Ryba w folii z sosem chimichurri |
Mój przepis na sos chimichurri nie jest oryginalny, to raczej moja interpretacja tego popularnego ziołowego dressingu. Taki sos z ziołami zazwyczaj przygotowuje się z natki pietruszki, kolendry, czosnku, octu winnego, oregano i chili. Jeśli nie macie typowych dla chimichurri ziół, nic nie stoi na przeszkodzie by wykorzystać te, które akurat macie pod ręką - wypróbujcie wersji z koperkiem albo świeżą bazylią. Podane proporcje są bardzo orientacyjne, sos doprawiamy do smaku - powinien być cytrynowy, wyraźnie czosnkowy i ziołowy. Taki dressing z oliwą, czosnkiem i ziołami to świetny sos do ryby i mięsa.
Ryba pieczona w folii lubi towarzystwo warzyw. Jeśli tak jak ja przygotujecie ją z fasolką szparagową, warto ją jednak wcześniej zblanszować / podgotować, by nie była za twarda. Cienki filet z ryby piecze się bardzo szybko. Sprawdzi się tu większość Waszych ulubionych ryb: halibut, łosoś, dorsz czy mintaj.
Ryba z sosem chimichurri świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i zestawem surówek. Polecam, smacznego:)
Szukacie przepisów na obiad z rybą? Wypróbujcie pysznej ryby z piekarnika z sosem pieczarkowo-koperkowym:)
Przepis na rybę w folii z sosem chimichurri, składniki:
2 filety z halibuta (lub innej dowolnej ryby),
opcjonalnie kilka kawałeczków masła,
przyprawy do oprószenia ryby: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka
na sos chimichurri:
kilka czubatych łyżek drobno posiekanej natki pietruszki,
kilka czubatych łyżek drobno posiekanej kolendry (lub innych ziół),
mały ząbek czosnku starty na tarce,
1/4 czerwonej cebuli, drobno posiekanej,
łyżeczka posiekanego oregano,
kilka łyżeczek soku z cytryny lub octu winnego, do smaku,
kilka łyżek oliwy extra virgin,
sól, pieprz, szczypta chili, do smaku
opcjonalnie warzywa, na przykład drobno pokrojona papryka, fasolka szparagowa, cukinia, pomidor (twarde warzywa wstępnie podgotowujemy lub podsmażamy)
Przepis na rybę w folii z sosem chimichurri, przygotowanie:
Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawami, opcjonalnie nałożyć po kawałeczku masła na każdy kawałek. Ułożyć na folii, opcjonalnie dodać wybrane warzywa, zawinąć w folię. Grillować lub piec w piekarniku (180C) około 10-15 minut (czas pieczenia zależy od grubości filetów). Przygotować sos chimichurri; połaczyć wszystkie drobno pokrojone składniki, polać rybę.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Chimichurri Baked Fish Recipe:
2 halibut fillets (or any other fish of your choice),
a small piece of butter, optional,
seasonings for the fish: salt, pepper, grnaulated garlic, sweet paprika
for the chimichurri:
few heaping tbsp of finely chopped parsley and cilantro (or other fresh herbs of your choice),
1 small clove of garlic, grated,
1/4 of a small red onion,
1 tsp of finely chopped oregano,
few tsp of lemon juice, to taste,
few tbsp of extra virgin olive oil,
salt, pepper, chili to taste
some chopped veggies of your choice, optional
Cut the fish into smaller pieces and season well. Add some chopped veggies (you can blanch them first) and wrap in foil. Grill or bake (180C) for about 10 to 15 minutes. Prepare chimichurri sauce: combine all the ingredienst to taste. Pour some of the sauce on each fillet. Enjoy:)
Also see my Baked Fish with Creamy Mushroom Sauce Video Recipe above:)
super pomysł na dziś!
OdpowiedzUsuńJa się zawsze boję jeść rybkę z grilla ;p
OdpowiedzUsuńThis looks great, fun name for the dish, too. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńSuperowy przepis, myślę, że mi zasmakuje, bo ja lubię takie smaki. Na zdjęciach ryba wygląda tak smakowicie, można sobie nawet wyobrazić jej zapach. :) Pozdrawiam i życzę bardzo miłego weekendu. :)))
OdpowiedzUsuńI love chimichurri sauce. Have never paired it with fish yet though...can't wait to try it.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis. Sos chimichurri zapowiada sie smacznie
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńYum!
OdpowiedzUsuńWe often have grilled fish in foil also barbecued in foil, it's always lovely.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na letni obiad z rybką w roli głównej :)
OdpowiedzUsuńThis looks like a really fantastic meal! Thank you for sharing. I hope you have a wonderful weekend.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
sos chimichurri jest niesamowicie intensywny, hehe więc zjadam z nim dania w domu, ale nie w pracy ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńNunca he probado un pescado con salsa de chimichurri, pero por lo que cuentas debe ser muy delicioso, se ve delicioso, gran receta. Me encanta el pescado, pero no lo he probado con esa salsa. Saludos desde El Blog de Boris Estebitan.
OdpowiedzUsuńA Beautiful Friday Dish - Good On You - Be Well
OdpowiedzUsuńCheers
That looks really good.
OdpowiedzUsuńDelicious recipe 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na rybę:)
OdpowiedzUsuńYummy looking, healthy, and no pots or pans to wash up!
OdpowiedzUsuńU nas też była dzisiaj ryba ale taka raczej zwyczajna:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPyszności :-).
OdpowiedzUsuńRybka wygląda bardzo apetycznie. Dość często robię pstrąga w foli z masełkiem ziołowym i cytryną, ale halibuta jeszcze nie robiłam. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam cieplutko ☀️
OdpowiedzUsuńLove that spice mix - which my vegetarian self might use in other ways. Thank you.
OdpowiedzUsuńYour presentation is lovely
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńZdrow, dietetyczne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńDelicious
OdpowiedzUsuńVery summery. Wonderful colors.
OdpowiedzUsuńAle smacznie wygląda. Uwielbiam rybkę w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze pieczonej ryby :)
OdpowiedzUsuńTakiej rybki jeszcze nie jadlam.
OdpowiedzUsuńI will certainly try this recipe out it looks delicious. Stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rybkę w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńidealny pomysł na letni obiad! mniam!
OdpowiedzUsuń