Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym / Pork Loin in Gravy
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny gulasz z polędwicy to szybsza wersja gulaszu wieprzowego, fantastycznie smakuje z ryżem, kaszą czy ziemniakami.
Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym jest tak smaczna, dzięki aromatycznej marynacie z octu balsamicznego, przypraw i musztardy. Możecie marynować mięso dłużej niż 30 minut, ale jeśli bardzo Wam się spieszy, wrzućcie je na patelnię od razu po obtoczeniu w marynacie.
Pamiętajcie, że mięso smażymy króciutko, bo polędwiczka wieprzowa jest gotowa bardzo szybko - długa obróbka termiczna nie jest potrzebna, może niepotrzebnie wysuszyć mięso.
Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym świetnie smakują z pieczarkami, ale jeśli nie przepadacie za grzybami, możecie zrezygnować z tego dodatku. Zamiast nich możecie dodać drobno pokrojoną paprykę.
Gulasz z polędwicy wieprzowej to najlepszy wybór na jesienny czy zimowy obiad. Jest gotowy znacznie szybciej niż tradycyjny gulasz wieprzowy. Doskonale smakuje z zestawem surówek (na przykład z marchewki, pora czy kapusty kiszonej) albo z buraczkami. Smacznego:)
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, składniki:
polędwiczka wieprzowa,
na marynatę:
2 łyżki octu balsamicznego,
4 łyżki oleju,
płaska łyżka musztardy (lub trochę mniej),
2-3 łyżeczki majeranku,
łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
szczypta soli
250 g pieczarek,
cebula,
2 ząbki czosnku,
1 i 1/2 - 2 szklanki wody lub bulionu,
kilka ziarenenk ziela angielskiego,
listek laurowy,
1/2 szklanki śmietanki 30% plus 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
opcjonalnie natka pietruszki
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, przygotowanie:
Polędwicę oczyścić z błonek i pokroić na plastry. Połączyć wszystkie składniki marynaty i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Marynować 30 minut lub smażyć od razu do zrumienienia z obu stron (nie smażyć na bardzo dużym ogniu, by nie spalić marynaty). Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki pokrojone w plastry. Po kilku minutach smażenia dodać posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Dodać mięso, zalać całość wodą, tak by lekko zakrywała składniki. Dodać listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić do miękkości około 10 minut (nie dusimy za długo, by mięso nie wyszło suche). Śmietankę rozmieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do sosu i dusić całość kilka chwil, do zgęstnienia. Posypać natką pietruszki.
a pinch of salt (I use approx. 1/2 tsp for each 500 g of meat)
250 g of button mushrooms,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 i 1/2 - 2 cups of water or stock,
few kernels of allspice,
1 bay leaf,
1/2 cup of heavy cream plus 2 tsp of potato starch (or corn starch),
some chopped parsley, optional
Remove any tough membranes from the meat and slice it. Combine all the marinade ingredients and pour it over the maeat, massaging it well into each piece.Marinade for 30 minutes or cook right away. Cook your pork loin on a heated skillet, until lightly golden on both sides. Make sure your flame is not too high (you don't want to burn the marinade). Set aside. To the same skillet, add slices of mushrooms. Cook for few minutes and add finely chopped onion, followed by finely chopped garlic. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to lightly cover the ingredients in the pan). Add allspice and bay leaf. Simmer on low for aboout 10 minutes or until tener (do not overcook the meat!). Mix the starch with some cream, creating a slurry. Add to the sauce and simmer, until thickens. Sprinkle with parsley. Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)
I must admit I don't eat pork. However,looking at the recipe and its ingredients, I think it could be adjusted to successfully suit other kinds of meat too.
This looks so delicious, I love a good gravy with tasty meats and I rarely use marjoram in cooking.I must remember to buy some and use it. Not sure if I can grow it here but I know I love the flavour. Great dish, thanks for sharing.
Nie tylko apetycznie wygląda... jeszcze lepiej smakuje. Idealny przepis, który doskonale wpisuje się w oczekiwania moich kubków smakowych. Re-we-la-cja... na stałe zapisuję w swoim menu!
Looks so tender and juicy...this definitely makes a fabulous meal with some pasta.
OdpowiedzUsuńTak wyglądają na delikatne i soczyste. Widzę je bardziej z ziemniakami niż makaronem. Pozdrawiam autorkę bloga i zapraszam do siebie.
UsuńPerfect for fall.
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńPolędwiczki wyszły Pani znakomicie! Kolejna dobra lekcja w kuchni!
