Ciasto ze śliwkami i budyniem |
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem to łatwy przepis na pyszny, jesienny wypiek. Ciasto śliwkowe na kruchym cieście zawsze się udaje, to najlepszy deser bez miksera w sezonie na śliwki.
Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruchy spód można przygotować dzień wcześniej - długo chłodzone ciasto ma najlepszą strukturę i smakuje najlepiej. Możecie przygotować je też z dużym wyprzedzeniem i zamrozić. Jeśli bardzo Wam się spieszy, warto włożyć nasze półkruche ciasto do zamrażarki na 5-10 minut - to duża oszczędność czasu:) Najszybciej przygotować takie ciasto w robocie kuchennym.
Ciasto ze śliwkami na kruchym spodzie możecie przygotować z budyniem waniliowym lub śmietankowym, ale czekoladowy również pasuje do tych owoców - ważne, by budyń ugotować tylko na 750 ml mleka i trzymać na gazie do czasu, aż mocno zgęstnieje.
Kruche ciasto z budyniem i kruszonką możecie upiec z dowolnymi owocami. Zamiast śliwek wspaniale sprawdzą się jabłka, gruszki lub brzoskwinie (również te z puszki). Możecie też wypróbować mieszankę różnych owoców.
Jedynym minusem tego ciasta jest to, że z krojeniem trzeba poczekać, aż całkowicie ostygnie. Ciepłe będzie się rozpadać. Mała blacha ciasta ze śliwkami szybko znika - jeśli spodziewacie się wielu gości, upieczcie je na dużej blaszce (należy je wtedy upiec z 1 i 1/2 porcji). Polecam, smacznego:)
Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i budyniem, składniki:
na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm lub kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24cm (lub trochę większą):
500-600 g śliwek,
2 budynie waniliowe (w torebkach po 40 g),
4 łyżki cukru,
750 ml mleka
450 g mąki,
250 g zimnego masła,
szklanka cukru pudru,
jajko,
2 żółtka,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,,
łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier puder i cynamon do posypania ciasta,
kilka łyżek bułki tartej
Przepis na kruche ciasto ze śliwkami i budyniem, przygotowanie:
Połączyć mąkę, proszek i cukier puder. Posiekać lub rozetrzeć palcami z masłem. Kiedy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać całe jajko, żółtka i kwaśną śmietanę lub jogurt. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, zagnieść w kulę. Podzielić na dwie porcje. Na blaszkę wyłożyć część ciasta (można rozwałkować), drugą zawinąć w folię. Włożyć obie części ciasta do lodówki na godzinę (albo kilka godzin lub całą noc) lub do zamrażarki na kilka minut.
Śliwki pokroić w średniej wielkości kostkę. Budynie ugotować, używając 4 łyżek cukru i tylko 750 ml mleka (!). Schłodzony spód ciasta nakłuć widelcem. Posypać bułką tartą. Ułożyć pokrojone owoce, wylać gorący budyń. Na budyń pokruszyć drugą część ciasta. Piec w 200 stopniach ok. 45 minut (gdyby ciasto za szybko się rumieniło, nakryć je od góry papierem do pieczenia). Całkowicie ostudzić ciasto (gorące lub ciepłe nie da się kroić). Opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Zmodyfikowany przepis ze strony: mojewypieki.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Plum and Pudding Shortcake Recipe:
500-600 g of plums,
450 g of flour,
250 g of cold butter (diced),
1 cup of powdered sugar (cup =250ml),
1 egg,
2 egg yolks,
2 Tbsp of sour cream or greek yoghurt,
1 tsp of baking powder,
few Tbsp of breadcrumbs,
750 ml of milk,
4 tbsp of sugar,
2 packages of vanila pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of milk)
Prepare the crust: mix the flour, sugar and baking powder. Add the butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg, 2 egg yolks and sour cream. Divide the crust in half, place on part on the bottom of your baking tray (26 cm spring form pan or 24x24 square pan - you can also use slightly bigger one) and cover another part with plastic wrap. Chill both parts of the crust in the fridge for an hour or overnight (you can also place the crust in the freezer for few minutes Prick the crust in a pan with a fork and sprinkle some breadcrumbs to prevent it from soaking. Add chopped, deseeded plums.
Prepare the pudding according to package instructions, but using just 750 ml of milk and 4 tbsp of sugar. Pour the hot pudding over the plums. Crumble the remaining pastry into big lumps and place them on top of the pudding. Bake for 45 minutes in 200 C (cover with some baking paper, if browns too quickly on top). Let cool completely. Optionally, dust with powdered sugar. Enjoy:)
Modified recipe from: mojewypieki.com
jedno z moich ulubionych ciast
OdpowiedzUsuńRich, decadent and delicious. Thank you.
OdpowiedzUsuńPyszności :-)Robiłam z jabłkami, polecam do wypróbowania przełożenie kruchego lub biszkoptowego ciasta owocami z kisielem. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie, wypróbuję ☺☺
UsuńSo yummy! I wanted to do diet today! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńpycha, w sam raz na dzisiejsze popołudnie!
OdpowiedzUsuńjuż nie pamiętam, kiedy jadłam ciasto ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńOne of the must-haves during Fall season! Lovely layers and anything with buttery crumbs atop has got to be very yummy for me.
OdpowiedzUsuńOj, to ciasto zaraz zrobię. Miałam robić ciasto z bezą na wierzchu, ale wolę takie jak Twoje z budyniem. Pozdrawiam serdecznie. Miłej niedzieli, Natalio.
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńThe layer looks so good and delicious!
OdpowiedzUsuńIt's very tasty! I like plums!
OdpowiedzUsuńThat looks tasty Natalia.
OdpowiedzUsuńIt looks delicious. I'd like to taste it just now. A great piece would be nice. Lol.
OdpowiedzUsuńCongratulations on your cake!!!
Hugs
Ja robiłam wczoraj tiramisu hehe <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie budyniowe ciasta, a śliwki to jedne z moich ulubionych owoców :)
OdpowiedzUsuńMam teraz sporą "fazę" na śliwki :) Używam ich do owsianek ;)
OdpowiedzUsuńMniamm! Wygląda obłędnie! Jak ja uwielbiam ciasta, mogłabym je jeść codziennie, ale już sama wyglądam jak beza :)) Ostatnio robiłąm kruche ze śliwkami, ale wersja z budyniem jeszcze mocniej mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńMniam :). Też ostatnio dużo ze śliwkami piekę.
OdpowiedzUsuńNa jesień uwielbiam ale teraz mam ochotę. Na dniach na pewno zrobię!
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńChętnie przygarnę ten przepis bo bardzo lubię ciasta z owocami i budyniem a tu dwa w jednym. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńThat really looks good.
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
This looks so incredible! Thank you for sharing!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Pysznie, uwielbiam ciasta ze śliwkami, to taki jesienny niezbędnik :)
OdpowiedzUsuńLove shortcake and this looks wonderful Natalia!!!
OdpowiedzUsuńThat sounds wonderful!
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny dla mojej mamy :D
OdpowiedzUsuńPyszności !
OdpowiedzUsuńWe have lots of dried plums from the garden will give this a try. Thanks Diane
OdpowiedzUsuńIt looks delicous! I´ll note the recipe. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!
Hummm, looks delicious!
OdpowiedzUsuńXoxo.
Cores do Vício
Mega dobre :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale
OdpowiedzUsuńThis cake looks great, I would love to try it. To be honest, I have never made this kind of dough... but I think I can buy it already done and just do all the rest, the pudding, the fruit composition and all...
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ciastami z owocami, ale to wygląda niezwykle smakowicie!
OdpowiedzUsuńLooks tasty :-D
OdpowiedzUsuńThis would be so fabulous served at a Sunday brunch. I have such a weakness for sweet pastry, and your recipe looks so so so good!
OdpowiedzUsuńThis shortcake looks so good! I love the mix of plum and pudding.
OdpowiedzUsuńBardzo takie lubię!
OdpowiedzUsuńPysznie. Uwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńCudne :) Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious and I am really looking forward to Summer plums arriving from down south so that I can cook this kind of dessert. Making my mouth water.
OdpowiedzUsuń