Chleb orkiszowo - gryczany |
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z mąką gryczaną przypomina odrobinę chleby na zakwasie. Jest dość ciężki, ale nie zbity; powinien Wam posmakować nawet jeśli nie przepadacie za gryką, jej smak nie jest tutaj dominujący.
Z podanych proporcji upieczemy mały bochenek chleba gryczanego na drożdżach, który łatwo się kroi na małe, zgrabne kromki. Świetnie smakuje z wytrawnymi dodatkami, na przykład domową wędliną, serem i warzywami, ale pasują do niego też słodkie dodatki jak powidła lub czekośliwka. Jeśli lubicie zdrowe pieczywo, koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:)
Jeśli lubicie chleb pełnoziarnisty, polecam również mój błyskawiczny chleb bez zagniatania:
Przepis na chleb orkiszowo - gryczany, składniki:
na blaszkę o wymiarach 10x20cm:
5 g suchych drożdży,
85g pełnoziarnistej mąki gryczanej,
250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
250 ml ciepłej wody,
łyżka oleju,
pół łyżeczki cukru,
łyżeczka soli
Przepis na chleb orkiszowo - gryczany, przygotowanie:
Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić do spienienia na kilka minut. Połączyć z mąką orkiszową, gryczaną i solą. Zagniatać za pomocą mieszadeł do ciasta drożdżowego około 10 minut, pod koniec dodając olej (ciasto na początku będzie się mocno lepić, po dłuższym zagniataniu straci lepkość). Jeśli ciasto mocno się klei, podsypać mąką orkiszową. Zagnieść w bochenek, przełożyć do blaszki i odłożyć do wyrastania w ciepłe miejsce na 1.2 - 2 godziny, do podwojenia objętości. Piec w 200 C przez 45 minut (chlebek nie rośnie bardzo wysoki).
Przepis znalazłam na opakowaniu mąki gryczanej firmy Grano.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Spelt and Buckwheat Bread Recipe:
5 g of dry yeast,
85g of buckwheat flour,
250 g of wholewheat spelt flour,
250 ml of warm water,
1 tbsp of oil,
1/2 tsp of sugar,
1 tsp of salt
To the warm water add yeast and sugar. Set aside for few minutes, until bubbly. Combine with flour and salt. Knead for about 10 to 15 minutes, adding oil at last - if the dough seems to sticky, feel free to add more flour. Knead, until smooth and elastic. Form a small loaf and place in the bread pan (10x20cm). Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for 90-120 minutes, until doubled in size. Bake for about 45 minutes in 200 C. Enjoy:)
Ech, żałuję że nie działa mi piekarnik. Zwłaszcza, że mam w domu wszystkie składniki.
OdpowiedzUsuńThe bread looks wholesome! I like the combo of buckwheat and spelt.
OdpowiedzUsuńo mniam, zjadłabym z dużą porcją miodu!
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńyour bread looks sooper delicious dear Natalia :)))
OdpowiedzUsuńeach recipe you share is great and easy to try
best wishes for you and family my friend!
Może i ja chlebek upiekę? Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńI love spelt bread. Your "hleb" looks much better than the (no sugar) one I buy at the supermarket. I'm sure it's also tastier.
OdpowiedzUsuńGood idea to include your video in the post! Everything is tip top including your voice and background music.
This sounds very yummy! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam chleb orkiszowy ❤️
OdpowiedzUsuńI love healty recipe 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńO rany, smak takiego chleba jest obłędny!
OdpowiedzUsuńLooks great!
OdpowiedzUsuńGreat idea dear!!!
OdpowiedzUsuńIt is very healthy and such a lovely cutting board you have.
OdpowiedzUsuńThat looks delicious - and healthy too.
OdpowiedzUsuńpyszny jest taki krem ;)
OdpowiedzUsuńSmakuje już teraz
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda ten chlebek :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Hello. Natalia! I'd like to taste your bread!
OdpowiedzUsuńPiękny, zjadłabym!
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu, ale zawsze myślałam, że do pieczenia chleba potrzeba specjalnej maszyny;) może kiedyś odważę się i spróbuję
OdpowiedzUsuńJaki pyszny :) podoba mi się bardzo dodatek mąki gryczanej :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam chleba ale chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńIt's finally getting cool enough, over here, to turn on the oven to bake something! I must look over your bread recipes!
OdpowiedzUsuńIdealny Ci wyszedł ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńSuper zdrowy chlebek ;)
OdpowiedzUsuńThis looks so good and healthy!!Also gives me an idea to try a buckwheat challah!! I don`t know if I can find spelt here where I live, but `soba` buckwheat flour is very popular!!! If I try it I will let you know!!! Blessings and have a good and super healthy week!! Love from Japan!♡
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie piekłam chleba. Teraz niestety mam inne priorytety ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten chlebek
OdpowiedzUsuń