UsuńPyszności! Lubię polędwiczki wieprzowe, bo je się szybko przygotowuje,a jeszcze w sosie pieczarkowym- bajka! Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Очень вкусное рагу!
OdpowiedzUsuńlubię takie naturalne sosy do mięs!
OdpowiedzUsuńI wish this was on my plate today! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńThanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie polędwiczki, ale nigdy ich nie robiłam.
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się baaaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno by mi zasmakowały mmmmmm
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńsounds delicious!
OdpowiedzUsuńVeramente delizioso questo modo di mangiare il maiale.
OdpowiedzUsuńPork is as versatile as chicken isn't it?
OdpowiedzUsuńLooks very tasty. I love the idea of adding mushrooms.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńI must admit I don't eat pork. However,looking at the recipe and its ingredients, I think it could be adjusted to successfully suit other kinds of meat too.
OdpowiedzUsuńYum yum yum yum YUM!!!!
OdpowiedzUsuńSounds good to me. Sorry I am behind with visits but the kitchen here has been working in overtime. So much in the garden. Take care, Diane
OdpowiedzUsuńThat looks so good.
OdpowiedzUsuńAnother yummy recipe! Thank you.
OdpowiedzUsuńJak smacznie wygladaja
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie polędwiczki 😊
OdpowiedzUsuńDelizioso questo filetto!
OdpowiedzUsuńomg. this one looks sooooo yummy.
OdpowiedzUsuńJULIE ANN LOZADA BLOG
INSTAGRAM: @julieann_lozada
WOW! Thank you vury much for recipe! Please check out my newest post as well)) I published autumn recipes for... hair)))
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious, I love a good gravy with tasty meats and I rarely use marjoram in cooking.I must remember to buy some and use it. Not sure if I can grow it here but I know I love the flavour. Great dish, thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńJesień to wspaniały czas dla kuchni :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, muszę koniecznie wypróbować przepisu!
OdpowiedzUsuńZapraszam: czytanko.pl
Bardzo lubię polędwiczki wieprzowe, są delikatne i nie potrzebują dużo czasu, żeby je przygotować :)
OdpowiedzUsuńAle pyszny obiadek będzie :-).
OdpowiedzUsuńzjadłabym sobie taki obiad
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Zdecydowanie warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńLubię gulasze, więc może i ten przypadłby mi do gustu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
I love your cozy pork tenderloin recipe. It's the perfect hearty dinner recipe for cold Fall and Winter days!
OdpowiedzUsuńThis gravy looks so delicious, especially with the pork loin! Thank you for sharing this recipe. :)
OdpowiedzUsuńWhat A Beautiful Dish - Bet The Smells Were Delightful - Stay Strong
OdpowiedzUsuńCheers
This looks so yummy! Have a great day!
OdpowiedzUsuńRampdiary
Beautyandfashionfreaks
wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńps. przy aktualnym wysypie grzybów można zaszaleć z leśnymi:)
Mniam.... polędwiczki wyglądają pysznie :)!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)!!!
Looks delicious. I always enjoy cooking in cast iron.
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
ostatnio jadlam poledwiczki w restauracji, byly pyszne, Twoich tez musze probowac!
OdpowiedzUsuńsending hugs ! :*
http://dorey-doorey.blogspot.com
Moja teściowa czesto tak przygotowuje mięso
OdpowiedzUsuńLooks delicious
OdpowiedzUsuńRobiłam nie raz, uwielbiam i polecam wszystkim! ♥
OdpowiedzUsuńdear Natalia
OdpowiedzUsuńhope all is great in your precious world
this one sounds delicious :)
more blessings to you and family my friend!
Mniam! Idealne danie na obiad! :)
OdpowiedzUsuńMuszę się zaopatrzyć w ocet balsamiczny :)
OdpowiedzUsuńMojemu partnerowi na pewno by smakowały :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńGotuję któryś raz z kolei.. najlepszy przepis a marynata mniam:-) dziękuję 🙂
OdpowiedzUsuńGotuję któryś raz z kolei.. najlepszy przepis a marynata mniam:-) dziękuję 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia! :)
UsuńNie tylko apetycznie wygląda... jeszcze lepiej smakuje. Idealny przepis, który doskonale wpisuje się w oczekiwania moich kubków smakowych. Re-we-la-cja... na stałe zapisuję w swoim menu!
OdpowiedzUsuń. Really awesome with the followers like it very much!!
OdpowiedzUsuń