Szynka drobiowa z szynkowaru |
Moja szynka z szynkowaru jest bez soli peklowej i żelatyny. Jeśli wolicie użyć peklosoli, skorzystajcie z zaleceń na opakowaniu, jeśli chodzi o jej ilość. Do takiej domowej drobiowej szynki pasuje większość ulubionych suszonych ziół. Ja użyłam bazylii i oregano, a także słodkiej papryki, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dodać do niej ulubioną mieszankę przypraw do mięsa.
Szynka z kurczaka z szynkowaru to chuda, smaczna wędlina - idealna do kanapek, ale sprawdzi się też w sałatkach i na pizzy. Polecam, smacznego:)
Do szynki z kurczaka warto przygotować również domowe pieczywo. Polecam mój szybki chleb dla leniwych:
Przepis na szynkę drobiową z szynkowaru, składniki:
700 g piersi z kurczaka (lub indyka),1 i 1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
3/4 łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka miodu
Przepis na szynkę drobiową z szynkowaru, przygotowanie:
Zmielić mięso (lub posiekać w robocie kuchennym), dodać pozostałe składniki. Wyrabiać kilka minut, aż całość będzie gęsta i klejąca. Przełożyć do szynkowaru, zamknąć pokrywką, odłożyć na noc do lodówki. Szynkowar włożyć do dużego garnka wypełnionego wodą (wody ma być tyle, by nie zalewała pokrywki szynkowaru) - jej temperatura nie może przekraczać 85 stopni. Gotować około godziny i 40 minut (do dwóch godzin), aż temperatura wewnątrz mięsa będzie wynosić powyżej 74 stopni). Szynkowar wyciągnąć z wody, ostudzić, włożyć do lodówki na całą noc. Aby szynka łatwo wyszła z formy, można obkroić brzegi nożem i postukać naczynie po bokach.Zmodyfikowany przepis ze strony olgasmile.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Homemade Chicken Ham Recipe:
650-700 g of chciken breast (or turkey),
1 1/2 tsp of salt,
1/2 tsp of dry basil,
1/2 tsp od dry oregano,
3/4 tsp of granulated garlic,
3/4 tsp of sweet paprika,
1 tsp of honey
Grind or blend the meat. combine with remaining ingredients. Mix well for few minutes, using your hands, until thick and sticky. Place the meat into a pressure ham cooker, cover with the lid and refrigerate overnight. Place the ham cooker into a big pot filled with water (the water can't cover the lid) and cook according to your ham cooker instructions (approx. 1 hour and 40 minutes, until the internal meat temperature reaches 75 C ) - be sure to regularly check the temperature of the water (up to 85C). Remove the ham cooker from the water, cool and refrigerate overnight. Cut the ham into thick or thin slices and serve with homemade bread. Enjoy:)
Original recipe here.
Very impressive! The homemade chicken ham turned out so good, Natalia.
OdpowiedzUsuńNot for me, but I am sure that many will like it very much.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna szynka! Chętnie wypróbuję przepis, tym bardziej,ze dawno nie wykorzystywałam szynkowaru. Przyjemnie będzie, gdy znowu się przyda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Thank you! Very tasty!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post http://jusinx.blogspot.com/.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie domowe wędlinki :-)
OdpowiedzUsuńAle super! Też bym taką chętnie zrobiła :)
OdpowiedzUsuńMa che bontà.. un prosciutto di pollo!!!! che brava! buona giornata
OdpowiedzUsuńNatalia u Ciebie zawsze jest pysznie, szyneczka wygląda bardzo apetycznie.:)
OdpowiedzUsuńOh, my goodness... Yes, I would eat that. The ham loaf is gorgeous!
OdpowiedzUsuńA te bułeczki tez Twoje, boskie :)
OdpowiedzUsuńI don't like sausage3s but the bread is for sure yummy.
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
doomowe najlepsze
OdpowiedzUsuńNo nie wiem czy w weekend nie zrobię :D
OdpowiedzUsuńoooh this sounds so good. a great idea for these ingredients!!
OdpowiedzUsuńThis sounds wonderful, wow! Have a great day, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńSeems interesting to make.
OdpowiedzUsuńTakie domowe wyroby są najpyszniejsze :)
OdpowiedzUsuńMy boyfriend would love this!
OdpowiedzUsuńChicken ham is a leaner option than pork ham or salami. Still, it's tasty (especially with home made bread), but not healthy because of the salt and the fat.
OdpowiedzUsuńThe ham on your plate looks yummi!
Neat recipe, and one that's new to me. Thanks!
OdpowiedzUsuńThis looks like such a unique and delicious dish! Thank you for sharing it.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Właściwie nie sądziłam, że można zrobić sobie szynkę samodzielnie i przynajmniej wiadomo, co tam w środku jest!
OdpowiedzUsuńSuper, takie domowe wędliny najlepiej smakują i są na pewno zdrowsze od sklepowych :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie bardzo :)
OdpowiedzUsuńbardzo chętnie bym zrobiła:D
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, na pewno wielu osobom posmakuje taka szynka. ;)
OdpowiedzUsuńlooks good!
OdpowiedzUsuńThose rolls look delish and if I could get some veggie chicken/ham, I'm in:)
OdpowiedzUsuńThis is so unusual. And very impressive!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ta szynka 😊
OdpowiedzUsuńMouthwatering! Thank you, Natalia:)
OdpowiedzUsuńWow! Homemade ham! Sounds delicious.
OdpowiedzUsuńTakie domowe produkty sa najlepsze, ja osobiście jestem wegetarianką, ale taka szyneczka idealnie sprawdzi się u mięsożerców :-)
OdpowiedzUsuńmmmmm! :)
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl
Domowe wyroby są super, ale u nas szynkowar jakoś się nie sprawdził.
OdpowiedzUsuńHow good you are! It is delicious!
OdpowiedzUsuńLibię wędliny z dodatkiem aromatycznych ziół. Twoja musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńThis Is New On Me - Way Cool
OdpowiedzUsuńCheers
Looks good and healthy too. But my hubby doesn't like all the herbs.
OdpowiedzUsuńIt looks delicious, thank you :)
OdpowiedzUsuńNow if only I had a Pressure Ham Cooker. Keep well and stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńLooks very tasty, something that I have never tried.
OdpowiedzUsuńI like that your ham ham is without gelatin.
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńI've never heard of a ham cooker. That sounds interesting though.
OdpowiedzUsuńTak jeszcze szynki nie robilam
OdpowiedzUsuńThis looks so interesting, I've never heard of it before or the ham cooker. Looks tasty though.
UsuńWygląda przepysznie!!! Zakup szynkowaru chodzi mi po głowie... Wędliny ze sklepu to sama chemia.. zwłaszcza te pakowane. Naprawdę ciężko o dobrej jakości produkty.
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi że mam gdzieś taki szynkowar więc warto go użyć do zrobienia takiej wędliny. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńJa to jestem nie na bieżąco ze sprzętami. Nie wiedziałam, że jest coś takiego jak szynkowar :)
OdpowiedzUsuń