Kotlety ruskie |
Dziś przepis na kotlety ruskie, czyli wegetariańskie kotlety z gotowanych ziemniaków i sera (twarogu). Jeśli przepadacie za pierogami ruskimi, takie kotleciki bez mięsa powinny Wam bardzo posmakować:)
Kotlety ruskie przygotowuje się niesamowicie prosto i szybko. Do ich przyrządzenia możecie użyć ziemniaków, które zostały Wam z obiadu albo ugotowanych w mundurkach. Tak naprawdę nie potrzeba do nich przepisu, ja zawsze łączę składniki ,,na oko" - proporcje sera do ziemniaków zależą od tego, jaki farsz preferujecie.
Kotlety ruskie są pyszne dzięki chrupiącej panierce. Jeśli nie przepadacie za smażeniem, możecie upiec je w piekarniku, chociaż to już nie będzie to samo:)
Kotlety z ziemniaków i sera świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub grzybowym, chociaż są też smaczne same, w towarzystwie surówek. To pyszne danie, idealne na tani obiad lub kolację. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z ziemniakami:)
Jeśli szukacie pomysłu na obiad z ziemniakami inaczej niż zwykle, polecam też moje faszerowane ziemniaki:
Przepis na kotlety ruskie, składniki:
na 10-15 kotlecików:
od 600 do 900 g ugotowanych ziemniaków,
250 g twarogu,
1-2 cebule,
jajko,
opcjonalnie 1-3 łyżki bułki tartej,
sól, pieprz, do smaku
na panierkę:
ok. szklanki bułki tartej
jajko
Przepis na kotlety ruskie, przygotowanie:
Ciepłe ziemniaki ugnieść na puree. Po wystudzeniu ugnieść z twarogiem i posiekaną, zeszkloną na tłuszczu cebulą. Dobrze doprawić (nie żałując pieprzu). Dodać jajko i ewentualnie trochę bułki tartej. Z masy formować małe, płaskie kotleciki. Zanurzać w roztrzepanym jajku, panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Polish Potato and Cheese Patties:
600-900 g of cooked, mashed potatoes,
250 g of Polish curd cheese / cottage cheese / white cheese / Tvarog (very essential in the recipe),
1 egg,
sal and pepper, to taste,
1-3 tbsp of bread crumbs,
for the coating:
approx. 1 cup of bread crumbs
1 eggs
Mash the cheese with potatoes, season well (make sure to add lots of black pepper). Add egg and bread crumbs. Form 10-15 small patties. Coat with beaten egg and bread crumbs. Heat some oil in a pan and fry your patties, until golden brown. Serve with mushroom sauce and crunchy slaw on the side. Enjoy:)
Hmmmm, sounds yum! Hubby cannot have anything in hot oil but next time ... either air fry or just add cheese when we have mashed potatoes, good idea, thank you!
OdpowiedzUsuńJa dopiero niedawno przekonałam się do pierogów ruskich i teraz je uwielbiam :) takich kotletów jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńYum. Big yum. Thank you.
OdpowiedzUsuńYummy, yummy! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńCrust, yet soft and creamy...a perfect combo!
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na obiad
OdpowiedzUsuńThanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńrobię je często
OdpowiedzUsuńpierwszy raz słysze o takich kotletach, ale wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMega! Na pewno zrobię w domu :)
OdpowiedzUsuńCudowne kotleciki kochana :-)
OdpowiedzUsuńI make these regularly they are a firm favourite. We would call them a cheese croquette and shape them a little differently. A great recipe.
OdpowiedzUsuńHave made similar, they are easy and rather tasty.
OdpowiedzUsuńOooo pycha, zrobię, dzięki :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam :o Zapisuję przepis :P
OdpowiedzUsuńMuszę takie kotlety zrobić, nigdy nie jadłam, a wyglądają mega :)
OdpowiedzUsuńNow I want to try them out as this seems to be my taste!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Same pyszności! Koniecznie spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńOd 7 lat prowadziłam bloga. Niestety przypadkowo został usunięty. Kontaktowałam się z google, ale nic nie da się zrobić. Założyłam nowego i liczę na wsparcie. Będę wdzięczna za obserwację
rilseeee.blogspot.com
Słyszałam już o tych kotlecikach i nie mogę jakoś zabrać się za ich wykonanie :)
OdpowiedzUsuńLooking good, your kotlety, Natalia!
OdpowiedzUsuńIdeal meal for me at any time of the day!
I make potato patties somewhat like this from time to time, but never with cheese. Gotta try that -- sounds wonderful. Thanks!
OdpowiedzUsuńThis is too good!
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglądają
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kotlety.
OdpowiedzUsuńThey look so delicious I cannot stand it!
OdpowiedzUsuńlooks delicious!
OdpowiedzUsuńNie znałam takich, ale wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie kotlety :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować, uwielbiam ruski farsz! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis godny wypróbowania bo lubię pierogi ruskie. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, pierogi ruskie bardzo lubię, więc i w takiej "wersji" z pewnością by mi zasmakowały :)
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńThey look soooo good :-D
OdpowiedzUsuńOh my goodness, this looks absolutely incredible! What a fantastic dish!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Uwielbiam. Czasem dodaję do nich jeszcze podsmażony boczek .
OdpowiedzUsuńOooo mega fajny pomysł na szybki obiad. Chętnie wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie Twojego bloga do obserwowanych i będę wpadać częściej po kulinarne inspiracje. :)
That sounds good, might just try them tomorrow. Take care and stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńRobiłam kotlety z ziemniaków, ale bez sera, pora spróbować tej wersji :)
OdpowiedzUsuńKurcze, apetycznie brzmi. Chyba kiedyś się skuszę i zrobię, chociażby na spróbowanie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Such a tasty dish!
OdpowiedzUsuńThey do look good :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
oh dear Natalia
OdpowiedzUsuńthese are MOUTH WATERING :)))
i never tried potatoes this way ,i will :)
blessings to you and your's!
Słyszałam ostatnio o takich i nagle widzę u ciebie przepis :) na pewno są pyszne. U mnie wersja z tofu by musiała być ;)
OdpowiedzUsuńThat sounds delicious!
OdpowiedzUsuńBędą dziś na obiad :) Zaraz się za nie zabieram :)
OdpowiedzUsuńCutlus wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń