Szybkie ciasto z jagodami w 5 minut |
Puszyste ciasto z jagodami na oleju jest pyszne z jagodami ze słoika / kompotu, z jagodami świeżymi lub mrożonymi. Te ostatnie i te z domowego soku jagodowego należy jednak dokładnie odsączyć przed ułożeniem na cieście (mrożone wcześniej rozmrażamy). Tak naprawdę moje ciasto w 5 minut możecie upiec z dowolnymi sezonowymi owocami - wypróbujcie na przykład wersji z brzoskwiniami, malinami albo borówkami amerykańskimi. Duża blacha ciasta z owocami zawsze szybko znika:)
Moje szybkie ciasto z jagodami jest delikatnie cytrynowe dzięki sporej ilości skórki z cytryny. Możecie zastąpić ją skórką z pomarańczy lub zupełnie pominąć jej dodatek, ale cytrusowy aromat doskonale współgra z jagodami leśnymi.
Łatwe ciasto jagodowe to wspaniały całoroczny wypiek. Świetnie smakuje oblane lukrem, polewą czekoladową albo posypane cukrem pudrem. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z jagodami, a TUTAJ więcej przepisów z borówkami amerykańskimi:)
Zobaczcie też mój przepis na pyszne jagodzianki (z jagodami świeżymi, mrożonymi lub ze słoika):
Przepis na ciasto z jagodami w 5 minut, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25cm lub troszkę mniejszą (ciasto nie rośnie bardzo wysokie):
używamy szklanki o pojemności 250ml:
ciasto:
1/2 szklanki oleju,
1 i 1/2 szklanki mleka,
szklanka cukru,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie (można zastąpić cukrem waniliowym),
4 jajka,
szklanka jagód (lub troszkę więcej) - używamy jagód świeżych, rozmrożonych lub ze słoika (jeśli używamy rozmrożonych lub ze słoika, można dać mniej, bo takie są bardziej mokre i mogą spowodować zakalec - świeże jagody warto oprószyć skrobią ziemniaczaną przed dodaniem na ciasto),
opcjonalnie skórka starta z jednej cytryny
opcjonalnie na lukier: kilka łyżek ciepłego mleka, kilka łyżeczek cukru pudru
W misce wymieszać mąkę, wanilię i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, skórką, jajkami i mlekiem. Wsypać suche składniki, szybko wymieszać trzepaczką (mogą pozostać grudki, ważne by mieszać krótko, tylko do połączenia składników, inaczej ciasto może wyjść suche!). Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Nałożyć dokładnie odsączone owoce (bardzo dokładnie odsączamy zwłaszcza te rozmrożone lub ze słoika, inaczej wyjdzie zakalec; jagody warto oprószyć skrobią ziemniaczaną) - nakładamy tylko na wierzch, nie wciskamy głęboko w ciasto. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Połączyć mleko i cukier puder w takich proporcjach, by stworzyły dość gęstą polewę. Oblać gotowe ciasto.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
5 Minute Blueberry Cake Recipe:
1/2 cup of oil,
1 1/2 cup of milk,
1 cup of sugar,
2 heaping tsp of baking powder,
3 1/2 cup of flour,
a pinch of vanilla,
4 eggs,
approx. 1 cup of Polish wild bluberries or regular blueberries (you can use slightly more; fresh, canned or defrosted and drained),
lemon zest from 1 lemon, optional
few tbsp of warm milk and few tsp of powdered sugar, optional
Mix the flour with vanilla and baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, zest, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine (lumps are fine, do not overmix!). Pour the batter into the pan lined with baking paper (36x25cm or slightly smaller). Place bluberries on top. Bake for about 40 minutes in 180C. Add enough milk to powdered sugar and mix, creating a thick glaze. Pour it over the cake. Enjoy:)
ciasto:
1/2 szklanki oleju,
1 i 1/2 szklanki mleka,
szklanka cukru,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie (można zastąpić cukrem waniliowym),
4 jajka,
