Kurczak w sosie z sera pleśniowego |
Lubicie sery pleśniowe? Dziś na obiad poleca się pyszny kurczak w sosie z sera pleśniowego. Pierś z kurczaka w sosie serowym jest łatwa i szybka w przygotowaniu, to idealne danie dla całej rodziny.
Kurczak w sosie z sera pleśniowego może być przygotowany z sera z niebieską pleśnią lub ewentualnie z łagodniejszego w smaku sera camembert. Wybierzcie ulubiony lub ten, który akurat macie w lodówce; ja zawsze wybieram ten z niebieską pleśnią. Ilość sera również zależy od Waszych upodobań, ja dodaję całe 120 g sera typu gorgonzola.
Sos z sera pleśniowego nie potrzebuje żadnych dodatków, ale jeśli macie ochotę, możecie dorzucić do niego kawałeczki podsmażonej papryki lub cukinii, połówki pomidorków koktajlowych albo garść świeżego szpinaku.
Kurczak w sosie z sera pleśniowego świetnie smakuje z makaronem ryżem, kaszą lub ziemniakami. Koniecznie wypróbujcie, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka:)
Jeśli szukacie przepisu na obiad z piersią kurczaka, polecam również mojego błyskawicznego kurczaka z sosem sojowym i warzywami:
Kurczak w sosie z sera pleśniowego, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
120 g sera z niebieską pleśnią lub sera camembert,
ok. 1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki,
1-2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
mały por,
2 ząbki czosnku,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
Kurczak w sosie z sera pleśniowego, przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy będzie zrumieniony, dodać posiekaną cebulę lub por, a po kilku chwilach czosnek. Smażyć kilka minut, zalać całość wodą lub bulionem, tak by tylko delikatnie zakrywał składniki, dusić do miękkości. Dodać śmietankę lub mleko i pokruszony ser (ser warto dodawać stopniowo, sprawdzając konsystencję i smak sosu; jeśli jest dostatecznie serowy, możecie dodać mniej sera niż w przepisie), gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, doprawić. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną z małą ilością mleka lub wody.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Chicken with Blue Cheese Sauce Recipe:
500 g of chicken breast,
120 g of blue cheese or camembert,
approx. 1/2 cup of heavy cream or milk,
1-2 cups of chicken stock or water,
1 medium size leek,
2 cloves of garlic,
1-2 tsp of corn or potato starch (optional),
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs De Provence,
Cut the meat into bite size pieces, season well and cook in a small amount of oil, until golden. Add chopped leek, followed by the garlic and cook for additional few minutes. Pour in stock or water (add enough to gently cover the ingredients), simmer on low heat, until tender. Add the cream or milk and crumbled cheese, season well. Simmer, until thickens (add flour mixed with some cream, if the sauce is to runny). Serve over rice, pasta, barley or potatoes. Enjoy:)
Also see my Stir Fry Video Recipe above:)
no sos wspaniały :)
OdpowiedzUsuńGreat dish!Looks so yummy!
OdpowiedzUsuńLove it dear,great post!
xoxo
Thanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia smakowe ;)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńno o sosie sera pleśniowego to jeszcze nie słyszałam
OdpowiedzUsuńLooks so good!
OdpowiedzUsuńThat creamy cheesy sauce looks so GOOD!
OdpowiedzUsuńKremowe sosy to jest zdecydowanie to :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sery! Makaron z nim co prawda jest ciężki ale ja kocham takie jedzenie :D
OdpowiedzUsuńTakiego sosu jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious. I love the blue cheese. I think I'll save this! Thanks so much for coming to visit me at Marmelade Gypsy and leaving such a nice comment.
OdpowiedzUsuńLooks yummy. I never had blue cheese, reckon it´s rather "hot"?
OdpowiedzUsuńIt's quite unusual for sure and the flavour is strong, especially blue cheese like gorgonzola. I like it, but you should try it first before adding to the sauce☺
UsuńBrzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ser pleśniowy, więc to coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńOh that does look good :-D
OdpowiedzUsuńThat sounds interesting. I've never had that before.
OdpowiedzUsuńOh, it sounds delicious and we love blue cheese, a must try! Thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńA lovely looking dish, many thanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńWishing you a happy weekend.
All the best Jan
I'm sure I would use Camembert cheese. Dish looks nice.
OdpowiedzUsuńTake care.
O kurde ale pysznie wygląda *.*
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
Fajny sos :)
OdpowiedzUsuńale mi ślinka pociekła haha <3
OdpowiedzUsuńpozdrowienia!!
http://dorey-doorey.blogspot.com
Wygląda apetycznie, choć unikam serów pleśniowych.
OdpowiedzUsuńWe both love blue chees so this would go down well in our house. Thanks Diane.
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką sera pleśniowego, ale danie wygląda naprawdę smakowicie!
OdpowiedzUsuńTo mogłoby mi zasmakowac
OdpowiedzUsuńhonestly never tried cheese with chicken but this looks so good ,i will try :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńYummy.
OdpowiedzUsuń