Czekośliwka bez cukru, z kakao |
Czekośliwka - kto zna, kto lubi? U mnie dziś czekośliwka bez cukru, z kakao - idealna do słoików na zimę lub do zjedzenia na bieżąco.
Czekośliwka to inaczej powidła czekoladowe lub Nutella ze śliwek. Do jej przygotowania używamy minimum składników - tylko śliwek i kakao. Duszone śliwki są słodkie same w sobie, nie potrzeba dodawać do nich cukru, ale oczywiście jeśli macie taką ochotę, możecie wsypać pod koniec kilka łyżeczek (cukier możecie też zastąpić jego zamiennikami). Mój przepis jest podstawowy, kakao i ewentualny cukier dodajemy do smaku.
Jeśli chcecie zjeść czekośliwkę na bieżąco, wytrzyma w lodówce kilka dni. Jeśli czekośliwka ma być do słoików na zimę, należy je oczywiście zapasteryzować. Pasteryzacja może odbyć się w piekarniku lub w garnku z gotującą wodą. Pamiętajcie, by gorącą czekośliwkę przekładać do wyparzonych, suchych słoików.
Czekośliwka to pyszny przysmak dla dzieci i nie tylko. Pasuje jako dodatek do naleśników, gofrów, placuszków, ciast, tostów i innych przysmaków. Wspaniale smakuje również wyjadana łyżeczką prosto ze słoika, zwłaszcza jeszcze ciepła:) Koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:)
Czekośliwka idealnie pasuje do moich miękkich jak chmurka bułeczek jogurtowych:
Czekośliwka z kakao, składniki:
na 2 małe słoiczki:
1 kg śliwek, najlepiej węgierek,
3-4 łyżki kakao,
opcjonalnie kilka łyżeczek cukru (do smaku) lub jego zamienniki
Czekośliwka z kakao, przygotowanie:
Śliwki pozbawić pestek, włożyć do garnka, podlać 1/4 szklanki wody. Dusić 45 - 60 minut, często mieszając - śliwki muszą całkowicie się rozpaść i zgęstnieć, cały płyn / sok musi odparować. Dodać kakao i ewentualnie dosłodzić do smaku. Gorącą czekośliwkę przekładać do wyparzonych, suchych słoików. Pasteryzować w piekarniku nagrzanym do 130 C przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim słoiki do całkowitego wystudzenia.
Oryginalny przepis na stronie: befitbestrong.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Chocolate Plum Jam Recipe:
for 2 small jars:
1kg of plums,
3-4 tbsp of dark cocoa powdered
optionally few tsp of sugar
Remove the seeds from your plums, place the fruit in a pot and add 1/4 cup of water. Simmer for 45 to 60 minutes - fruit should fall apart completely, creating a thick jam. Make sure to mix very often (you don't want it to burn). Add cocoa powder and optionally some sugar. Immediately place hot jam into clean jars and place the lids, making sure they are tightly closed. Place your jars into preheated oven (130 C) and pasteurize for 30 minutes. Turn your oven off and let your jars cool in the closed oven. Pasteurized jars can last for months in a cold place.
Also see my yogurt buns video recipe above - they go so well with this jam!:)
Original recipe here.
That's a great breakfast! I just bought lots of plums :-) They are so tasty at this time of the year. I might save some for the jam!
OdpowiedzUsuńMoja teściowa takie robi ale z cukrem, fajnie że można zrobić bez tego dodatku :D
OdpowiedzUsuńlubię, super dodatek do kanapek i placuszków!
OdpowiedzUsuńIsn't it weird if it does not have sugar in it? I did hear some people adding white chocolate to apricot jam.
OdpowiedzUsuńOh, trust me, it is not weird at all, it is sweet thanks to sweet, cooked plums. However, you can always add some sugar to your likening☺
UsuńTo świetny przepis. Widać, że sliwka jest teraz królowa w słodkich daniach. A ja najbardziej czekam na przepisy z Dynią bo jesienią mogę jeść ją cały czas .
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wow super przepis, kiedyś wykorzystam, bo staram się unikać cukru w kuchni, a taka czekośliwka brzmi ekstra :)
OdpowiedzUsuńo, coś dla mnie! dzięki :)
OdpowiedzUsuńTeż robię 3
OdpowiedzUsuńThat's new to me - chocolate mixed with plum jam. I might give it a try.
OdpowiedzUsuńIt sounds like a 'gourmet' jam to me - creamy and with cocoa flavor.
Też mam parę słoiczków na zimę dla syna, chociaż my też stare konie bardzo lubimy :-)
OdpowiedzUsuńO, zachęciłaś mnie do wypróbowania przepisu. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńInteresting recipe. Keep well Diane
OdpowiedzUsuńznam ten przepis i bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda❤
OdpowiedzUsuńGreat dear!!Delicious
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię! :)
OdpowiedzUsuńWhat a fun recipe! I've never combined chocolate and plums. At least I don't remember doing so, and certainly haven't made jam with them. Great idea -- thanks.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zdrowe wersje :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! :D
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
Uwielbiam czekośliwkę, mogłabym jeść do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńW tym roku nie robię ale znam ten smak i bardzo lubię:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńZawsze przygotowuję czekośliwkę właśnie w taki sposób :)
OdpowiedzUsuńNew to me too. We use very little jam - but this one is tempting.
OdpowiedzUsuńThat looks amazing. I have a plum tree in the garden!
OdpowiedzUsuńNot something that I have ever had before, but looks and sounds delicious.
OdpowiedzUsuńJadłam, pyszna :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze czekośliwki, ale jestem pewna, że by mi posmakowała:)
OdpowiedzUsuńsounds good.
OdpowiedzUsuńI didn't know this sweet recipe. I'll try it because I have the homemade plum jam with little sugar.
OdpowiedzUsuńGreetings
Are You Kidding Me - Chocolate Plum Jam, Hell Yes - Also, Your Video Are Brilliant - Super Bubbly Soundtracks, Upbeat Voice Over, And Amazing Recipes - Really Do Enjoy - Thank You
OdpowiedzUsuńCheers
This sounds SO good. I've never heard of it before but it sounds fantastic!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Plum jam is gorgeous! Thank you, Natalia!
OdpowiedzUsuńOj, chyba znalazłam swój top 3 ulubionych przepisów tej jesieni! W sobotę na pewno wypróbuję. Ostatnio mam fazę na chałkę z różnymi dodatkami.
OdpowiedzUsuńKasia - mój blog
Muszę w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńLong time since I've eaten plum jam...the old people used to make it - well those a lot older than I am :)
OdpowiedzUsuńZdrowe przekąski. Nie lubię też przesadnej słodyczy. Wystarczy lub trochę wystarczy. Dziękuję ci za przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia z Indonezji
I've never had this kind of jam before, but I bet it is AMAZING!
OdpowiedzUsuńGolosissima questa confettura!!!!
OdpowiedzUsuńTakiego czegos nie znałam
OdpowiedzUsuńI've got to try this recipe.
OdpowiedzUsuńSuper czekoladowa śliwka ;)
OdpowiedzUsuńRaz zrobiłyśmy takie śliwki z dodatkiem ale to nie moje smaki . Jednak najbardziej lubię sam dżem śliwkowy. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuń