Wędlina drobiowa z szynkowaru |
Wędlina drobiowa z szynkowaru to łatwa, domowa szynka z kurczaka. Jest o wiele lepsza niż wędliny ze sklepu, doskonale komponuje się ze świeżym domowym chlebem lub bułeczkami.
Dzisiejsza wędlina drobiowa z szynkowaru jest przygotowana z udek kurczaka bez skóry i kości, dzięki czemu nie jest sucha i powinna posmakować wszystkim fanom ,,konkretnych" wędlin. Dzięki temu, że podczas parzenia z mięsa wytwarza się galaretka, odrobinę przypomina puszkowaną mielonkę. W tym przepisie jednak nie mielimy mięsa, ale kroimy na drobne kawałeczki, które są wyczuwalne w wędlinie.
Jak doprawić domową wędlinę? Ja użyłam w tym przypadku mieszanki ulubionych suszonych ziół - świetnie sprawdzi się na przykład majeranek, suszona bazylia czy zioła prowansalskie. Wybierzcie te, które najbardziej lubicie.
Wędlina drobiowa z szynkowaru może być przygotowana z użyciem soli peklującej lub bez niej. Ten kontrowersyjny składnik zapewnia jednak ochronę przed bakteriami i zatruciem jadem kiełbasianym. Jeśli wolicie, możecie użyć zwykłej soli.
Szynka drobiowa z kurczaka może być przygotowana bez żelatyny - aby ładnie się skleiła i nie rozpadała, wystarczy bardzo dokładnie wyrobić mięso przed umieszczeniem w szynkowarze.
Domowa szynka jest idealna do kanapek. Jeśli posiadacie szynkowar, koniecznie wypróbujcie. Smacznego:)
Do pysznej domowej wędliny polecam puszyste bułeczki cebulowe:
Wędlina drobiowa z szynkowaru, składniki:
500 g udek z kurczaka bez skóry i kości,
łyżka miodu,
pół łyżki ulubionych suszonych ziół,
25 ml wody,
3/4 łyżeczki soli peklowej lub zwykłej
Wędlina drobiowa z szynkowaru, przygotowanie:
Udka pokroić na malutkie kawałeczki, dodać pozostałe składniki i wyrabiać dłońmi kilka minut, aż całość stanie się mocno klejąca. Przełożyć do szynkowaru (ubijamy dokładnie, bardzo ciasno, by nie było dziur) zakryć i odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie zamknąć szynkowar i wstawić do garnka z wodą o temperaturze 80 C - nie powinna przekroczyć 85 stopni przez cały czas parzenia wędliny. Parzyć około godziny i 40 minut (do dwóch godzin), aż temperatura wewnątrz mięsa będzie wynosić powyżej 74 stopni). Szynkowar wyciągnąć z wody, ostudzić, włożyć do lodówki na całą noc. Aby szynka łatwo wyszła z formy, można obkroić brzegi nożem i postukać naczynie po bokach.
Zmodyfikowany przepis ze strony: olgasmile.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Homemade Chicken Ham Recipe:
500 g of boneless, skinless chicken thighs,
1 tbsp of honey,
1/2 tbsp of favourite blend of dry herbs,
25 ml of water,
3/4 tsp of salt
Cut the thighs into very small pieces. Add to the rest of ingredients and mix, using your hands for few minutes, until very sticky. Place the meat into a pressure ham cooker, cover with the lid and refrigerate overnight. Place the ham cooker into a big pot filled with water (the water can't cover the lid) and cook according to your ham cooker instructions (approx. 1 hour and 40 minutes, until the internal meat temperature reaches 75 C ) - be sure to regularly check the temperature of the water (up to 85C). Remove the ham cooker from the water, cool and refrigerate overnight. Cut the ham into thick or thin slices and serve with homemade bread. Enjoy:)
Modified recipe from this site.
domowa, zdrowa, i smaczna!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńTakie domowe zawsze naj :)
OdpowiedzUsuńJa akceptuje jedynie gładką ;p
OdpowiedzUsuńI WANT some, pleeeeeease! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńTakie domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńRespect! This looks awesome, Natalia. I didn't even know Ham Cooker exists at all.
OdpowiedzUsuńFabulous post
OdpowiedzUsuńNajlepsze domowe wyroby :)
OdpowiedzUsuńSuch an interesting recipe -- bet this tastes awesome! :-) Thanks so much.
OdpowiedzUsuńlooks good
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńmniam! co domowe, to domowe <3 az slinka cieknie!
OdpowiedzUsuńNow all I need is the pressure Ham cooker!! Keep well and stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńWonderful! Thank you so much for sharing this!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
That sounds good.
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym, wygląda pysznie. Przydałoby mi się takie urządzenie :)
OdpowiedzUsuńNever heard of chicken ham
OdpowiedzUsuńThat does look nice.
OdpowiedzUsuńŚwietna wędlina. Musze zrobić coś podobnego, bo szynkowar leży w pudełku zapomniany a mam sporo udek.
OdpowiedzUsuńPyszna, domowa.I wiemy co jemy.
OdpowiedzUsuńLooks amazing, not something that I have come across before but would love to have a go. Sadly, I don't have a ham cooker.
OdpowiedzUsuńAs I don't eat meat, I'd like some of those bulki, thank you very much :)
OdpowiedzUsuńPychotka
OdpowiedzUsuńLooks so professional :-D
OdpowiedzUsuńAnother great recipe that I haven't tried but can't wait to do so. Such a perfect lunch idea!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna
OdpowiedzUsuńMam szynkowar, zapomniałam o nim. Ale też kiedyś często go używałam. Trochę zniechęciło mnie to długie gotowanie, a właściwie parzenie.
OdpowiedzUsuńTakie domowe wyroby zawsze smakują znacznie lepiej :)
OdpowiedzUsuńAż ślinkę przełknęłam tak pysznie wygląda. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuń