Szybki bigos z cukinii |
Bigos z cukinii to świetny przepis na wykorzystanie jesiennych warzyw. Możecie tu wykorzystać zieloną i żółtą cukinię, sprawdzi się też cukinia w połączeniu z kabaczkiem, dynią lub bakłażanem.
A może macie ochotę na dietetyczny bigos z cukinii? Jeśli macie ochotę na bigos fit, wystarczy pominąć w daniu kiełbasę - zamiast niej sprawdzą się na przykład chude kawałeczki piersi kurczaka lub indyka. Tak naprawdę możecie tutaj dodać wszystkie kawałki mięsa, które wrzucilibyście do tradycyjnego bigosu. Jeśli danie ma być wegetariańskie lub wegańskie, kiełbasę lub mięso zastąpcie pieczarkami.
Bigos z cukinii to bardzo uniwersalne, pożywne danie, świetnie smakuje z chlebem lub ryżem. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie wiele moich przepisów z cukinią:)
Na jesienny obiad polecam również mój bigos cygański z klopsikami:
Przepis na szybki bigos z cukinii, składniki:
2 średnie cukinie,duża cebula,
ok. 200 g kiełbasy dobrej jakości,
2-3 ząbki czosnku,
puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi lub passatą),
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
marchewka,
1-2 listki laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
1-2 szklanki wody,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, sporo majeranku, szczypta kminku (opcjonalnie)
Przepis na szybki bigos z cukinii, przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w plasterki i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cukinię i marchewkę pokroić w kostkę, smażyć z drobno posiekaną cebulą na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni po kiełbasie. Doprawić. Po kilku minutach dodać drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat. Zalać całość pomidorami z puszki z zalewą oraz wodą (dolać tyle płynu, by lekko zakrywał składniki). Włożyć liście laurowe, ziele angielskie i kiełbasę. Dusić całość do preferowanej miękkości warzyw i zgęstnienia sosu (około 15-20 minut lub trochę dłużej).
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Quick Zucchini and Sausage Stew Recipe:
2 medium size zucchinis,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
approx. 200 g of good quality sausage (highly recommend Polish sausage:) ),
1 can of tomatoes (you can also use fresh or passata),
2-3 tsp of tomato paste,
1 carrot,
1-2 bay leaves,
few kernels of allspice,
1-2 cups of water,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, thyme, marjoram, ground caraway (optional)
Heat a small amount of oil in a pan, add slices of sausage and cook, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add diced zucchini, carrot and finely chopped onion, Cook, stirring, for few minutes. Season well. Add finely chopped garlic, cook for additional 30 seconds or so and add tomato paste. Cover everything with watera and tomatoes with their liquid (add enough water to lightly cover the ingredients). Add the sausage back in, followed by bay leaves and allspice. Simmer on low for about 20 minutes (or until thick and tender to your likening). Serve with crusty bread or some rice. Enjoy:)
uwielbiam bigos, leczo i wszelkie tego typu potrawy
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taki bigos!:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszności dla mnie proszę bez kiełbaski :)
OdpowiedzUsuńThis looks sooooo good! Hugs, valerie
OdpowiedzUsuńThank you! I believe it's very tasty!
OdpowiedzUsuńTaki bigos z pewnością by mi posmakował bo uwielbiam cukinie :)
OdpowiedzUsuńapetyczna wersja!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię. U mnie w tym sezonie króluje cukinia 😋
OdpowiedzUsuńPerfect for the colder season!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Robiłam i jadłam... ale po swojemu :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis, bigos wygląda mega apetycznie. Zamiast kiełbasy zwykłej mogę dodać wege i będzie idealnie. Bardzo lubię takie przepisy, mój gust. :)))) Pozdrawiam droga Natalio. :)))
OdpowiedzUsuńWarming, delicious and comforting...a perfect Fall dish!
OdpowiedzUsuńThis looks so wonderful! You are so talented and creative!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
uwielbiamy z mamą takie szybkie pyszności - wypróbujemy! <3
OdpowiedzUsuńbuziaki!! :*
http://dorey-doorey.blogspot.com
Kocham bigos :)
OdpowiedzUsuńSuch a great dish! Homey and totally satisfying. Love the combo of cabbage and sausage. This looks great -- thanks.
OdpowiedzUsuńYum
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPysznie :) cukinię uwielbiam z każdej wersji :)
OdpowiedzUsuńYour recommendation of polish sausages made me smile. A work colleague from Poland was horrified at 'our' sausage - and even when I ate meat I didn't like them.
OdpowiedzUsuńO fajnie wygląda:))a ja dzisiaj z kapusty bigos gotowałam:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńNice :-)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że kilka godzin temu też się natknąłem na bigos z cukinii? Ewidentnie mnie prześladuje, na pewno spróbuję! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńlooks like a delicious fall dish.
OdpowiedzUsuńNow That Is A Mouth Full - What A Beautiful Bone Sticking Meal As The Fall Season Rolls In - I Would Also Recommend A Hint Of Fresh Thyme And Sage As Not To Overpower The Sausage - Then, For The Photo, Lay A Nice Twig Of Rosemary Near The Plate - Again, Gorgeously Delicious Post - Stay Strong & Be Well
OdpowiedzUsuńCheers
Coś dla mnie, uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńOh this looks so tasty :)
OdpowiedzUsuńThank you for sharing the recipe with us.
Definetly need to try it.
take a look at my BLOG and my INSTAGRAM
This stew looks yummy!
OdpowiedzUsuńThis stew looks so yummy!
OdpowiedzUsuńMy zucchini died off with the heat... that looks good.
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
That looks so good.
OdpowiedzUsuńThat looks yummy.
OdpowiedzUsuńUn secondo piatto molto appetitoso!
OdpowiedzUsuńLooks to be yummy
OdpowiedzUsuńPyszny i lekkostrawny
OdpowiedzUsuńNie lubię bigosu, a cukinii wstyd przyznać, ale nigdy nie jadłam. Po prostu dla mnie bigos należy do potraw, których nie lubię i nigdy nie tknę, chyba, żebym umierała z głodu hah :D Jednak widzę na twoim blogu dużo ciekawych przepisów, a ja jako początkująca osoba w kuchni z chęcią się czegoś nowego dowiem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
weruczyta
Uwielbiam cukinię, chętnie przygotuję to danie!
OdpowiedzUsuńZa typowy bigosem nie przepadam choć jest ok, jednak cięzki zazwyczaj. Z cukinii brzmi fajnie, coś na wzór leczo.
OdpowiedzUsuńIt's now soup season, so this will get eaten frequently here in the fall and winter.
OdpowiedzUsuńSezon na cukinię w pełni, więc pomysł jak znalazł
OdpowiedzUsuńJust right for Autumn/Fall.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Sounds wonderful!
OdpowiedzUsuńKocham bigos w takiej formie!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! I super, że w każdym domu taki bigosik smakuje zupełnie inaczej :)
OdpowiedzUsuń