Szarlotka jaglana (bezglutenowa) |
Dzisiejsza szarlotka z mąki jaglanej jest inna niż tradycyjna, upieczona z użyciem białej mąki pszennej. Bezglutenowe, kruche ciasto jaglane jest zdecydowanie inne w strukturze, o wiele delikatniejsze, wręcz piaskowe. Jeśli jesteście przyzwyczajeni do typowego, pszennego ciasta kruchego, to jaglane może być dla Was pewnym zaskoczeniem:) Nam takie ciasto bardzo odpowiada, jaglana szarlotka smakuje przede wszystkim jabłkowo i cynamonowo, czyli tak, jak powinna:)
Wiele osób skarży się, że wypieki, placki czy naleśniki z mąki jaglanej wychodzą gorzkie. Jeśli tak się dzieje, to po prostu wina zepsutej mąki - ta jaglana niestety dość szybko się psuje. Desery jaglane przygotowane z dobrej mąki zawsze wychodzą smaczne i nigdy nie są gorzkie.
Bezglutenowa szarlotka jaglana to idealny deser dla osób na diecie i nie tylko. Pysznie smakuje z filiżanką kawy lub herbaty. Smacznego:)
Polecam również moją wyjątkową szarlotkę słoneczną:
Szarlotka jaglana (bezglutenowa), składniki:
na tortownicę o średnicy 26 cm:
300 g mąki jaglanej,
60 g mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej),
łyżeczka proszku do pieczenia,
60 g cukru pudru
200 g zimnego masła,
duże jajko
780 g musu jabłkowego (prażonych jabłek),
płaska łyżka cynamonu (jeśli mus jest bez niego)
Szarlotka jaglana (bezglutenowa), przygotowanie:
Mąkę, skrobię i cukier puder wyrobić palcami z masłem. Gdy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać jajko, szybko zagnieść całość w gładką kulę. Podzielić ciasto na dwie części, jedną wyłożyć spód tortownicy. Na spód nałożyć mus jabłkowy wymieszany z cynamonem. Pokruszyć na wierzch drugą część ciasta. Piec w 180 C przez 40 minut.
Oryginalny przepis: Kwestia smaku
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Millet Flour Apple Shortcake Recipe:
300 g of millet flour,
60 g of potato starch,
1 tsp of baking powder,
60 g of powdered sugar,
200 g od cold butter,
1 large egg,
780 g of apple pie filling / apple mousse / thick apple sauce
1 tbsp of cinnamon (if it's not already in the filling)
Prepare the crust: mix the flour, sugar and starch with diced butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the baking powder and egg, knead quickly, until smooth. Divide the crust into two pieces. Place one piece in the bottom of the sprigform pan (26cm). Add apple filling with cinnamon. Crumble the second part of the crust on top. Bake for about 40 minutes in 180C. Enjoy:)
Original recipe: Kwestia smaku
Also see my special Apple Shortcake Video Recipe above:)
Nice design touch with those leaves under the plate!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńApples are my favourite fruit! Thank you, Natalia!
OdpowiedzUsuńna słodki weekend!
OdpowiedzUsuńGenialna <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki *.*
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
I really love the use of millet flour here. The tart turned out so gorgeous!
OdpowiedzUsuńYummy!!!! )) Thank you very mach for the recipe ))
OdpowiedzUsuńThis looks great. I have never tried millet flour, does it taste different to 'normal' flour? Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńOOO nieee ;P Wspaniała, boska, ach bym pożerała :D
OdpowiedzUsuńSzarlotka to chyba najsmaczniejsze ciasto na świecie! Świetnie, że ktoś postanowił stworzyć jejernatywną, bezglutenową wersję :) pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńYummy.
OdpowiedzUsuńThat looks delicious but I have never seen millet flour! Have a good weekend, Diane
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńJest jesień, jest szarlotka :)
OdpowiedzUsuńperfect dessert for fall!
OdpowiedzUsuńThis looks delicious! How wonderful!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
It is too early to be drooling - but I am.
OdpowiedzUsuńDelicious recipe 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńZ mąki jaglanej robiłam biszkopt i był cudowny
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, jak smakuje. Szarlotki uwielbiam, ale takiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńI love apple recipes this time of the year. This looks like such a great cool weather dessert ♥
OdpowiedzUsuńTa pyszna szarlotka jest idealna na posiłek, gdy spotykasz się z ukochaną rodziną ...
OdpowiedzUsuńLooks delicious Natalia!!!
OdpowiedzUsuńZjadłabym 😊
OdpowiedzUsuńThat does look nice.
OdpowiedzUsuńCiasto w sam raz na jesienne dni. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńPrzepis już dodałam do zakładek :) Od dawna jestem na diecie bezglutenowej, ale jeszcze nie odważyłam się upiec bezglutenowego ciasta, więc może najwyższa pora :D
OdpowiedzUsuńgenialnie wygląda
OdpowiedzUsuńPędzę robić
OdpowiedzUsuńLooks amazing :-D
OdpowiedzUsuńSuper szarlotka ;)
OdpowiedzUsuń