Gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami / Chicken Stew with Peppers and Mushrooms
Gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami
Dziś zapraszam na pyszny gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami. Taka drobiowa potrawka z warzywami to dość popularne i lubiane danie - jeśli nie macie pomysłu na obiad z piersią kurczaka, na pewno polubicie ten przepis.
Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami jest bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu. Aby wydobyć z pieczarek jak najwięcej aromatu, warto posolić je dopiero na końcu smażenia, a wcześniej pozwolić im się pięknie zrumienić, nie mieszając za często. Ten prosty trick sprawia, że grzyby zawsze smakują jeszcze lepiej niż zwykle.
Potrawka drobiowa z warzywami może być przygotowana z większą ilością warzyw. Jeśli macie ochotę, dorzućcie do niej pokrojoną w kostkę cukinię, marchewkę lub garść świeżego szpinaku. Taki gulasz może też być wzbogacony o dodatek słodkiej śmietanki.
Gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami to świetny pomysł na obiad. Zawsze się udaje i zawsze dobrze smakuje. Podajcie go z ziemniakami, kaszą lub ryżem i chrupiącą surówką. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka, a TUTAJwięcej przepisów na gulasz:)
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1/4 - 1/3 szklanki wody
Przepis na gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami, przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć z obu stron przyprawami. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plasterki pieczarek, smażyć do zrumienienia, soląc dopiero na końcu smażenia. Dodać pokrojoną paprykę i cebulę, smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Wrzucić mięso. Doprawić, dodać koncentrat, musztardę i zalać płynem. Dusić do momentu, gdy warzywa i mięso będą miękkie (około 20 minut) Zagęścić sos mąką rozmieszaną z wodą. Posypać natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, sweet paprika, Herbs De Provence
1 bay leaf, few kernels of allspice,
1-2 tsp of tomato paste,
1 tsp of mustard (or to taste),
1-2 cups of water or stock,
1-2 tsp of potato starch (or corn starch),
1/4-1/3 cup of water or stock
Cut the meat into bite size pieces. Season well and sear on a well heated skillet for few minutes (do not over cook the meat). Set aside. To the same pan, add sliced mushrooms and let them brown on both sides Add chopped onion and strips of pepper. Cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic. Season well. Add chicken, tomato paste and mustard. Cover with stock and simmer, until tender. Mix the starch with some water, creating a slurry. Add it to the meat. Cook for a minute or until thickens. Sprinkle with parsley. Serve over mashed potatoes, rice, barley, noodles or dumplings of your choice.
I also use to cook a similar dish only that I don't use peppers. I tried it with celery and musrooms. I will try your recipe too, I am sure we will like it. Your ucranian chicken goulash with green beans is now a typical dish in our house, I prepare it once a week and we always like: D
Chicken is such a versatile meat isn't it?
OdpowiedzUsuńnie ma to jak gulasz jesienią!
OdpowiedzUsuńSimple and delicious and those chicken slices look really tender.
OdpowiedzUsuńIdealne danie na jesienny czas:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńmmm, ale pysznościowo wygląda :)
OdpowiedzUsuńZa tradycyjnym gulaszem nie przepadam ale myśle, ze taki by mi zasmakował :)
OdpowiedzUsuńSounds deicious! Stay safe, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńThis looks delicious and so hearty!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Pyszne aromatyczne danie :)
OdpowiedzUsuńDelicious
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńLove stews! This looks nice and hearty. Thanks!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie i apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka!
OdpowiedzUsuńThis looks like a great recipe for a gray wet and cool day we're experiencing today!
OdpowiedzUsuńwww.fromarockyhillside.com
Hmmm, that looks yummy and so inviting on that beautiful plate. Adding mustard is an interesting idea! I´ll keep this one in mind for sure, thank you!
OdpowiedzUsuńThis chicken stew looks perfect for cold winter days! I love how it has peppers, too.
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki gulasz:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i często robię
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńMmm smakowicie wygląda, a w dodatku łatwe!
OdpowiedzUsuńThe mushrooms look so tasty :-D
OdpowiedzUsuńI also use to cook a similar dish only that I don't use peppers. I tried it with celery and musrooms. I will try your recipe too, I am sure we will like it. Your ucranian chicken goulash with green beans is now a typical dish in our house, I prepare it once a week and we always like: D
OdpowiedzUsuńWell that looks delicious, so much one can do with chicken or most meats really.
OdpowiedzUsuńtakie dania bardzo lubimy
OdpowiedzUsuńYou can never go wrong with mushrooms. The more, the better for me!
OdpowiedzUsuńYummy.
OdpowiedzUsuńThat sounds delicious and I love the dish. Stay safe Diane
OdpowiedzUsuńOh this looks SO delicious...I can't wait to try it!
OdpowiedzUsuńThe perfect meal for a cold autumn day.😊😊
Stay safe and happy!
Hugs xxx
Apetycznie się prezentuje. ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam gulaszu. przypomniałaś mi o tym daniu
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńIdealne dla mojej rodziny. Pychotka :)
OdpowiedzUsuńPieczarki faktycznie wyglądają idealnie :D
OdpowiedzUsuńSuper jesienna potrawa, na pewno świetnie smakuje a i pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
We often eat chicken in our house.
OdpowiedzUsuńLooks and sounds a vey nice recipe.
All the best Jan
I'm always looking for new ways to prepare chicken. Thank you for posting this recipe.
OdpowiedzUsuńUn piatto ricco di gusto!
OdpowiedzUsuńKiedy pada za oknem, uwielbiam właśnie takie rozgrzewające dania
OdpowiedzUsuńLubię połączenie kurczaka i pieczarek. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego. Może zrobię na dniach :)
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł na rozgrzewający, jesienny obiad!
OdpowiedzUsuń