Leczo z mięsem mielonym |
Do leczo z mięsem mielonym w wersji fit możecie wykorzystać wszystkie składniki, które najczęściej dodajecie do tej potrawy. U mnie to najprostsza wersja z cukinią i czerwoną papryką, ale takie leczo będzie też świetnie smakować z pieczarkami albo czerwoną fasolą. Możecie też wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa - wieprzowinę, wołowinę albo chude mięso mielone z indyka lub kurczaka. Jeśli chcecie by danie było naprawdę sycące, możecie dodać kawałeczki podsmażonej kiełbasy lub boczku - wtedy oczywiście całość będzie bardziej kaloryczna.
Leczo z mięsem mielonym świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem lub ryżem. Jest dobrym pomysłem na pożywny posiłek na chłodne dni. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z cukinią, a TUTAJ więcej przepisów z mięsem mielonym:)
Jeśli szukacie przepisu na obiad z mięsem mielonym, polecam również pyszną pieczeń z mięsa mielonego z warzywami:
Przepis na leczo z mięsem mielonym, składniki:
500 g mięsa mielonego,duża czerwona papryka,
mała cukinia,
cebula,
2 ząbki czosnku,
puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi albo passatą),
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego),
opcjonalnie średnia marchewka,
opcjonalnie 250 g pieczarek,
opcjonalnie listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, tymianek
Przepis na leczo z mięsem mielonym, przygotowanie:
Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno pokrojoną cebulę, półplasterki cukinii, paski marchewki i papryki, doprawić. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek (jeśli dodajemy pieczarki podsmażyć je na patelni po warzywach). Dodać mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą. Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Doprawić do smaku.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Ground Meat 'Leczo' ( Hungarian/Polish Vegetable Stew):
500 g of ground meat,
1 large red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 small zucchini,
1 carrot, optional,
250 g of button mushrooms, optional,
1 can of tomatoes (you can also use fresh tomatoes or passata),
2-3 tbsp of tomato paste,
1-2 cups of water or stock,
1 bay leaf, optional,
few kernels of allspice, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika (paprika is essential in the stew), granulated garlic, thyme
Heat a small amount of oil in a pan, add meat, and cook for few minutes. Set aside. To the same pan add chopped onion, carrot, strips of paprika and halfmoons of zucchini. Season well. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic (cook mushrooms seperately, if using). Add the meat back in, add tomato paste, tomatoes, bay leaf and allspice. Cover with water or stock, just to gently cover the ingredients in the pan. Simmer on low, until thickens for about 30 minutes. Seson to taste, Serve with some crusty bread on the side or some rice. Enjoy:)
A perfect combo! Ground meat is my husband's favourite.
OdpowiedzUsuńNot for me, but the resident carnivore would like it.
OdpowiedzUsuńThank you.
That looks nice Natalia.
OdpowiedzUsuńtakiego nie jadłam, zawsze z kiełbasą ,albo kurczakiem, chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo!! Z mięsem mielonym jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńlecza z mięskiem mielonym nigdy nie jadłam, muszę spróbować koniecznie:)
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam leczo :)
OdpowiedzUsuńA hearty Autumn meal!
OdpowiedzUsuńW sam raz na obiad :)
OdpowiedzUsuńThis looks delicious, and it's midday and I haven't started cooking. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńIt looks to be a delightful stew!
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitadnthepen.com
Taka wersja dużo bardziej mi odpowiada niż ta tradycyjna :)
OdpowiedzUsuńLooks good!
OdpowiedzUsuńLeczo z mięsem mielonym? Koniecznie muszę spróbować! Zazwyczaj robiłam z kiełbasą lub kurczakiem. :)
OdpowiedzUsuńSuch a delicious dish! You are indeed a great cook. I love minced meat dishes and I am sure I would adore this one because it has so many greens and therefore is both healthy and tasty.
OdpowiedzUsuńSeems to be perfect for fall!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Ooo uwielbiam leczo, ale robię je bez mięsa :)
OdpowiedzUsuńNice flavors in this. And perfect dish for this time of the year -- very satisfying. Thanks!
OdpowiedzUsuńWhat a hearty and comforting dish. So perfect for the upcoming fall season!
OdpowiedzUsuńOja, bardzo lubię leczo ;D
OdpowiedzUsuńAle to dooobrze wygląda! MNIAM!
OdpowiedzUsuńBuziaki, mój blog ♥
Thank you. Natalia! It's a lovely autumn dish!
OdpowiedzUsuńA ja właśnie niedawno szukałam przepisu na jakieś leczo :) Muszę wypróbować Twój przepis!
OdpowiedzUsuńSmaki mojego P :D
OdpowiedzUsuńCudne leczo ❤
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam dwie cukinie i czekają na leczo :)
OdpowiedzUsuńWow.
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo pod każdą postacią 🙂
OdpowiedzUsuńZ mięsem mielonym jeszcze nie jadłam, ale brzmi ciekawie, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam z mielonym. Z chęcią spróbuję.
OdpowiedzUsuńMmmm, this ground meat leczo looks so flavorful and delicious!
OdpowiedzUsuńLooks very yummy!
OdpowiedzUsuńSo Many Wonderful Options With This Dish - Way Cool For Sure - Beautiful Photo
OdpowiedzUsuńCheers
takie pyszne leczo z chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuńLeczo to zawsze super pomysł na obiad :D Nigdy się nie nudzi :)
OdpowiedzUsuńYum-yum, we sure have the weather for this now!
OdpowiedzUsuńLubię takie nowości, a jeszcze jak tak świetnie wyglądają to od razu mam chęci na wypróbowanie przepisu :)
OdpowiedzUsuńDo leczo zazwyczaj dodaje kiełbasę. Zawsze jakas inna odslona tego dania
OdpowiedzUsuńLooks good for cooler weather days.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Nigdy nie jadłam z mielonym ;)
OdpowiedzUsuń