Wytrawny wieniec drożdżowy z kurczakiem i pieczarkami (pizza zawijana) |
Kurczak z pieczarkami w cieście drożdżowym smakuje podobnie jak pizza - mój wieniec drożdżowy możecie traktować jak puszystą, zawijaną pizzę na grubym cieście, bo do wieńca pasują w zasadzie wszystkie dodatki, które ułożylibyście na niej. Jeśli nie lubicie szpinaku, możecie go pominąć, zamiast kurczaka świetnie sprawdzi się szynka lub salami, pasować będą też oliwki - ogranicza Was tylko wyobraźnia i zawartość lodówki:)
Jeśli znudziła Wam się zwykła pierś z kurczaka z piekarnika, ale macie ochotę na obiad z kurczakiem inaczej niż zwykle, zdecydowanie wypróbujcie wytrawny wieniec drożdżowy. Efektownie prezentuje się na stole, a przy tym jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Polecam, smacznego:)
Przepis na wytrawny wieniec drożdżowy z kurczakiem i pieczarkami (pizzę zawijaną), składniki:
na ciasto drożdżowe:
3 i 1/2 szklanki mąki,
2 łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
2 łyżki oliwy lub oleju,
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody,
7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
na farsz (można użyć innych ulubionych składników jak na pizzę):
pojedyncza pierś z kurczaka (około 250-300 g),
500 g pieczarek,
pół czerwonej papryki,
1/2 czerwonej cebuli,
garść szpinaku, opcjonalnie,
kilka łyżek startego sera,
kilka łyżek koncentratu pomidorowego lub sosu do pizzy,
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, tymianek, bazylia, oregano
Przepis na wieniec drożdżowy z kurczakiem i pieczarkami (pizzę zawijaną), przygotowanie:
Przygotować ciasto: drożdże połączyć z cukrem i wodą, odstawić na 10 minut do spienienia. Połączyć z pozostałymi składnikami (olej dać pod koniec wyrabiania), zagniatać około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut lub do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć palcami na dwóch okrągłych blaszkach o średnicy 30cm (lub trochę większe) lub rozwałkować na kształt koła i ułożyć na blaszce z piekarnika.
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, papryką i bazylią. Smażyć do miękkości. Odłożyć. Gdy przestygnie można pokroić na jeszcze mniejsze kawałeczki. Na patelni po kurczaku usmażyć pokrojone pieczarki, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Na środek każdego z placków przyłożyć talerzyk, by odcisnął kształt koła. Z powstałego okręgu wykroić 8 trójkątów (jak na filmie). Brzegi placków posmarować koncentratem lub sosem do pizzy. Posypać oregano. Ułożyć liście szpinaku, kawałeczki kurczaka, pieczarki, cienko pokrojoną cebulę i paprykę. Posypać startym serem. Każdy trójkąt zawijać dokładnie pod spód placków (jak na filmie). Odstawić do lekkiego podrośnięcia na 15-20 minut. Posmarować mlekiem. Piec w 190 stopniach około 20-25 minut. Podawać z ulubionymi sosami na przykład pomidorowym lub czosnkowym.
Oryginalny przepis na ciasto drożdżowe: laurainthekitchen.com
Sposób na zawijanie ze strony: trtlmt.com.au
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Chicken and Muhroom Pizza Wheel Recipe:
for the dough:
3 1/2 cups of flour,
2 tsp of salt,
1 tsp of sugar,
2 tbsp of olive oil,
1 1/3 cup of warm water,
7 g of dry yeast or 25 g fresh yeast
for the stuffing: (you can use whatever toppings you like)
250-300 g of chicken breast,
500 g of button mushrooms,
1/2 of a red bell pepper,
1/2 of a red onion,
a handful of fresh spinach,
few tbsp of grated cheese,
few tbsp of tomato paste or pizza sauce,
seasonings: salt, pepper,sweet paprika, granulated garlic, thyme, basil, oregano
Prepare the dough: mix yeast with sugar and water, set aside for 10 minutes, until frothy. Add to remaining ingredients and knead for about 10 to 15 minutes or until smooth and elastic. Cover with kitchen towel and let it rise for 60 to 90 minutes.
Meanwhile, cut the chicken into bite size pieces. Sprinkle with salt, pepper, sweet paprika, garlic and basil.Cook, ona small amunt of oil, until soft. Set aside. To the same pan, add chopped mushrooms. Season with salt, pepper and thyme.
Divide the dough into two pieces, flatten each piece onto round baking trays (30 cm or larger) or roll them out and place on a baking tray from the oven. Place small plate into the middle of each 'pizza' to leave a round mark (see the video). Cut 8 triangles out of the circle (seethe video). Smear the edges of each 'pizza' with tomato sauce, sprinkle with oregano and add spinach, chicken (you can cut it more finely), mushrooms, thinly sliced onion a red bell pepper (or your favourite pizza toppings). Sprinkle with grated cheese. Take each triangle and fold it to the bottom of your pizza (see the video). Set aside for about 15 to20 minutes, it should rise very slightly. Brush with milk and bake in 190C for about 20 to 25 minutes. Serve with favourite sauce (tomato sauce or garlic sauce work great here). Enjoy:)
Original recipe for the dough: laurainthekitchen.com
Folding method: trtlmt.com.au
wspaniale wyszedł!
OdpowiedzUsuńThis looks very delicious! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńI'd like to taste this pizza!
OdpowiedzUsuńpięknie i smacznie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja w temacie- smakowitości dla gości i nie tylko. Nie dość,że wygląda wspaniale to i pewnie wybornie smakuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
The pizza looks great and indeed resembles a wheel!
OdpowiedzUsuńI would eliminate the cheese (I don't eat meat and cheese together), and add some black olives to it.
O taki wieniec z miłą chęcią bym upiekła.
OdpowiedzUsuńLove the chicken mushroom filling! The pizza wheel looks super comforting and delicious.
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym :) wyglada baaardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńLooks so good!
OdpowiedzUsuńThat is presented beautifully and I bet it tastes good too.
OdpowiedzUsuńJak ciekawie wygląda taki wieniec. ;)
OdpowiedzUsuńAkurat drożdżowe preferuję na słodko :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i zapewne też wspaniale smakuje:)
OdpowiedzUsuńWow, I should try this for my husband
OdpowiedzUsuńBeautiful.
OdpowiedzUsuńOh wow this sounds so delicious! I love the wheel design, and mushrooms are one of my favourites! Thank you for sharing xo
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWhat a clever, and decorative dish.
OdpowiedzUsuńskorzystam z przepisu, bo wygląda mega apetycznie
OdpowiedzUsuńThis looks so incredible! And delicious as well!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Prezentuje się bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo smaczne i efektowne danie. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńLooks like a perfect party dish!
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
What A Beautiful Offering - Well Done With This One - On The List When The Oven Is Accessible
OdpowiedzUsuńCheers
What a great way to use mushrooms. This is definitely a recipe I need to try soon. Looks tasty!
OdpowiedzUsuńBellissima idea, molto coreografica!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Wygląda bardzo efektownie i domyślam się że świetnie smakuje. Muszę wypróbować.Ppzdrawi cieplutko ☀️
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, już wbijam na lekcje na yt, ponieważ bez niej nie dam rady zrobić czegoś takiego.
OdpowiedzUsuńThat turned out really pretty, dear!
OdpowiedzUsuńIdealne na domówkę lub imprezkę ogródkową :D
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńI love that idea.
OdpowiedzUsuńHello,
OdpowiedzUsuńI love pizza, this looks delicious. Thanks for sharing the recipe!
Take care, enjoy your day! Have a great week!
Piękny wieniec, uwielbiam takie drożdżowe przekąski :)
OdpowiedzUsuńYUm-Yum! :-) 🍕
OdpowiedzUsuńPysznie :-)
OdpowiedzUsuńMy wife just finished a book about mushrooms: Entangled Life. She really enjoyed it.
OdpowiedzUsuńAleż to musi smakować... mega :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Oryginalnym pomysłem było wykonanie w formie wieńca. Samym wyglądem kusi nas do zjedzenia, a jestem pewna, że i smak jest wyśmienity. Pozdrawiam cieplutko:))
OdpowiedzUsuńNatalia absolutely wonderful and yumm!!
OdpowiedzUsuńI love making homemade pizza, and your seasoned yeast wreath stuffed with chicken and so many tasty flavors is such a fun alternative!
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious!!
OdpowiedzUsuńThank you for the recipe, can't wait to try it ;)
INXSKY | Gold Stackable Rings
Oh WOW, I really love this...it is so unusual and looks absolutely delicious!
OdpowiedzUsuńThank you so, so much for sharing...😊😊
Have a lovely day...and stay safe.
Hugs xxx
Arcydzieło
OdpowiedzUsuńWow, ale to super wygląda! Zgłodniałam od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie podane, na pewno smaczne.
OdpowiedzUsuńFajny taki wieniec. Zgodzę się że to świetny pomysł na imprezę
OdpowiedzUsuńThat is such a great idea :-D
OdpowiedzUsuńOh my goodness. This looks and sounds amazing. YUM! I would love to have some right now. :) Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuń