sierpnia 05, 2020

Bułki z przedziałkiem / Polish Poznan Buns

Bułki z przedziałkiem poznańskie lub wrocławskie przepis
Bułki z przedziałkiem
Bułki z przedziałkiem poznańskie lub wrocławskie przepis
Bułki z przedziałkiem poznańskie lub wrocławskie przepis

Dziś zapraszam na pszenne bułki śniadaniowe, czyli tradycyjne bułki z przedziałkiem - niektórzy nazywają je też bułkami poznańskimi lub wrocławskimi. Jeśli jesteście fanami klasyki, takie domowe bułeczki na pewno Wam posmakują,

Bułki z przedziałkiem są niezwykle puszyste, mięciutkie i delikatne w środku, mają delikatną, miękką skórkę. Tradycyjnie bułki poznańskie (wrocławskie) obsypuje się mąką przed pieczeniem - ja zrezygnowałam z tego dodatku. Nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec je z użyciem jasnej mąki orkiszowej zamiast pszennej. Połowę mąki jasnej możecie też zastąpić pełnoziarnistą, choć wtedy nasze szybkie bułeczki śniadaniowe nie będą aż tak puszyste.

Jeśli lubicie zwykłe bułki jak dawniej, bez zbędnych dodatków i przy minimum składników, wypróbujcie dzisiejsze bułeczki z przedziałkiem. Są świetne nie tylko na śniadanie. Smacznego:)

Jeśli lubicie domowe bułeczki, polecam również moje bułki cebulowe:


Przepis na bułki z przedziałkiem, składniki:


na 8-10 bułek:

400 g mąki pszennej,
120 ml ciepłego mleka,
180 ml ciepłej wody,
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli (ja zazwyczaj daję więcej, bo bułki z połową łyżeczki soli wychodzą mało słone)

opcjonalnie na glazurę:

100 ml wody,
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi)


Przepis na bułki z przedziałkiem, przygotowanie:


W misce połączyć wodę, mleko, drożdże (suche lub świeże) i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Jeśli ciasto będzie się kleić, można dodać więcej mąki. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 8-10 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Jeśli używamy glazury, zagotować mąkę z wodą ziemniaczaną. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Po wyrośnięciu bułek tępą stroną noża zrobić wgłębienie w każdej bułeczce  - nie nacinać, tylko zrobić wgłębienie aż do samego dołu, do blaszki.  Posmarować glazurą. Piec w 230 stopniach około 15 minut.

Oryginalny przepis: nietylkopasta.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Polish Poznan Rolls Recipe:

for 8-10 rolls:

400 g of bread flour (or AP),
120 ml of warm milk,
180 ml of warm water,
20 g of fresh yeast or 7 g dry yeast,
1 tsp of sugar,
1/2 tsp of salt

for the glaze, optional:

100 ml of water,
1/2 tsp of potato starch

Combine sugar, water, milk and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for 10-15 minutes.  Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes in a warm place. Turn the dough onto a floured surface and form into 8 to 10 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Boil water with potato starch, set aside, to cool for a bit. Using a blunt side of a knife, make a deep indentation in each bun (make sure it is so deep to feel the baking tray underneath - do not cut!). Brush with glaze. Bake for about 15 minutes in 230 C). Enjoy:)


Original recipe on this site.
Also see my Onion Buns Video Recipe above:)

40 komentarzy:

  1. They look soooo good, and I am hungry! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  2. They look soft and tender...perfect!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh, they look already so yummy!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Very nice and my type of bun.
    Take care.

    OdpowiedzUsuń
  5. Raz na jakiś czas lubię takie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Love bread! These buns look spectacular -- thanks!

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne, pamiętam te bułki z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wyszły Twoje bułeczki :D Ciekawy przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świeże bułeczki sama radość:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  10. They look wonderful; I can almost smell them now!

    OdpowiedzUsuń
  11. Perfetti i tuoi panini, complimenti!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. przepis na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. They look delicious. Keep safe and enjoy the rest of the week. Diane

    OdpowiedzUsuń
  14. Z chęcią wypróbuję! Koronawirus ma jedną zaletę- zaczęliśmy regularnie piec pieczywo i dobrze nam z tym :)

    OdpowiedzUsuń
  15. They look tasty and the recipe does not sound too difficult. I have added it to my favourites. :)

    P&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡

    OdpowiedzUsuń
  16. Your bread recipes always make my heart race. I am a sucker for any kind of bread!

    OdpowiedzUsuń
  17. Rzadko jem takie bułki pszenne ale czasem lubię - szczególnie takie świeżutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię te bułki a jeszcze własnoręcznie wykonane to muszą smakować wybornie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. I could eat salty buns all day long!

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakiś czas temu upiekłam takie klasyczne, podobne bułki i nawet nie wiem kiedy wszystkie zniknęły. Wszystkim bardzo smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo dobre bułki, u mnie posypane ziarnami🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały! Tak, ziarna to fantastyczny dodatek do domowego pieczywa😊 Bardzo dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia☺

      Usuń
  22. Bułka poznańska i wrocławska, to całkiem inne bułki.Poznańska zwana też była bułką zwykłą, a w Warszawie murarką. Mąka na bułce brała się stąd,że po chwilowym rozroście, bułkę przecinało się na pół za pomocą końcówek polców. Wbijało się w bułkę obię dłonie rozcinająć ją na pół i do rozrostu obracało na drugą stronę. Przed umieszczeniem w piecu, bułkę przewracało się z powrotem na właściwą stronę. Mąka zapobiegała zrastaniu się przecięcia. Czasami robiło to się na olej.Po odbiciu, kilkuset bułek, palce naprawdę to odczuwały.Czasami do odbijania używano ręgulca (krótki,dość cięki kijek,który zastępował piekarzowi wałek), ale nie było to mile widziane. Dobra bułka musiała być odbita palcami (-

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, czytałam z dużym zainteresowaniem - to bardzo ciekawe! Pozdrowienia!

      Usuń
  23. Ile oleju,bo się nie doczytałam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger