Domowy chleb pszenny jest najprostszy w przygotowaniu. Możecie upiec go używając samej jasnej mąki pszennej, ale ja lubię łączyć pełnoziarnistą z jasną w proporcjach pół na pół - wtedy otrzymuję trochę zdrowszy pełnoziarnisty chleb na drożdżach.
Chleb powszedni to chleb bez formy. Aby ładnie wyrósł i nie popękał za bardzo, warto uformować bochenek zwijając go jak roladę biszkoptową. Jeśli lubicie pieczywo z ziarnami, nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić do ciasta drożdżowego trochę słonecznika, sezamu, siemienia czy innej mieszanki pestek. Ziarnami możecie też obsypać skórkę chleba - ja często posypuję go z wierzchu mieszanką ziaren i płatków owsianych.
Łatwy przepis na pszenny chleb codzienny to świetna propozycja dla początkujących w kuchni. Ma puszyste, delikatne wnętrze i delikatną skórkę. To uniwersalna baza do wszystkich kanapek. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszny domowy chleb:)
Jeśli szukacie prostego przepisu na chleb, polecam również mój prosty chleb bez zagniatania:
Prosty przepis na pszenny chleb codzienny, składniki:
na jeden bochenek:
500 g mąki pszennej (może być jasna z pełnoziarnistą w proporcjach pół na pół),
1 i 1/2 łyżeczki soli,
7g suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży,
3 łyżki oleju,
300 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru
kilka łyżek mleka do posmarowania bochenka
Prosty przepis na pszenny chleb codzienny, przygotowanie:
Do ciepłej wody dodać drożdże i cukier. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką i solą. Zagniatać około 10-15 minut, pod koniec dodając olej - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie bardzo się kleić, można podsypać mąką. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu uformować w podłużny bochenek (ja zawsze robię to w ten sposób, że spłaszczam kulkę ciasta dłonią tak, by uformować prostokąt, następnie zawijam jak roladę). Odstawić do podrośnięcia na 40 minut lub do podwojenia objętości. Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Posmarować mlekiem. Piec w 200 około 35 minut.
Lekko zmodyfikowany przepis ze strony bbcgoodfood.com.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Everyday Wheat Bread Reacipe:
for 1 loaf:
500g wheat flour, plus extra for dusting (you can use half plain and half whole wheat flour)
1 1/2 tsp salt
7g dry yeast or 25 g od fresh yeast,
3 tbsp olive oil,
300 ml of warm water,
1 tsp of sugar
few tbsp of milk
To the warm water add yeast and sugar. Set aside for few minutes, until bubbly. Combine with flour and salt. Knead for about 10 to 15 minutes, adding oil at last - if the dough seems to sticky, feel free to add more flour. Knead, until smooth and elastic. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for 60-90 minutes. Form a loaf ( I always do that by flattening the dough with my hand and rolling it up like a swiss roll cake). Place the loaf on a tray lined with baking paper. Cover and let it rise for additional 30-40 minutes or until doubled in size. Cut the surface of the loaf few times and brush with milk. Bake for 35 to 45 minutes in 200 C. Enjoy:)
Modified recipe from bbcgoodfood.com
Pyszny chlebek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Pięknie wyrósł. Z chęcią wypróbuję Twój przepis.
UsuńThis looks good, and I am hungry! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńRzadko jem chleb pszenny ale na taki z pewnością bym się skusiła )
OdpowiedzUsuńThat looks and sounds better than any everyday wheat bread I can buy here.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, z chęcią przetestuję przepis i w wolnej chwili zrobię chlebek :)
OdpowiedzUsuńCarrrolina Blog-klik
wygląda mega apetycnie!
OdpowiedzUsuńPiękny chlebuś 🙂
OdpowiedzUsuńAwesome! I bring some soup over and let's lunch together, Natalia :-))
OdpowiedzUsuńTaki chleb własnej roboty najlepszy :)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu postanowilam wyprobować, jak będzie mi szło robienie domowego chleba. Przepis na chlebek dala mi moja kolezanka, razem z zakwasem. Przyznam, ze nie byłam do tego pomysłu optymistycznie nastawiona bo o ile pieczenie ciast nie wydawąło mi się takie trudne, to jednak pieczenie chleba kojarzyło mi się z czymś bardziej skomplikowanym.
OdpowiedzUsuńZdziwiłam się jak już za pierwszym razem chlebek wyszedł bardzo smaczny, pachnący oraz aromatyczny ;) Od tamtego czasu piekę praktycznie codziennie i polecam każdemu. Bo to naprwadę nie jest takie trudne!
Przepis na pewno wypróbuję.
To prawda, to bardzo proste! Ja w ogóle nie kupuję już pieczywa, sama piekę bułki, chleby na drożdżach i na zakwasie😊 Można powiedzieć, ze pieczenie domowego chleba jest bardzo uzależniające, bo wciąż testuję nowe przepisy😊 Pozdrowienia!
UsuńPrzymierzam się do upieczenia mojego pierwszego w życiu chleba :) Ten wygląda super :)
OdpowiedzUsuńNow I want to try out this bread!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Chleb wygląda wspaniale.Chętnie wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Miłego popołudnia.
Looks delicious must admit I make my bread using a bread maker.
OdpowiedzUsuńPychotka! :)
OdpowiedzUsuńLove homemade bread. This looks excellent -- thanks.
OdpowiedzUsuńJust look At All Those Beautiful Little Air Pockets - Stunning Loaf - You Did Well
OdpowiedzUsuńCheers
Pyszny chlebek domowy :) właśnie ostatnio kupiłam wreszcie garnek żeliwny, więc mam w planach chleb z garnka :)
OdpowiedzUsuńChlebuś pyszny i prosty przepis :-).
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie i bardzo ładnie :p
OdpowiedzUsuńalways love your bread recipes! thanks.
OdpowiedzUsuńAlways a healthy food
OdpowiedzUsuńNICE BREAD!
OdpowiedzUsuńCudowny chlebuś Natalko :-)
OdpowiedzUsuńPo pszenny chleb rzadko sięgam, ale czasami lubię taki zwykły, bez dodatków. Moje dzieci też :) pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrósł! Zapach pieczonego w domu chleba to coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńWygląda znacznie lepiej od tych wszystkich kupnych :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, na pewno sobie takowy sprawię ;) Pozdrawiam serdecznie! ;)
OdpowiedzUsuńNice looking bread... Some of my best years was as a baker (how I put myself through college)
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
Looks really delicious !
OdpowiedzUsuńNothing is better than fresh, homemade bread. Yummy!
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie proste wypieki lubię :)
OdpowiedzUsuńchlebek idealny
OdpowiedzUsuńThis looks so good! Bread is always a good idea, if you ask me!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Thanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Spodobało mi sie pieczenie chleba, więc pewnie wyprobuje
OdpowiedzUsuńSuper chlebek!
OdpowiedzUsuńNajlepszy chleb jaki kiedykolwiek mi wyszedł
OdpowiedzUsuńCieszę się, dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia ☺
Usuń