Placuszki orkiszowo-gryczane |
Dziś zapraszam na placuszki orkiszowo-gryczane. To świetny pomysł na zdrowy deser lub podwieczorek dla dzieci i nie tylko.
Placuszki orkiszowo-gryczane to amerykańskie pancakes z mąką orkiszową i gryczaną. Jeśli nie przepadacie za smakiem mąki gryczanej, możecie przygotować orkiszowe placuszki na samej mące orkiszowej - jasnej lub pełnoziarnistej. Smak gryki nie jest jednak mocno wyczuwalny. Takie racuszki udadzą się tez z powodzeniem na zwykłej mące pszennej (lub mieszance jasnej z razową).
Zdrowe placuszki gryczane są puszyste, mięciutkie i pyszne. My najbardziej lubimy zjadać je z domowym dżemem, powidłami lub konfiturą oraz naturalnym masłem orzechowym. Są też pyszne posypane cukrem pudrem albo podane z kremem czekoladowym lub świeżymi owocami. Koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na zdrowe desery:)
Na szybki deser polecam również moje pyszne ciasto dyniowe z jabłkami:
Przepis na placuszki orkiszowo-gryczane, składniki:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
1/2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista, ale może być jasna),
1/2 szklanki mąki gryczanej,
szklanka mleka,
jajko,
1-2 łyżki cukru,
szczypta soli,
łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na placuszki orkiszowo-gryczane, przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką, odstawić całość na 5 minut. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, smażyć placuszki do zarumienienia z obu stron (odwracać je na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pojawią się wyraźne bąble). Podawać z ulubionymi dodatkami.
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Spelt and Buckwheat Pancakes Recipe:
1/2 cup of spelt flour (light or whole wheat),
1/2 cup of buckwheat flour
1 cup of milk
1 egg
1-2 Tbsp of sugar
a pinch of salt
1 tsp of baking Powder
Whisk all the ingredients and set aside for 5 minutes. Heat a small amount of oil in a non stick pan and cook your pancakes, until golden brown on both sides (make sure to flip them, once large bubbles are formed). Serve with toppings of your choice.
Modified recipe by Laura Vitale.
They look good - and you have reminded me just how long it is since I have had a pancake. Too long.
OdpowiedzUsuńMniam :) Zrobię na pewno :D prosto szybko i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńThese are my favourite pancakes!!! WOW!
OdpowiedzUsuńHa, ha a ja właśnie skończyłam jeść na śniadanie placuszki z owsianki. :) Orkiszowe też robię, ale właśnie z płatków, takiej wersji nie znałam. Chętnie wypróbuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDo you have a hearty pancake recipe? We have a Homer Simpson pancake-pan but I don´t like sweets...
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPancakes are always nice to have.
OdpowiedzUsuńVery delicious, I will make some for my lunch today! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńOrkiszowo gryczanych jeszcze nie jadłem...
OdpowiedzUsuńI love pancake 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńzdrowo i pysznie!
OdpowiedzUsuńSpelt and buckwheat are both my favourite. I might just whip up a batch of these gorgeous pancakes for the weekend too.
OdpowiedzUsuńoficjalnie wpadłam Ci do kuchni i wszystkie zjadłam haha, pyszotki!
OdpowiedzUsuńdorey-doorey.blogspot.com
Uwielbiam placuszki <3
OdpowiedzUsuńPlacki do ja uwielbiam wszystkie hehe
OdpowiedzUsuńMniam, często robię takie placuszki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńI'd soak those in melted butter and lots of syrup. Delish!
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńXoxo.
Cores do Vício
Muszą być bardzo smaczne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOnly ever tried buckwheat noodles!
OdpowiedzUsuńThese look so fantastic! So perfect for a Saturday or Sunday morning!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Uwielbiam takie placuszki na śniadanie albo do kawy :D Najczęściej robiłam takie z płatków owsianych, ale na gryczane zawsze chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńLubię wszelkie placki :-).
OdpowiedzUsuńi really love eats with apple :)
OdpowiedzUsuńyour pumpkin bread looks absolutely delicious and yummy dear Natalia wow you are great cook indeed!
Mmmm they do look good. Have a good weekend Diane
OdpowiedzUsuńnoooo, coś dla mnie. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńZdrowe i pożywne placuszki, w sam raz na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki prezentują się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Love the buckwheat version of pancakes. I'm always looking for some pancake recipes for my breakfasts and this sounds a winner! Thanks
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe placuszki, chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Ja bym je połączyła z twarożkiem.
OdpowiedzUsuńMam obie te mąki, więc będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńU mnie większość rzeczy jest pieczona na orkiszowej (naleśniki, biszkopt, itd.) :)
OdpowiedzUsuńSarebbero perfette ora per colazione!
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo.
OdpowiedzUsuńPancakes are always yummy.
OdpowiedzUsuń