szklanka jagód (lub troszkę więcej) - używamy jagód świeżych, rozmrożonych lub ze słoika (jeśli używamy rozmrożonych lub ze słoika, można dać mniej, bo takie są bardziej mokre i mogą spowodować zakalec - świeże jagody warto oprószyć skrobią ziemniaczaną przed dodaniem na ciasto),
opcjonalnie skórka starta z jednej cytryny
opcjonalnie na lukier: kilka łyżek ciepłego mleka, kilka łyżeczek cukru pudru
Przepis na ciasto z jagodami w 5 minut, przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, wanilię i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, skórką, jajkami i mlekiem. Wsypać suche składniki, szybko wymieszać trzepaczką (mogą pozostać grudki, ważne by mieszać krótko, tylko do połączenia składników, inaczej ciasto może wyjść suche!). Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Nałożyć dokładnie odsączone owoce (bardzo dokładnie odsączamy zwłaszcza te rozmrożone lub ze słoika, inaczej wyjdzie zakalec; jagody warto oprószyć skrobią ziemniaczaną) - nakładamy tylko na wierzch, nie wciskamy głęboko w ciasto. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Połączyć mleko i cukier puder w takich proporcjach, by stworzyły dość gęstą polewę. Oblać gotowe ciasto.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
5 Minute Blueberry Cake Recipe:
1/2 cup of oil,
1 1/2 cup of milk,
1 cup of sugar,
2 heaping tsp of baking powder,
3 1/2 cup of flour,
a pinch of vanilla,
4 eggs,
approx. 1 cup of Polish wild bluberries or regular blueberries (you can use slightly more; fresh, canned or defrosted and drained),
lemon zest from 1 lemon, optional
few tbsp of warm milk and few tsp of powdered sugar, optional
Mix the flour with vanilla and baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, zest, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine (lumps are fine, do not overmix!). Pour the batter into the pan lined with baking paper (36x25cm or slightly smaller). Place bluberries on top. Bake for about 40 minutes in 180C. Add enough milk to powdered sugar and mix, creating a thick glaze. Pour it over the cake. Enjoy:)
Zasmakowałoby mi :)
OdpowiedzUsuńThat sounds simple - and delicious. Thank you.
OdpowiedzUsuńThis cake sounds so delicious and looks so easy to make! Have a wonderful weekend!
OdpowiedzUsuńAllurerage
Thetrendybride
Wyglada cudownie . Ja i tak bym to robiła dłużej:)
OdpowiedzUsuńThis looks delicious.
OdpowiedzUsuńTakie ekspresowe ciasta są najlepsze :D i to jesCze z jagodami ❤️
OdpowiedzUsuńI just saved your recipe. This sounds perfect and I have some blueberries in the freezer. Thank you!
OdpowiedzUsuńświetny przepis na weekendowe ciacho! :)
OdpowiedzUsuńThis looks delicious. I just had yogurt with blueberries. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńwow I love cakes that's loaded with berries. This fits the bill perfectly.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie szybkie i smaczne ciasta 😊
OdpowiedzUsuńJagody uwielbiam :) To ciasto na pewno by mi posmakowało!
OdpowiedzUsuńThose Photos Are Surreal - Well Done Capturing The Depth Of This Dish - Way Cool And Enjoy Your Weekend
OdpowiedzUsuńCheers
Love blueberries in anything!
OdpowiedzUsuńWow, this is so fast! Amazing.
OdpowiedzUsuńlooks so good!
OdpowiedzUsuńSeems truly delicious ❤
OdpowiedzUsuńBlog de la Licorne * Instagram * We♥It
Thanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z owocami. Pamiętam z dzieciństwa takie ciasto mieszane z porzeczkami i agrestem. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńależ apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle smacznie :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta najlepiej smakują w sezonie letnim z ulubionymi owocami :-)
OdpowiedzUsuńKocham jagody, więc myślę, że przepis jest dla mnie.
