Dziś polecam łatwy przepis na pieczony schab na kanapki lub do obiadu. Jest mięciutki i soczysty, to najlepszy zamiennik sklepowych wędlin.
Ziołowa marynata do pieczonego schabu nadaje mu mnóstwo smaku. W mojej znalazł się między innymi majeranek, czosnek, słodka papryka i odrobina kminku - do marynaty możecie jednak użyć ulubionej mieszanki przypraw i suszonych ziół.
Schab pieczony w całości wymaga uprzedniego obsmażenia na patelni - wystarczy krótkie smażenie ze wszystkich stron, białko mięsa powinno się ściąć z wierzchu. To gwarantuje, że nasz marynowany schab nie będzie wysuszony. Aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe, możecie posłużyć się też termometrem do mięsa - temperatura powinna wynosić około 70 C.
Schab z piekarnika bez kości i bez panierki pysznie smakuje z domowym chlebem lub bułeczkami. Pasuje do niego musztarda, chrzan lub ćwikła, a także mnóstwo kolorowych warzyw. Możecie go podać na zimno (na chleb) lub na ciepło (na obiad). Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów ze schabem:)
Do takiej pysznej domowej wędliny polecam również domowe bułeczki cebulowe:
Przepis na schab pieczony na kanapki, składniki:
700 g schabu,
1/2-3/4 łyżeczki soli,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka granulowanego czosnku,
czubata łyżeczka majeranku,
pół łyżeczki rozmarynu i pół łyżeczki tymianku,
łyżeczka granulowanej cebuli, opcjonalnie,
1/2 -1 łyżeczka mielonego kminku, opcjonalnie,
szczypta pieprzu,
kilka łyżek oleju
Przepis na schab pieczony na kanapki, przygotowanie:
Schab ponakłuwać widelcem z każdej strony. Wymieszać olej z przyprawami, dokładnie natrzeć mięso. Marynować kilka godzin lub całą noc (albo smażyć od razu). Zamarynowany schab obsmażyć krótko z każdej strony. Przełożyć do naczynia lub blaszki, nie zakrywać, piec w 170 stopniach około 50-60 minut. Schłodzić i pokroić na cieniutkie plasterki lub podawać ciepły do obiadu.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Baked Pork Loin Recipe:
700 g of boneless pork loin,
1/2-3/4 tsp of salt,
1 tsp of sweet paprika,
1 tsp of granulated garlic,
1 heaping tsp of marjoram,
1/2 tsp of rosemary and 1/2 tsp of thyme,
1 tsp of granulated garlic, optional,
1/2 - 1 tsp of ground caraway seeds, optional,
a pinch of black pepper,
few tbsp of oil
Prick the pork loin with the fork. Mix oil with seasonings and rub it on the meat. Marinade for few hours or overnight (or prepare immediately). Sear the meat on all sides, on a well heated skillet. Place into the baking tray and bake uncovered for 50 - 60 minutes. Refrigerate and slice thinly (if using in sandwiches) or cut into thick slices (if serving warm). Enjoy:)
Also see my Onion Buns Video Recipe above (they taste great with baked pork loin) :)
Wygląda obłędnie,trzeba będzie zrobić, teraz już chłodniej jest, więc więcej czasu się spędza w kuchni ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) sama nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńnice, looks good and wants to eat it
OdpowiedzUsuńNice spice mix. It is your onion buns which tempt me though.
OdpowiedzUsuńpyszna, zdrowa wędlina!
OdpowiedzUsuńI don't eat meat but I'd eat those buns like there's no tomorrow!
OdpowiedzUsuńPyszny dodatek na kanapki :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki schab ;)
OdpowiedzUsuńSo tender and yummy! Would be great to make some sandwiches with it.
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńMmmm, jadłabym z chlebem i keczupem hehe
OdpowiedzUsuńNajlepsze są swojskie wyroby :)
OdpowiedzUsuńI’m coming for dinner
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na dodatek do kanapek:)
OdpowiedzUsuńPyszne i świetne na kanapki:)
OdpowiedzUsuńTakie mięsko zastąpi wszystkie wędliny:)))bardzo smakowicie wygląda:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńLooking lovely and it reads tasty.
OdpowiedzUsuńThank you, Natalia!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki schab. Mój mąż również robi boczek nacierany majerankiem i czosnkiem.
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze nie jadłam takiego schabu. A wygląda niezwykle smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Delicious, love both the look and the sound of the pork and the onion bread rolls. A tasty feast.
OdpowiedzUsuńmniam, dawno wieprzowiny nie jadłam...
OdpowiedzUsuńWow, this looks fantastic!
OdpowiedzUsuńSchabik dobra rzecz na chlebek :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI've made this before and it's really good.
OdpowiedzUsuńI like this recipe for Baked Pork Loin.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
O wow jak to smakowicie wyglada :)
OdpowiedzUsuńVery Tasty And Add Just A Little Twig Of Thyme - The Loin Is The Better Cut For Sure - Excellent November Meal - Thanx For Sharing
OdpowiedzUsuńCheers
Mniam, aż zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe wędlinki
OdpowiedzUsuńFajna alternatywa dla kupnych wędlin, pełnych soli i konserwantów!
OdpowiedzUsuńThat sounds really good. When it is cool enough to turn on the oven to bake, I shall try this recipe. :)
OdpowiedzUsuńMój partner takie bardzo lubi :) ale nigdy sama nie robiłam schabu.
OdpowiedzUsuń