Drożdżówki z jabłkami i kruszonką |
Zobaczcie, jak łatwo przygotowuje się drożdżówki z jabłkami na poniższym filmie:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Łatwe drożdżówki z jabłkami i cynamonem udadzą się nawet początkującym w kuchni. Można je przygotować na drożdżach suchych lub świeżych, a połowę mleka zastąpić jogurtem naturalnym.
Ciasto drożdżowe na drożdżówki z jabłkami i kruszonką możecie przygotować dzień wcześniej - może wyrastać w lodówce jak ciasto na bułki nocne. Z powodzeniem możecie je też mrozić (podobnie jak upieczone drożdżówki).
Jeśli chcecie, by Wasze maślane bułeczki z jabłkami były naprawdę pyszne, pamiętajcie o schłodzeniu kruszonki. Zimne i pokruszone na grube okruchy ciasto będzie smakować wspaniale po upieczeniu.
Przepis na drożdżówki z jabłkiem i cynamonem jest bardzo uniwersalny. To samo ciasto drożdżowe i kruszonkę warto wykorzystać do upieczenia bułeczek z innymi owocami - sprawdzą się wszystkie sezonowe (wypróbujcie na przykład wersji ze śliwkami, gruszkami, malinami lub brzoskwiniami). Polecam, smacznego:
PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ, SKŁADNIKI:
PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ, PRZYGOTOWANIE:
Przygotować kruszonkę: składniki połączyć i rozetrzeć palcami na grube okruchy (jeśli jest zbyt klejąca, dodać więcej mąki, jeśli jest za sucha, więcej masła). Włożyć do lodówki na czas przygotowania drożdżówek.
Z podanej ilości cukru odjąć 2 łyżki. Do ciepłego mleka i 2 łyżek cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, cukrem, solą i jajkiem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60-90 minut (powinno podwoić objętość).
Po tym czasie podzielić ciasto na 9-10 części, z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do podwojenia objętości na 40-50 minut (powinny się mocno napuszyć). Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić wgłębienie dnem małej szklanki. We wgłębieniu ułożyć obrane, pokrojone na kawałki jabłka, wymieszane uprzednio z cynamonem. Posypać kruszonką. Posmarować brzegi drożdżówek mlekiem. Bułeczki piec w 180 C około 20 minut. Połączyć mleko lub gorącą wodę z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji lukru, oblać gotowe drożdżówki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Apple Rolls Recipe:
Prepare the streusel topping: using your fingers, combine all the ingredients, until big lumps form. Chill in the fridge.
Mix the yeast with milk and 2 tbsp of sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the the rest of ingredients, besides butter (use 3 cups of flour at first - add more, if too sticky). Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes or refrigerate overnight.
Divide into nine parts and form buns. Place on a baking tray lined with baking paper and let them rise for additional 40 to 50 minutes. Using a small glass, press each bun top, creating a deep dimple. Place peeled and chopped apples with cinnamon inside. Brush the edges of each bun with some milk. Sprinkle with streusel. Bake in 180 C for about 20 minutes. Combine milk or hot water with powdered sugar to reach a consistency of a thick glaze. Pour over the buns. Enjoy:)
Wyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńThey look great and delicious. :)
OdpowiedzUsuńP&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡
Mniam mniam
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co jest z kruszonką
OdpowiedzUsuńLove those snack bread buns with perfect Fall flavour! And anything with streusel is absolutely irresistible.
OdpowiedzUsuńThey sound WONDERFUL.
OdpowiedzUsuńteraz jestem w mieście studenckim i jak patrzę na te bułeczki to aż czuję zapach domu, nie ma jak u mamy, która robi takie cuda, dziękuję za przypomnienie haha:D
OdpowiedzUsuńpozdrowienia! :)
http://dorey-doorey.blogspot.com
Apetyczne!!! Ja w tym roku o zgrozo nie upiekłam ani razu ciasta ze śliwkami :-( Ale jabłka jeszcze wiszą na drzewie, może się przymierzę do drożdżówek;-)
OdpowiedzUsuńThe apple rolls sound wonderful, enjoy! I'm baking an apple pie this afternoon!
OdpowiedzUsuńThanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie drożdżówki:)
OdpowiedzUsuńSuper drożdżówki i mega kruszonka ;]
OdpowiedzUsuńKocham drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńyummy!
OdpowiedzUsuńJak nie lubię takich sklepowych, to te bym zjadła z przyjemnością.
OdpowiedzUsuńAle dawno nie jadłam drożdżówek! Muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDo gorącego kubka kakao na pewno będą idealnie pasować :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńYum. Our bought one still sits in the freezer and waits. With vanilla icecream (sweet tooth sleeps again, sadly).
OdpowiedzUsuńThat looks so good.
OdpowiedzUsuńThese look and sound delicious. I especially love apple treats during the fall and winter. Thanks for sharing your recipe. Yum! :)
OdpowiedzUsuń~Jess
Wspaniałe drożdżóweczki kochana :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe ciasto, więc na takie pyszne drożdżówki nie trzeba mnie namawiać :)
OdpowiedzUsuńSounds perfect for us we have masses of apples from our trees. Thanks. Diane
OdpowiedzUsuńThese look so incredible! Thank you for this!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
This looks like a nice fall treat!
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
Per colazione ora sarebbero perfetti!!!
OdpowiedzUsuńjesienne drożdżówki na drugie śniadanko!
OdpowiedzUsuńGreat looking buns and I bet they are tasty.
OdpowiedzUsuńZjadłabym do kawki
OdpowiedzUsuńSmalls like Autumn to me!
OdpowiedzUsuńThey look delicious and I love the addition of cinnamon.
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńMniam , mniam
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taką do kawki :)
OdpowiedzUsuńThese look tasty :-D
OdpowiedzUsuńDrożdżowe ciasto i kruszonka to idealny zestaw a jak jeszcze są owoce to już wychodzi rarytas :-).
OdpowiedzUsuńI want some, please! :)
OdpowiedzUsuńYour recipe for apple rolls is the perfect Fall apple recipe... that crumble on top is so ridiculously tempting!
OdpowiedzUsuńThese apple rolls look so delicious, and perfect for Fall!
OdpowiedzUsuńYour baked goods always make my mouth water!
OdpowiedzUsuńTe drożdżówki to smak jesieni! Muszę przygotowac!
OdpowiedzUsuńOh, my favourite apple rolls!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
OdpowiedzUsuńThis looks sooo yummy ... thanks for sharing dear :-)
OdpowiedzUsuńBeauty and Fashion/Rampdiary/Glamansion
Przepis zapisany :)
OdpowiedzUsuńIdealne już na jesień :)
OdpowiedzUsuńSo Beautiful - Well Done
OdpowiedzUsuńCheers
Piękne drożdżówki. Bardzo lubię z jabłkami.
OdpowiedzUsuńWyglądają mega cudownie, zapisuję przepis! :D
OdpowiedzUsuńAż mi tu pachną ;)
OdpowiedzUsuń