Jabłecznik ucierany z musem jabłkowym |
Dziś na deser poleca się jabłecznik ucierany z musem jabłkowym ze słoika (na dużą blachę). Taka tradycyjna szarlotka ucierana to sprawdzony, stary przepis, bardzo popularny w okresie PRL-u. Kto z Was zna i kto wciąż piecze? :)
Jabłecznik na cieście ucieranym smakuje zupełnie wyjątkowo. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, więc jeśli przygotowaliście w tym roku mus jabłkowy do słoików na zimę, koniecznie wykorzystajcie go do upieczenia tej pysznej szarlotki.
Jabłecznik ucierany z musem jabłkowym zawsze się udaje, warto jednak pamiętać o kilku sprawach. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, a rozpuszczone masło wystudzone. Jajka z cukrem muszą być odpowiednio długo ubite (około 8 minut), ale mąkę z proszkiem miksujemy z resztą tylko do połączenia składników. Pamiętajcie, że ciasto ucierane jest bardzo gęste, raczej do nakładania łyżką, niż wylewania. Górną warstwę nakładajcie łyżką, partiami (jak na filmie) - aby było łatwiej, można moczyć łyżkę w ciepłej wodzie przed nakładaniem ciasta.
Jabłecznik ucierany z musem jabłkowym ze słoika to wspaniały klasyk kuchni polskiej. Jest mięciutki, puszysty i delikatny, idealny na podwieczorek. Koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:)
Przepis na jabłecznik ucierany z musem jabłkowym ze słoika, składniki:
na blaszkę o wymiarach 35x25 cm lub troszkę mniejszą:
5 jajek (w temperaturze pokojowej),
szklanka cukru,
200 g masła (rozpuszczonego),
350 g przesianej mąki,
1-2 płaskie łyżeczki cynamonu (jeśli mus jabłkowy jest bez cynamonu),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
800 - 900 g domowego musu jabłkowego plus 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
cukier puder do posypania ciasta
Przepis na jabłecznik ucierany z musem jabłkowym ze słoika, przygotowanie:
Zmiksować jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 8 minut), dodać rozpuszczone, wystudzone masło, utrzeć i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia - miksować tylko do połączenia składników. Mus jabłkowy wymieszać z mąką ziemniaczaną. Połowę ciasta przełożyć na wyłożoną papierem blachę, wyrównać. Rozsmarować jabłka, nałożyć pozostałe ciasto (łyżką nakładać małe kopczyki, a następnie delikatnie je wygładzić - jak na filmie; można moczyć łyżkę w ciepłej wodzie, by dało się łatwiej rozsmarować). Piec w 180C przez około 45 minut - jeśli wierzch zarumieni się wcześniej, przykryć ciasto papierem do pieczenia. Posypać cukrem pudrem. Poczekać z krojeniem do wystygnięcia ciasta - z gorącego mus może wypływać.
Przepis z nieistniejącego już bloga dorapiecze.wordpress.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Old Fashioned Polish Apple Cake Recipe:
5 eggs, room temperature,
1 cup of sugar,
200 g of melted butter,
350 g of flour, sifted,
1-2 tsp of cinnamon (if it's not already in the apple mousse),
2 tsp of baking powder,
750-800 g of homemade apple mousse from the jar (apple sauce), plus 1-2 tbsp of potato starch or corn starch
some powder sugar for dusting the cake
Mix the eggs with sugar and vanilla, until light and fluffy (8 minutes). Add cooled, melted butter and mix well. Add dry ingredients and mix to combine - the batter will be very thick. Mix the apple mousse with starch. Spoon half of the batter into the baking tray lined with baking paper (35x25cm or slightly smaller). Smear the apples on top of that. Using a spoon add the rest of the batter on top - see the video (if you want your top batter more loose and easier to apply, dunk the spoon into some hot water). Bake for about 45 minutes in 180C. Dust with powdered sugar. Make sure to cool before cutting - the apple filling may ooze out, when too hot. Enjoy:)
I like the idea of using applesauce as the filling. The cake looks fantastic, Natalia.
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym taki jabłecznik... narobiłaś mi ochoty :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńGreat post,this looks so yummy!
OdpowiedzUsuńxoxo <3
Najlepsze ciacho na jesień ! :D
OdpowiedzUsuńJa sobie właśnie przypomniałam że nie jadłam jabłecznika. Ale bym sobie zjadła...
OdpowiedzUsuńsuper przepis na niedzielę!
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńThis sounds wonderful, yummy! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, domowa szarlotka przychodzi na myśl.
OdpowiedzUsuńAż poczułam jego zapach...
OdpowiedzUsuńPod tą białą pierzynką wygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńDelicious recipe :) Thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńOj teraz, na deser z herbatką idealny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jablecznik :)
OdpowiedzUsuńLovely seasonal cake!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jabłeczniki:))o tej porze są najlepsze:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńIt's apple season here on the Blue Ridge and this looks good!
OdpowiedzUsuńnew blog: www.fromarockyhillside.com
Yum.
OdpowiedzUsuńAnd thank you for always adding the English version for people like me who have no language skills.
Super jabłecznik ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki jabłecznik:)
OdpowiedzUsuńKens grandmother was from Poland so he might enjoy this. It sure looks good to me.
OdpowiedzUsuńOh my goodness this looks good! Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńPychota ! Uwielbiam taki jabłecznik !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Tak ja piekę jak za PRL.
OdpowiedzUsuńDodatkowo widelcem dziurki
O, z dziurkami nie piekłam, ciekawe! Dziękuję za komentarz, pozdrowienia ☺
UsuńYour apple cake looks very tasty, I love different apple tarts, especially for the fall time.
OdpowiedzUsuńOh wow! Yummy! Now I'm craving apple pie!
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious. If I make my own cooked apple sauce it should be ok shouldn't it or I often buy it in a tin here but it is unsweetened. Lovley recipe thanks.
OdpowiedzUsuńThanks for this recipe. Sounds yummy!
OdpowiedzUsuńThis sounds great. I have loads of apples from the tree and been looking for something to do with them!
OdpowiedzUsuńMoja babcia robi najlepszy jablecznik :)
OdpowiedzUsuńLooks good and it's better to have most things homemade. Always tastes better.
OdpowiedzUsuńHo un debole per i dolci di mele, e questa torta è molto golosa!
OdpowiedzUsuńRobię podobny, pyszne ciacho🙂
OdpowiedzUsuńJEdzmy jabłka!
OdpowiedzUsuńThis apple cake is mouth-watering!
OdpowiedzUsuńYum!
Wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na nowy post :) magdatul-fan.blogspot.com.
WOW, this does look really amazing...I love the idea of using apple sauce as a layer between cake!
OdpowiedzUsuńThank you so much for sharing.😊😊
I do hope you are all well and happy there!
Hugs xxx
Ale przepysznie wyglada *.*
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
jejku jak ja dawno nie jadłam jabłecznika... mmmm :) jak pomyślę to od razu czuję zapach pieczonego ciasta :)
OdpowiedzUsuńJadłam wczoraj taki u mojej mamy :) genialny! Wstyd się przyznać, ale ja jeszcze nigdy sama nie piekłam szarlotki
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny, uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńthis looks so so yummy. i wanna take a bite.
OdpowiedzUsuńJULIE ANN LOZADA BLOG
INSTAGRAM: @julieann_lozada
U Ciebie jak zwykle wszystko piknie wygląda, a ja na diecie cud XD czyli nic nie jem do świąt XD Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńYum
OdpowiedzUsuńI love all these tasty fun layers in your apple pie... this is such a cozy and delicious Fall dessert!
OdpowiedzUsuńPrzepis nie wygląda na skomplikowany, za to na bardzo apetyczny
OdpowiedzUsuńJak jabłecznik to tylko z lodami i na ciepło! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za wprowadzenie formy polskiego tartego ciasta, które widziałem po raz pierwszy.
OdpowiedzUsuńWygląda tak pysznie.
Pozdrowienia z Indonezji.
Bardzo ciekawa alternatywa dla kruchej szarlotki :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńPychota, uwielbiam jabłecznik w każdej postaci. Na pewno wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńOstatnio mam wielką ochotę na jabłecznik
OdpowiedzUsuńale mi zrobiłas smaku na jabłecznik
OdpowiedzUsuńwoow wooww woooww. this is my favorite cake. To jest moje ulubione ciasto. yummmyy
OdpowiedzUsuńSounds delicious. Now is the season for apple desserts.
OdpowiedzUsuńThe word yummy comes to mind.
OdpowiedzUsuńMany thanks for sharing this recipe idea.
All the best Jan
Fajny pomysł na wykorzystanie domowych przetworów z jabłek :)
OdpowiedzUsuńZaraz zabieram eis do tego jabłecznika ..czekam aż masełko ostygnie , napisze jaki wyszedł.
OdpowiedzUsuńA można upiec w keksówce szklanej? Niestety, na chwilę obecną cierpię na brak blaszek... Ewentualnie mam tortownicę... ale nie jest duża (21 cm średnica).
OdpowiedzUsuńMożna, ale trzeba upiec tylko z połowy porcji, bo te w przepisie są na standardową dużą blachę. Upiekłabym w tortownicy, czas pieczenia może się trochę wydłużyć. Pozdrowienia!
UsuńNajlepszy ze wszystkich jabłecznik 🤗
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, pozdrowienia 😊
Usuń