Kurczak w sosie porowym |
Potrawka z kurczaka w sosie porowym to świetny pomysł, jeśli nie przepadacie za ostrymi przyprawami. Dzięki duszeniu por traci swoją ostrość i staje się bardzo łagodny.
Do kurczaka w sosie śmietanowo-porowym możecie dorzucić inne warzywa, świetnie smakuje na przykład z marchewką. Do sosu porowego doskonale pasują tez pieczarki - wystarczy zrumienić je przed dodaniem do sosu i dusić całość do miękkości. Taki sos możecie wzbogacić o ulubione świeże zioła - zamiast natki pietruszki doskonale sprawdzi się posiekany koperek.
Kurczak w sosie porowym bardzo dobrze smakuje z ryżem, ziemniakami, makaronem lub kaszą. Do tego wystarczy pyszna surówka lub sałatka i obiad dla rodziny gotowy:) Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z kurczakiem:
Jeśli szukacie przepisu na obiad z piersią kurczaka, polecam również moje kotlety drobiowe po zbójnicku:
Przepis na kurczaka w sosie porowym, składniki:
500 g piersi z kurczaka,duży por (lub 2 mniejsze),
2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek bulionu drobiowego,
1/4 - 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (do smaku),
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub pszennej) i ok. 1/4 szklanki wody,bulionu lub mleka albo smietanki,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki kub koperku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
Przepis na kurczaka w sosie porowym, przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę i oprószyć przyprawami. Zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. W połowie smażenia dodać posiekany por. Na końcu wrzucić drobno posiekany czosnek, smazyć pół minuty i zalać całość bulionem (dolać tyle, by lekko zakrył składniki). Dusić na małym ogniu do miękkości składników (około 15 minut). Dodać śmietankę lub mleko. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w bulionie, wodzie lub śmietance. Doprawić do smaku. Dodać posiekane zioła.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Creamy Chicken with Leek Recipe:
500 g of chicken breast,
1 large leek or 2 smaller,
2 cloves of garlic,
approx. 2 cups of chicken stock,
1/4 - 1/3 cup of heavy cream or milk, to taste,
1-2 tsp of potato starch or corn starch (or all purpose flour) mixed with 1/4 cup of stock, water or cream / milk,
few tbsp of chopped parsley or dill,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs de Provence
Cut the chicken into bite size pieces ans sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until lightly golden on both sides. Halfawy trough, add finely chopped leek. Add finely chopped garlic and cook for additional 30 seconds. Cover everything with stock and simmer on low, until tender (about 15 minutes). Add cream or milk. Thicken the sauce with some slurry (starch with water, stock or milk). Season well to taste and add finely chopped herbs. Serve over rice, potatoes, pasta or barley. Enjoy:)
Wygląda przepysznie! Sosu porowego nigdy nie jadłam, więc chętnie skosztuje.
OdpowiedzUsuńSuch a delicious meal! I love the combo of chicken and leek.
OdpowiedzUsuńGrazie infinite per questa splendida ricetta.
OdpowiedzUsuńOhoho narobiłaś smaka ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie makarony wiec to danie z przyjemnością bym pochłonęła :)
OdpowiedzUsuńsmakowity sos!
OdpowiedzUsuńThis is anew recipe to me. I have never cook chicken with leek yet.
OdpowiedzUsuńI looks so flavorful.
Thanks :)
Looks good, I like leeks :-D
OdpowiedzUsuńDelicious
OdpowiedzUsuńThis sounds very yummy! Please send me a portion! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńLubię pora :)
OdpowiedzUsuńLubie bardzo sos porowy :)
OdpowiedzUsuńThanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję za apetyczny przepis :) Mam ochotę spróbować :D
OdpowiedzUsuńYou Nailed The Photo With A Little Hint Of Parsley There - Well Done - This Is A Beautiful Dish - Wouldn't Be Able To Stop Myself After One Bowl - Would Cleary Enjoy Seconds - Have A Stellar Weekend
OdpowiedzUsuńCheers
Zjadłabym 😊
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie. 🤤🥰
OdpowiedzUsuńDanie niestety nie dla mnie ale i tak świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńdelicious!
OdpowiedzUsuńThe recipe looks great, tasty and super delicious. I will certainly try it but I don't think I will mix dill and leak because in my opinion, the flavours are very strong and different. Thank you for sharing, I will certainly try it ;)
OdpowiedzUsuńI've never had leeks before.
OdpowiedzUsuńchciałabym umieć tak gotować, może spróbuję, ale nie obiecuję, że wyjdzie haha:D
OdpowiedzUsuńPozdrowionka i buziole! :*
http://dorey-doorey.blogspot.com
This looks fantastic! I love it!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Looks and sounds wonderful.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie 🙂
OdpowiedzUsuńFajny sos ❤
OdpowiedzUsuńHmmm, that looks like Ragout Fin, our butcher makes the best, Hubby has Monday off, so I´ll go Tuesday when the Butcher is open and guess! Yum, yum, yum!
OdpowiedzUsuńYours sounds wonderful, also, but Hubby and leek - he cannot have that.
I'm tired of my old recipes, I want new ideas. Your recipe is great. I haven't cooked like that yet. Thanks!
OdpowiedzUsuńSounds delicious and certainly is one that I will be trying.
OdpowiedzUsuńOjojoj, muszę zapisać przepis hehehe
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie uwielbiam takie dania
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję , lubię pora, ale sosu z niego jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńA lovely combination of flavours.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Wygląda przepysznie! Uwielbiam kurczaka z porami i ryżem.Choć w moim rodzinnym domu serwowany był jako ryżowo- kurczakowa- porowa breja. U Ciebie wygląda to bardzo apetycznie. Chętnie wypróbuje i przygotuje sos według Twojego przepisu. W dodatku piszesz, że można go wzbogacić dodatkami- pieczarkami( lubię je jeść na okrągło i dodawać do wszystkiego, do czego się tylko da) i marchewką. Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie. Miłej niedzieli. Dobrego tygodnia.
The next time I buy some leeks, I'll try this recipe. :)
OdpowiedzUsuńTak się składa, że mam w domu potrzebne składniki
OdpowiedzUsuńpyszne danie
OdpowiedzUsuńUwielbiam surówkę z pora, placki z pora, sos z pora też pewnie by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńCoś mi się obiło o uszy, że połączenie kurczaka i porów to jest sztosik :D Wciąż jednak nie wypróbowałam ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do grupy dla blogerów gdzie można budować swoje zasięgi i promować strony. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń