Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym |
Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym jest szybki w przygotowaniu. Do jego przyrządzenia możecie użyć słodkiej śmietanki albo kremowego serka śmietankowego (do kanapek, typu cream cheese). Taki sos śmietankowy przygotowuję bardzo często, zazwyczaj zmieniam tylko warzywa, które dodaję do sosu i ewentualnie przyprawy. Świetnie pasują do niego również świeże zioła (na przykład koperek lub natka pietruszki), a także pokrojone w plasterki pieczarki. Zawsze dobrze smakuje, pasuje do mięsa i ryby.
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z papryką pysznie smakuje z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniakami. To świetny przepis dla początkujących i nie tylko. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z kurczakiem
Jeśli szukacie przepisu na szybki obiad z piersią kurczaka, polecam również mój gulasz ukraiński:
Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
mała czerwona papryka,
cebula lub biała część pora,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 4 czubatych łyżek kremowego serka lub 3/4 szklanki słodkiej śmietanki,
około 1 - 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
opcjonalnie pół małej cukinii,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
Kurczak w sosie śmietanowo - paprykowym, przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone w kostkę warzywa: paprykę, cukinię i cebulę. Pod koniec smażenia warzyw dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso i zalać całość wodą lub bulionem. Dodać serek. Dusić około 15 minut lub do miękkości wszystkich składników i zgęstnienia sosu (jeśli używamy śmietanki dodać ją pod koniec duszenia i dusić kilka minut do zgęstnienia - gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go 1-2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości wody). Doprawić do smaku.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Chicken in Creamy Red Bell Pepper Sauce Recipe:
500 g of chicken breast,
1 small red bell pepper,
1 onion or small leek,
1-2 cloves of garlic,
approx. 4 heaping tbsp of cream cheese or approx. 3/4 cup of heavy cream,
1 - 1 1/2 cup of chicken stock or water,
1/2 of a small zucchini, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs de Provence
Cut the meat into bite size pieces and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, until lightly golden on both sides. Set aside. To the same pan, add chopped vegetables: red bell pepper, zucchini and onion. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. Cook for additional 30 seconds or so and add the chicken back in. Cover with stock or water and add cream cheese. Simmer for about 15 minutes, until soft. Season well to taste (add heavy cream at the end, if you're using it instead of ceam cheese and simmer for few minutes, until thickens). If the sauce is too runny, mix some potato starch (or corn starch) with 1/4 cup of water and add it in. Serve over rice, pasta or potatoes. Enjoy:)
Also see my Chicken Goulash Video Recipe above:)
z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, chętnie z niego skorzystam, bo kurczaka w śmietanie jeszcze nie robiłam. A tu szybko, sprytnie i na pewno pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
mniammm!
OdpowiedzUsuńThis would be wonderful to serve with some garlic bread or pasta for a cozy and satisfying lunch :-))
OdpowiedzUsuńczęsto robię, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńGreat post! so interesting :)
OdpowiedzUsuńIf you want that we follow each other let me know by leaving a comment on my last post --> http://beautyshapes3.blogspot.com/2020/09/healthy-meals-ideas.html
Yummy.
OdpowiedzUsuńUmm yummyyy ❤️❤️
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńWhat a fantastic dish! This looks so wonderful!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Looks comforting and delicious for cooler weather.
OdpowiedzUsuńMoja mama lubi kurczaka wlasnie w takim sosie :)
OdpowiedzUsuńPychota, lubię takie szybkie i smaczne przepisy ;)
OdpowiedzUsuńGood recipe. It will be tasty. I will try it.
OdpowiedzUsuńBye
Zjadłabym takiego kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńKurczaka mam, wiec moze będzie to nasz najbliższy obiad
OdpowiedzUsuńChicken is an incredibly versatile meat isn't it?
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka! Jeszcze dziś robiąc tortellini z paczki narzekałam sama do siebie, że brak mi pomysłów na obiad - a tu proszę. Twój post niemal spadł mi z nieba!
OdpowiedzUsuńPor casualidad encontré tu blog y veo que tienes recetas muy interesantes, como esta preparación con pechuga de pollo, la cual por lo general resulta seca y tu la has hecho muy jugosa..
OdpowiedzUsuńSaludos desde Argentina
https://siempreseraprimavera.blogspot.com/
Wygląda pysznie, z ciekawością bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Looks good :-D
OdpowiedzUsuńYour creamy chicken recipes are always flavorful!
OdpowiedzUsuńIt's really tasty!
OdpowiedzUsuńLooks good and recipe reads tasty.
OdpowiedzUsuńTake care.
Pysznie wygląda i tak jesiennie :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńSounds perfect to me and I have all ingredients in the house 😊 Keep well and stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńThat sounds like something I would try. Looks so good.
OdpowiedzUsuńMISTRZOSTWO! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na kurczaka, zamieniłabym tylko śmietankę na mleczko kokosowe :)
OdpowiedzUsuńAnother wonderful recipe.
OdpowiedzUsuńfajne danie
OdpowiedzUsuńYour yummy chicken is so rich and creamy and savory. It's the perfect cozy Fall dinner!
OdpowiedzUsuńjuż mi się podoba ten sosik:)
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłam podobny sos. Papryka świetnie pasuje do kurczaka!
OdpowiedzUsuńJuż same zdjęcia zachęcają :) bardzo apetycznie:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie! Z chęcią przygotuje go na obiad!
OdpowiedzUsuńOstatnio coś mi się znudził kurczak, ale z tym sosem smakuje wprost świetnie. Papryka stanowi tu prawdziwe dopełnienie smaku. Pyszny obiad;)
OdpowiedzUsuń