Tak naprawdę mielonka z piekarnika nie smakuje jak popularna mielonka w puszce, raczej jak pieczony kotlet lub pieczeń, ale bez jajek i dodatku bułki. Jeśli lubicie mięsną galaretkę jak przy puszkowanej mielonce, nie wylewajcie soków spod pieczeni - zastygnie i stworzy galaretkę.
W zależności od użytego rodzaju mięsa taka pieczeń kanapkowa (albo jak wolą niektórzy kiełbasa z foremki) może być chuda lub tłustsza. Możecie doprawić ją tak, jak najbardziej lubicie. Jeśli dodacie do niej jajka i bułkę, otrzymacie klasyczną pieczeń z mięsa mielonego.
Mielonka z piekarnika dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Na kanapce możecie podawać ją z dodatkiem warzyw, pasuje do niej musztarda, ćwikła i chrzan. Smacznego:)
Do kanapek i obiadu wypróbujcie też moją pyszną pieczeń z mięsa mielonego z serem i warzywami:
Przepis na mielonkę z piekarnika na kanapki, składniki:
1 kg mięsa mielonego,duża cebula starta na tarce,
posiekane 2 ząbki czosnku,
opcjonalnie mały kawałek namoczonej bułki,
60-70 ml wody,
łyżeczka mielonego kminku, opcjonalnie,
1-2 łyżeczki majeranku,
łyżeczka ulubionych suszonych ziół (u mnie oregano),
ok. łyżeczki słodkiej papryki,
1/2 - 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
łyżeczka soli, szczypta pieprzu
Przepis na mielonkę z piekarnika na kanapki, przygotowanie:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić - trochę dłużej niż na klopsy lub pieczeń. Masę można umieścić w lodówce na kilka godzin lub piec od razu. Mięsną masę wyłożyć ciasno do podłużnej foremki (dokładnie ubić, by nie było dziur), piec w 180 C około godziny.Oryginalny przepis: kuchniatosztuka.blogspot.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Baked Sandwich Meat Recipe:
1 kg of ground meat,
1 large onion, grated,
2 cloves of garlic, finely chopped,
60-70 ml of water,
1 tsp of ground caraway seeds, optional,
1-2 tsp of marjoram,
1 tsp of dry herbs of your choice (like oregano, basil etc.),
approx. 1 tsp of sweet paprika,
1/2 - 3/4 tsp of granulated garlic,
1 tsp of salt, a pinch of black pepper
Combine all the ingredients and mix well, using your hands - the mixture should be quite sticky. Place the mixture in the fridge for few hours or bake immediately - gradually and firmly press the meat into the bread pan, make sure there is no air between meat mixture. Bake for about an hour in 180C.
See the original recipe here.
Also see my Cheesy Meatloaf Video Recipe above:)
Fajnie wygląda, ciekawa alternatywa dla kanapek :)
OdpowiedzUsuńIs it like meatloaf? It surely looks very delicious!
OdpowiedzUsuńYeah, very similar to meatloaf but without eggs and breadcrumbs☺
UsuńWow! It's great!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na zdrowy dodatek do kanapek!
OdpowiedzUsuńPyszności na kanapki :-)
OdpowiedzUsuńTakiej mielonki jeszcze nie jadłam :) wyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOh, such an unusual recipe!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Those ingredients mean it would have a lot more taste than many sandwich meats. Well done.
OdpowiedzUsuńThis looks good, yummy! Have a nice day, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńSeems tasty.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOutstanding For Sure
OdpowiedzUsuńCheers
Smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNo ciekawa propozycja, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką pieczeń, domowa najlepsza :)
OdpowiedzUsuńThis looks great! Like the use of caraway seeds -- they have so much flavor. :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na domową wędlinę :)
OdpowiedzUsuńI have never seen a recipe for sandwich meat! Looks really yummy, and you could also eat it hot with some gravy over bread.
OdpowiedzUsuńChyba nie moje smaki, ale wygląda super :)
OdpowiedzUsuńlooks delicious
OdpowiedzUsuńrobiłam raz, mega pyszne wychodzi :)
OdpowiedzUsuńCoś innego na kanapkę i super że zrobione własnoręcznie. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńSounds good; a lot like meatloaf, I suppose. :)
OdpowiedzUsuńNice recipe. I think you always made healthy and delicious food. Stay safe and healthy
OdpowiedzUsuńI haven't had meatloaf in ages. This looks scrumptious!
OdpowiedzUsuńThat looks delicious! I would think it would go well with your sandwich rolls.
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze domowej mielonki :)
OdpowiedzUsuńMi piace molto il polpettone!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za takim mięchem :(
OdpowiedzUsuńpowiem Ci że wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl
So interesting. Yum.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasztety, paszteciki i wszelkiego rodzaju smarowidła. Muszę wypróbować Twój przepis!
OdpowiedzUsuńCzęsto robię taka mielonkę - pyszna
OdpowiedzUsuńAlmost sounds like meatloaf. I love using meatloaf for sandwiches so I bet I would like this too.
OdpowiedzUsuńNa pewno kiedyś wypróbuję bo polubiłam "eksperymenty" w kuchni :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i na pewno tak smakuje. Dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smakowicie, a do kanapki wprost idealne :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
I love meat sandwiches! Very delicious and great for dinner. Thanks for sharing this!
OdpowiedzUsuńMojemu partnerowi na pewno by smakowało :)
OdpowiedzUsuńLooks good :-D
OdpowiedzUsuńNigdy sama nie robiłam takiej mielonki.
OdpowiedzUsuń