OdpowiedzUsuńIt looks delicious. :)
OdpowiedzUsuńHave a great weekend. :)
P&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡
This sounds like an easy one to make and looks delicious. Thanks for sharing it with us. Angela xXx
OdpowiedzUsuńThis looks so good! Thank you for sharing it!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Looks good and would taste nice.
OdpowiedzUsuńYou make it sounds and looks so easy. I love blueberries but it is very expensive here.
OdpowiedzUsuńyummy!!! definitely want to try making this soon
OdpowiedzUsuńwww.anteegurung.com/blog
xx
Wygląda bardzo apetycznie. Napisałaś,że dobre są inne sezonowe owoce np. borówka amerykańska. Właśnie z innymi owocami mam ochotę wypróbować to ciasto,bo w tym roku ja nawet nie otarłam się w sprzedaży o czarne jagody. Chyba,że parę razy w lesie, ale na placek bym nie uzbierała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Uwielbiam takie proste, wilgotne ciasta.
OdpowiedzUsuńPYSZOTA:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam jagód ;) no i ja zawsze liczę czas z pieczeniem, więc dla mnie nie jest to ciasto w 5 minut ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta! Muszę koniecznie wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post: czytanko.pl
Lubię jagodzianki :)
OdpowiedzUsuńszybkie, a pyszne! wow! :D genialny pomysł i kradnę przepis - jutro spróbuję zrobić :D <3 ekstra!
OdpowiedzUsuńMoże wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolish wild blueberries... I am intrigued! How are they different from "regular" blueberries?
OdpowiedzUsuńWe love blueberries, generally picking our own. We currently have several quarts in our freezer. One of our favorite children's books is "Blueberries for Sal" by Robert McClolskey.
Usually they a bit smaller, but they taste so much better in my opinion. They grow in forests. Plus, they are extremely healthy!:)
UsuńNeat!
UsuńWe have wild ones, too, though most around here are cultivated.
OMG, to coś totalnie dla mnie i mojej rodziny :D musze to koniecznie zrobić!♥
OdpowiedzUsuńWe love blueberries.
OdpowiedzUsuńThis looks good :)
All the best Jan
Zapisuję post na później hehe
OdpowiedzUsuńświetne ciasto
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis, wygląda mega smacznie! *.*
OdpowiedzUsuńTakie ciasta lubię najbardziej :D Pycha !
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńZ jagodami wygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:) Spróbuję zrobić z ksylitolem zamiast cukru, czy to ma szanse się udać?
OdpowiedzUsuńNa pewno ma szansę się udać, z tego co wiem, ksylitol można zastępować w proporcji 1:1,czyli dajemy tyle ksylitolu, ile dalibyśmy cukru ☺
UsuńOkropny zakalec robilam wszystko jak w przepisie siostry tez zakalec nie polecam
OdpowiedzUsuńNajwidoczniej jagody były źle odsączone w obu przypadkach.
UsuńU mnie również Zakalec wszystko zgodnie z przepisem . Nie polecam robić szkoda produktów
OdpowiedzUsuńRzadko mi nie wychodzą jakieś wypieki, ale to ciasto to po prostu hit xd piekłam przez 2h+ po środku urosło i wybuchło, nie polecam :(
OdpowiedzUsuńNie rozumiem po co pisać komentarz jak jeszcze się nie spróbowało przepisu i zachwalać go! Dziekuje tym co wypróbowali przepis i dali swoje cenne spostrzeżenia- reszta nie powinna się wypowiadać tylko po samym przeczytaniu jakiegokolwiek przepisu!!!
OdpowiedzUsuńOkropny zakalec. Jagody świeże, osuszone, wszystko wg przepisu. Zmarnowane składniki. Nie polecam.
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto już kilkukrotnie i za każdym razem wychodziło pyszne! Wilgotne w środku, puszyste 😁
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało,pozdrowienia 🙂
Usuńwłaśnie się za nie zabieram :)))
OdpowiedzUsuń