Włoska zupa Minestrone to absolutny klasyk, przepisów na nią jest jednak wiele i żaden nie jest taki sam (na moim blogu znajdziecie kilka jej rodzajów). To dlatego, że w takiej włoskiej pomidorowej znajdziemy to, na co akurat jest sezon. Wiosenna, letnia, jesienna i zimowa Minestrone mogą się od siebie bardzo różnić. W związku z tym wykorzystajcie warzywa, które najbardziej lubicie.
Do mojej jarzynowej pomidorówki użyłam pomidorów, cukinii, szpinaku i papryki. W zależności od sezonu możecie wykorzystać pomidory z puszki (świetnie sprawdzą się zwłaszcza te z bazylią), passatę albo świeże pomidory. Obowiązkowo podajcie Minestrone ze świeżo startym parmezanem.
Jeśli została Wam końcówka parmezanu (rant / brzeg sera), koniecznie wrzućcie go do zupy podczas gotowania. Odda Minestrone mnóstwo smaku.
Włoska zupa pomidorowa to świetny pomysł na zdrowy posiłek pełen warzyw. Dobrze smakuje z makaronem lub ryżem. Polecam, smacznego:)
Jeśli lubicie włoską kuchnię, polecam też mojego kurczaka a la pizza:
Przepis na włoską zupę Minestrone, składniki:
1.5-2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,cebula,
ząbek czosnku,
pół czerwonej papryki,
mała cukinia,
puszka pomidorów (400 g) lub passata albo świeże pomidory,
czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
garść świeżego szpinaku,
kilka łyżek świeżej bazylii, ew, natki pietruszki,
kilka łyżek startego parmezanu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, słodka papryka
makaron lub ryż
Przepis na włoską zupę Minestronę, przygotowanie:
Warzywa pokroić w kostkę, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu (czosnek dodać na końcu smażenia). Zalać bulionem, dodać pomidory lub passatę i koncentrat. Pod koniec gotowania wrzucić szpinak i świeżą bazylię. Doprawić. Do miseczek nałożyć porcję makaronu lub ryżu, wlać zupę, obficie posypać parmezanem.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Minestrone Soup Recipe:
1.5-2 l of homemade chicken or vegetable stock,
1 onion,
1 clove of garlic,
1 small zucchini,
1/2 of a red bell pepper,
1 can of tomatoes (400g) or passata or fresh tomatoes,
1 heaping tbsp of tomato paste,
a handful of fresh spinach,
few tbsp of fresh basil or parsley,
few tbsp of grated parmesan cheese,
seasonings to taste: salt, pepper, oregano, dry basil (optional), thyme, sweet paprika,
some cookes pasta or rice to serve with soup
Dice the vegetables. Heat a small amount of oil in a pan, add chopped veggies and cook for few minutes (add garlic at last). Cover with stock, add tomatoes and tomato paste, simmer, until tender. Add spinach and fresh herbs. Season well. Place some pasta or rice in a bowl, cover with soup. Grate parmesan on top. Enjoy:)
Can't remember when I last had a minestrone. Yours looks yummy and comforting!
OdpowiedzUsuńOch to przepis dla mnie :D
OdpowiedzUsuńThank you, you gave me some ideas for my cooking today :-)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupki
OdpowiedzUsuńPomidorowo-jarzynowej zupy jeszcze nie jadłam, ciekawe czy by smakowała 😊
OdpowiedzUsuńLooks a good soup to make.
OdpowiedzUsuńI love minestrone and this seems to be the perfect recipe!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Looks delicious I love the idea of adding some parmesan on top, sounds delicious.
OdpowiedzUsuńOne of my favourite soups...but your version looks so much more delicious than my usual canned version. I simply have to try this!
OdpowiedzUsuńThank you so much!😊😊
Hugs xxx
Uwielbiam pomidorową :)
OdpowiedzUsuńTakiej z cukinią i szpinakiem jeszcze nie jadłam. Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Spróbowałabym, zupy różnego rodzaju uwielbiam, ale takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńOh wow, this looks truly amazing! Thank you for sharing it!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Brzmi smakowicie, uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńTeraz ten przepis na zupę będzie za mną chodził :D
Pozdrawiam ciepło ♡
One of my favorite soups! Your version looks so tasty -- terrific recipe. Thanks!
OdpowiedzUsuńJa niestety należę do tych osób, które nie przepadają za zupą pomidorową pod żadną postacią, więc tym razem przepis nie dla mnie :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńYummy, yummy! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńTaka pomidorowa na bogato
OdpowiedzUsuńfajna i aromatyczna:)
OdpowiedzUsuńThis looks good and will be a winner in winter. Cheers Diane
OdpowiedzUsuńThanks for the reminder.
OdpowiedzUsuńWinter is here now, and I do love a good minestrone. And make it by the bucket load.
This looks wonderful, and very comforting.
OdpowiedzUsuńFajny przepis na zupę w której ląduje tyle wspaniałych warzyw :-).
OdpowiedzUsuńmore good eatin'! I love soups and often make them during the winter.
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
Love minestrone soup!!
OdpowiedzUsuńHmm, yummy & tasty, nice post
OdpowiedzUsuńuwielbiam minestrone, aczkolwiek u mnie dzieciaki potrafią w niej tak dłubać, że aż żal:)
OdpowiedzUsuńMniam! Lubię takie smaki!
OdpowiedzUsuńDear Natalia! I've just watched your video! I don't speak Polish but I understand everything. Many Polish words are similar to Russian words!
OdpowiedzUsuńI like your dish - the chicken a la pizza!
Yes, our languages are quite similar! Thank you so much for watching ☺
UsuńKocham pomidorowa w kazdej postaci ^^
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie a pewnie smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam, a słyszałam o niej wiele dobrego, smacznie Ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńPomidory moim zyciem
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie. Ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię zupy, ale rodzinka nie do końca. Wolą coś bardziej treściwego, chociaż jak już jest to zjeść muszą ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńThe contrast between the red soup and the white bowl- is very appealing photographically! The soup itself looks yummi!
OdpowiedzUsuńWe eat soup year round here. I'd make extra of this to pack for my hubby's lunch the next day.
OdpowiedzUsuńPysznie, z sezonowych dojrzałych warzyw jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńQuesta la conosco... Ottima!
OdpowiedzUsuńlooks yummy and easy to make, thanks for sharing :)
OdpowiedzUsuńwww.torichux3.com
That would make for a hearty meal.
OdpowiedzUsuńGood soup :-D
OdpowiedzUsuńAll your recipes looking so yummy.
OdpowiedzUsuńOlga.
Robiłam minesrone raz w życiu :)
OdpowiedzUsuń