Karkówka po myśliwsku |
Karkówka z piekarnika pieczona w plastrach po myśliwsku to świetny pomysł na obiad dla fanów pożywnych, mięsnych posiłków. Karkówka w sosie pomidorowym z grzybami jest bardzo prosta w przygotowaniu, a poza tym wymaga minimum pracy.
Moja karkówka po myśliwsku przypomina trochę przepis na karkówkę po cygańsku w zalewie. W dzisiejszej mamy jednak dodatek pysznych, leśnych, suszonych grzybów, które nadają całości wspaniałego aromatu. Do mojej zalewy dodałam sporo przypraw - jeśli nie macie wszystkich pod ręką lub jeśli za którąś nie przepadacie, zostawcie tylko te ulubione. Pamiętajcie jednak, że sos powinien być lekko słodki, kwaśny i pikantny.
Karkówka z piekarnika pieczona w plastrach wymaga długiego pieczenia - dzięki dwóm godzinom w piecu, upieczone plastry karkówki po prostu rozpływają się w ustach, mięso jest tak mięciutkie, ze wręcz się rozpada.
Pieczona karkówka w sosie pomidorowym z grzybami to świetny przepis na karkówkę inaczej niż zwykle. Taki obiad z piekarnika posmakuje wszystkim mięsożercom. Podajcie ją z ziemniakami, ryżem lub, jeszcze lepiej, z kluskami z gotowanych ziemniaków (np. śląskimi). Smacznego:)
Karkówka po myśliwsku, składniki:
500 g karkówki w plastrach
kilka ogórków kiszonych,
duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc lub kilka godzin w wodzie)
sól, pieprz, słodka papryka, tymianek i odrobiną mąki do panierowania karkówki
na zalewę:
1 i 1/2 szklanki gorącej wody,
190 g koncentratu pomidorowego,
ok. 2 łyżek keczupu,
łyżka miodu,
sok z 1/2 małej cytryny,
łyżeczka słodkiej papryki,
opcjonalnie szczypta ostrej papryki i szczypta mielonego kminku,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1/2 łyżeczki tymianku
1/3 - 1/2 łyżeczki rozmarynu,
kilka łyżek wody z moczenia suszonych grzybów (do smaku),
sól i pieprz do smaku,
1-2 listki laurowe,
opcjonalnie płaska łyżeczka musztardy
Karkówka po myśliwsku, przygotowanie:
Plastry karkówki oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i słodką papryką. Następnie z obu stron panierować w mące. Smażyć kilka minut do zrumienia z obu stron. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Pomiędzy plastrami mięsa i na nim ułożyć odsączone, pokrojone grzyby, pokrojone w kostkę ogórki, cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekany czosnek.
Przygotować zalewę: połączyć wszystkie składniki zalewy do smaku. Sos powinien być lekko słodki, kwaśny i pikantny, więc w razie potrzeby dodać więcej ketchupu (lub miodu), chili lub soku z cytryny. Mieszanką zalać karkówkę. Przykryć naczynie i piec 2 godziny w 180 C do miękkości mięsa. Pod koniec pieczenia ściągnąć pokrywkę, by sos zgęstniał.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Slow Roasted Pork Neck Recipe:
500 g of pork neck fillets,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
few pickles or Polish fermented cucumbers (Polish pickles),
a handful od dry Polish mushrooms (soaked in water overnight or for few hours),
salt, pepper, sweet paprika and thyme plus some flour for dusting the meat before frying
for the sauce
190 g of tomato paste,
1 1/2 cup of hot water,
2 tbsp of ketchup,
1 tbsp of honey,
lemon juice from 1/2 l lemon,
1 tsp of mustard, optional,
1 tsp of sweet paprika,
3/4 tsp of granulated garlic,
a pinch of hot pepper nad ground caraway seeds, optional,
1/2 tsp of thyme,
1/3 - 1/2 tsp of rosemary,
1-2 bay leaves,
few tbsp of mushroom water, to taste,
salt and pepper, to taste
Seaon the meat with salt, pepper, paprika and thyme. Dust with flour on both sides. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minute, until lightly golden on both sides. Place in a baking tray. Add chopped onion, pickles and chopped, drained mushrooms.
Prepare the sauce: combine all the ingredients to taste - sauce should be tangy, hot and slightly sweet, so add enough ketchup (or honey), lemon juice and chili. Pour it over the meat and vegetables. Cover the dish and bake in 180 C for 2 hours or until very tender (the meat should almost fall apart). You can skim the access fat on the surface of the sauce, before serving. Serve over potatoes, dumplings or gnocchi.
So yummy and wonderful for the season! It has been raining and really windy here...this is something I really need to warm me up.
OdpowiedzUsuńSlow roasts are an excellent way to add flavour.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :D
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
A good meal for the fall.
OdpowiedzUsuńHere, the cold has suddenly arrived and we want a good hot and tasty dish like yours.
Good Sunday
Wow, looks like a great recipe particularly the sauce.
OdpowiedzUsuńJA za karkówką nie przepadam. W takiej wersji jeszcze nigdy nie jadlam
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ta karkówka :)
OdpowiedzUsuńHola natalia, es una receta espectacular y muy completa para este tiempo de frio.
OdpowiedzUsuńTe sigo, feliz domingo! Un abrazo.
Nie miałabym na tyle cierpliwości, żeby piec coś w piekarniku 2 godziny ;)) Ale wygląda kusząco ;)
OdpowiedzUsuńten sos wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńI jest smakowicie:)
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja
OdpowiedzUsuńPosmakowałaby mojemu tacie :)
OdpowiedzUsuńYummy, I love the sound of this! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńCoś dla mojej drugiej połówki, uwielbia takie dania :)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie ale niestety nie dla mnie bo nienawidzę karkówki :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i sycąco:)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam karkówkę. Przepis godny wypróbowania. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńI've never had pork neck but I would definitely try it.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i bardzo smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńThe broth looks good :-D
OdpowiedzUsuńLooks so yummy!
OdpowiedzUsuńNever see pork necks for sale down here.
OdpowiedzUsuńLooks interesting.
Mój mąż uwielbia karkówkę
OdpowiedzUsuńtakie danie na jesień pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, takiej wersji jeszcze nie robiłam. Wypróbuję na pewno :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
lubię tak przygotowane mięso
OdpowiedzUsuńI mam pomysł na obiad:) Dziękuje:)
OdpowiedzUsuńMmmmm... ślinka cieknie 😋!!! Z pewnością wypróbuję 😊!!!
OdpowiedzUsuńPrzygotować dobrą karkóweczkę, która będzie delikatna nie jest łatwe. Przekonałam się o tym na własnej skórze. Z chęcią wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńNever heard of pork neck
OdpowiedzUsuńMój tata byłby zachwycony takim obiadem :)
OdpowiedzUsuńaktualnie zrobiłabym ze świeżymi grzybami, póki są:) na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńWspaniała jest ta Twoja karkówka. Palce lizać!
OdpowiedzUsuńUn piatto gustosissimo!!!!
OdpowiedzUsuńWygląda super, wspaniały przepis 🙂
OdpowiedzUsuńPiecze się 😋!!!
OdpowiedzUsuń