip of pepper and carrot. Cook, until tender, but still lightly crispy. Add finely chopped garlic and cook for a minute. Add the emat back in and warm everything through. Sprinkle with fresh herbs. Serve with potatoes or rice. Enjoy:)
Original recipe for gyros blend from this site.
Also see my Video Recipe for Pork Loin Stew above (English subtitles available) :)
This looks very yummy, I could eat it now, but first I must go shopping! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńWOW! Thank you for recipe and video!
OdpowiedzUsuńA quick, healthy and delicious stirfry!
OdpowiedzUsuńThat seasoning sounds wonderful - and could be used in a number of dishes. Thank you.
OdpowiedzUsuńZgłodniałam, jak tylko zobaczyłam ten przepis. Szybki przepis akurat na piąteczek!
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, wygląda bardzo apetycznie :) Myślę że na pewno zainspiruję się twoim przepisem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
This looks delicious.
OdpowiedzUsuńW lecie takie obiady z mnóstwem warzyw są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńJakie smaczne danie, a mam jeszcze schab zamrożony, to już wiem co z nim zrobię :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI love meals that are done as a stir fry and now know what might happen to some of my eggplant from the garden (I've never used them in a stir fry)
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
It looks like delcious but I prefer beef:)
OdpowiedzUsuńThat looks good.
OdpowiedzUsuńThis looks like a really wonderful dish! I hope you have a fantastic weekend.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Cudnie to wygląda! Bardzo lekko. U mnie dzisiaj potrawka z rybki! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka
Jelonkowa
Fajne lekkie danie :)
OdpowiedzUsuńJak kolorowo od warzywek :)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis, bo bardzo mi się podoba. Wypróbuję w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pięknie to danie wygląda. Z chęcią bym zjadła taki obiad :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne danie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńLooks summery and delicious!
OdpowiedzUsuńThis looks really delicious !!
OdpowiedzUsuńThat's definitely something that I would make.
OdpowiedzUsuńMniam... moja mama ciągle coś robi takiego: krojone mięsko plus warzywka. Pychotka.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńThis looks wonderful, and very well rounded!
OdpowiedzUsuńPrzepis nie wydaje się być bardzo skomplikowany, więc chętnie go wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńDanie smakowicie się prezentuje :D Pozdrawiam!
Uwielbiam takie obiady :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńWOW! TASTY!!!
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńIt looks so savory!
OdpowiedzUsuńblogwalking from malaysia. follow here :)
OdpowiedzUsuńOh WOW, this looks SO appetising...ideal for Sunday lunch tomorrow!
OdpowiedzUsuńThank you so much, you are a truly inspiring cook!😊😊
Have a super weekend...and stay safe, my friend!
Hugs xxx
Dziś robiłam klasyczne schabowe. Może taki inny pomysł na schab tez by się sprawdził
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńThat looks so good! Hope you have a nice weekend.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis przy kolejnym spotkaniu rodzinnym :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Looks so yummy!
OdpowiedzUsuńYum! This looks delicious! I was unable to get any pork on my recent grocery shopping order, but, I am thinking that I might be able to substitute chicken, instead?
OdpowiedzUsuńYes, chicken will work great here!
UsuńQuick and easy, sounds good :-D
OdpowiedzUsuńI like to use zucchini when cooking or frying and this recipe also sounds great. :)
OdpowiedzUsuńP&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡
Prezentuje się bardzo smacznie :-)
OdpowiedzUsuńSometimes a quick and easy recipe is just what you need!
OdpowiedzUsuńThanks for sharing this one.
All the best Jan
Fajna mieszanka, polubiłabym to danie.
OdpowiedzUsuńLubię właśnie takie dania na azjatycką nutę. Mięso pokrojone w paski, jakieś warzywka, przyprawy. Wok czy patelnia i gotowe danie z orientalnym akcentem :)
OdpowiedzUsuńMniam :) Uwielbiam szybkie dania, więc z chęcią wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :) Koniecznie muszę przygotować!
OdpowiedzUsuńNigdy nie lubiłam schabu :)
OdpowiedzUsuń