Aby pieczone udka wyszły soczyste i pyszne, bardzo ważna jest aromatyczna marynata do mięsa. Moja zawiera sporo przypraw: suszone zioła, cytrynę, odrobinę musztardy, a także granulowany czosnek i cebulę. Dzięki temu, że nie zużywamy dużej ilości tłuszczu jak przy smażeniu, taki kurczak z piekarnika jest świetnym pomysłem na danie fit.
Ile piec udka z piekarnika? Takim pieczonym na blasze lub w naczyniu, bez rękawów w zupełności wystarczy 50 minut (czas pieczenia może się oczywiście nieznacznie zmienić, w zależności od tego, jak duże są udka kurczaka).
Świetnym dodatkiem do pieczonego kurczaka są warzywa. Ja lubię dodawać do udek ziemniaki i warzywa, które akurat mam w domu, na przykład paprykę czy cukinię. Pieczonym ziemniakom i warzywom wystarczy 40 minut, więc dodajemy je troszkę później na blaszkę. Całość możecie podać z sałatą lub prostą sałatką. Do ziemniaków i mięsa świetnie pasuje również sos czosnkowy lub koperkowy. Smacznego:)
Jeśli lubicie pieczonego kurczaka, polecam również łatwy przepis na udka z piekarnika bez skóry i kości w marynacie jogurtowej:
Przepis na udka z piekarnika w marynacie, składniki:
2 udka z kurczaka (lub 4-5 pałek, podudzi)
na marynatę:
4-6 łyżek oliwy,
sok z połowy dużej cytryny lub jednej małej,
3-4 rodzaje ulubionych ziół do kurczaka- u mnie łyżeczka majeranku i po 1/2- 3/4 łyżeczki oregano, tymianku i rozmarynu,
płaska łyżeczka słodkiej papryki,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
łyżeczka musztardy,
sól (u mnie 1/2 łyżeczki soli na 500 g mięsa), pieprz, opcjonalnie szczypta chili
opcjonalnie warzywa do upieczenia razem z kurczakiem (np. ziemniaki, marchewka, cukinia, papryka, seler, por, ząbki czosnku)
Przepis na udka z piekarnika w marynacie, składniki:
Składniki marynaty połączyć i zalać nią kurczaka, dokładnie wmasować w mięso (warto naciąć skórę, by marynata mogła dostać się pod nią). Odstawić na 20 minut. Wyłożyć na blaszkę. Piec w 190 stopniach ok. 50 minut, po 10-15 minutach pieczenia dodać pokrojone warzywa uprzednio oprószone przyprawami i obtoczone w niewielkiej ilości oleju).
Chcesz być an bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Baked Chicken Legs Recipe:
2 chicken legs (or 4-5 drumsticks),
for the marinade:
4-6 tbsp of oil,
lemon juice from 1/2 of a large lemon,
1 tsp of marjoram, 3/4 tsp of thyme, rosemary and oregano,
1 tsp of sweet paprika,
3/4 tsp of granulated garlic,
1/2 tsp of granulated onion,
1 tsp of mustard,
salt (approx. 1/2 tsp for 500 g of meat), pepper, a pinch of chili, optional
some vegetables of choice, optional (try potatoes, red bell peppers, carrots, zucchini)
Mix all the ingredients for the marinade and massage it well into the chicken (make sure to score the skin and massage the marinade underneath it too). Set aside for 20 minutes. Place ona baking tray. Bake for about 50 minutes in 190C. Add chopped vegetables after 10-15 minutes of baking, making sure to season them well with dry herbs and some oil. Serve with a simple salad or slaw on the side and some cold sauces (garlic sauce or dill sauce works great here). Enjoy:)
So yummy, I wish you could send over a sample! Have a great weekend, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńO mniaaaaaam! Kocham udka a w takiej wersji to juz w ogole :)
OdpowiedzUsuńWOW! Bardzo dobry przepis! Koniecznie muszę wypróbować. Udka i warzywa wyglądają świetnie i mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńzjadłabym z chęcią;)
OdpowiedzUsuńNot for me - but the resident carnivore would like it. Thank you.
OdpowiedzUsuńThat certainly does look delicious.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na smaczny obiad ;)
OdpowiedzUsuńVery flavourful and yummy! I love chicken leg, esp. the skin.
OdpowiedzUsuńGłodna się zrobiłam patrząc na to :(
OdpowiedzUsuńLove chicken dishes and this sounds fab, Stay safe Diane
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, ze danie jest z mała ilością tłuszczu :) wyglada bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie! :)
OdpowiedzUsuńBeautiful Dish - Perfect For Bringing To A Gathering - Full Flavored And Rather Simple - Excellent Post
OdpowiedzUsuńCheers
Devo dire che la foto di questo piatto è alquanto invitante, il pollo circondato da un arcobaleno di verdure mi ha fatto venire l'acquolina.
OdpowiedzUsuńOh my goodness! This looks incredible!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
looks so good ¡¡
OdpowiedzUsuńOh WOW, this really does look so delicious!!
OdpowiedzUsuńThank you so much.😊😊
Have a super weekend...and stay safe.
Hugs xxx
Looks delicious!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie jednogarnkowe, lubię gdy wszystko piecze się w jednym naczyniu :)
OdpowiedzUsuńno właśnie pierwsze co pomyślałam, że idealne na danie fit, spróbuję. dzięki!
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie :) Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Danie wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
YUM! And the chicken would even be good cold.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńThis chicken meal looks delicious!
OdpowiedzUsuńTo danie obiadowe wygląda absolutnie pysznie. Wygląd potrawy przekonuje.
OdpowiedzUsuńThis dish looks divine! Everything my family would love packed in!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i często robię. Szybki i smaczny obiad.
OdpowiedzUsuńChyba zrobię na jutrzejszy obiad
OdpowiedzUsuńBUON FERRAGOSTO!!!
OdpowiedzUsuńThank you very much for the useful entry )))
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda ❤
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Aż żałuję, że mam zepsuty piekarnik.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, fajny pomysł na szybkie i pyszne danie.
OdpowiedzUsuńIle pyszności w jednym daniu. Uwielbiam takie propozycje na szybkie i proste dania!
OdpowiedzUsuńLubię takie szybkie przepisy. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńLubię dania z piekarnika. Są zdrowsze i szybsze w wykonaniu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLooks great :-D
OdpowiedzUsuńZrobiłam wersję z warzywami, wyszło przepysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało, pozdrowienia☺
UsuńChicken is nutritious and so versatile.
OdpowiedzUsuńVery nice recipe idea, thanks for sharing it here.
All the best Jan