Ziołowa rolada ze schabu na kanapki / Pork Loin Roulade
Ziołowa rolada ze schabu na kanapki
Dziś domowa wędlina z piekarnika, czyli ziołowa rolada ze schabu na kanapki. To świetny zamiennik sklepowych wędlin, jest łatwa i dość szybka w przygotowaniu (nie licząc czasu pieczenia).
Moja ziołowa rolada ze schabu na kanapki jest bardzo prosta - zawiera sporo aromatycznych, suszonych ziół, a także cieniutkie plasterki czosnku. Nadzienie do rolady schabowej może być oczywiście różne, ja postawiłam tym razem na minimum składników, ale taką samą pieczoną wędlinę możecie przygotować z dodatkiem sera, pieczarek lub warzyw.
Czas pieczenia rolady schabowej może być różny w zależności od tego, jak cienko rozbijecie płat mięsa. Jeśli chcecie być pewni, że jest już upieczona, posłużcie się termometrem do mięsa - temperatura powinna wynosić około 70 stopni.
Rolada ze schabu z piekarnika smakuje świetnie na zimno do kanapek, ale też na ciepło do obiadu. Gdy podaję ją na gorąco, kroję ją w grube plastry; jeśli na zimno, wkładam do lodówki, a po schłodzeniu kroję na cieniutkie plasterki. W kanapkach świetnie skomponuje się się z odrobiną musztardy, ćwikły, chrzanu czy majonezu, ale tak naprawdę kromka domowego chleba nie potrzebuje niczego więcej niż dobrego masła i właśnie takiej wędliny. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na domowe wędliny, a TUTAJwięcej przepisów na schab:)
Ziołowa rolada ze schabu na kanapki, przygotowanie:
Schab przekroić tak, by przypominał otwartą książkę. Zaczynając od wewnątrz, przekroić każdą z dwóch części, by stworzyć długi płat mięsa. Rozbić mięso tłuczkiem. Nakłuć widelcem od zewnętrznej strony. Wewnątrz rozrzucić ząbki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki. Oprószyć odrobiną soli, pieprzu i 1-2 łyżeczkami ziół prowansalskich. Zwinąć schab w roladę zaczynając od dłuższej strony, spiąć wykałaczkami. Posmarować schab kilkoma łyżkami oleju i wmasować przyprawy. Obsmażyć do zarumienienia z każdej strony. Przełożyć do naczynia, piec w 170 C około 50 minut (uwaga: czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć, w zależności od grubości mięsa).
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Cut the meat, so it resambles the open book. Cut againg, starting from inside, creating a longer piece. Beat the meat, using a meat mallet. Prick the outside with fork. Slice the garlic very thinly and sprinkle them inside. Sprinkle with some salt, pepper and 2 tsp of Herbes de Provence. Roll, starting from the longer edge, creating a roulade. Seal the edges with few toothpics. Brush the roulade with some oil and massage the remaining spices. Brown on a well heated skillet (it should take just couple of minutes) and place on the baking tray. Bake for about 50 minutes in 170 C (the baking time may vary, depending on the thickness of your meat; you can use meat thermometer to check the meat). Serve warm, cut into thick slices, or cold, cut into thin slices and placed on a homemade bread. Enjoy:)
I am far too lazy to make any sort of roulade very often. Which is a mistake, because they are worth the trouble.
OdpowiedzUsuńIt looks very tender and yummy! Love that simple herb spice filling.
OdpowiedzUsuńchciałabym spróbować:)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię coś podobnego :)
OdpowiedzUsuńSynusiowi przyrządze
OdpowiedzUsuńSama nie jadam mięsa
Very nice!
OdpowiedzUsuńIt looks delicious, as always. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńDelicious idea thanks
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńThis looks incredible! Thank you for sharing.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Wygląda znakomicie, chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńKocham takie rolady :)
OdpowiedzUsuńThis looks terrific! Love pork, and this is such a nice way to use it. Thanks!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie :) domowa wędlina to zawsze świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką roladę ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, takie domowe wędliny bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy, dania, na ciepło, na zimno, uniwersalne i smaczne.
OdpowiedzUsuńLooks good :-D
OdpowiedzUsuńLooks nice and fairly easy to make it seems.
OdpowiedzUsuńDomowa wędlinka, brzmi ciekawie :)!!! Z chęcią jej spróbuję :)!!!!!!
OdpowiedzUsuńMolto bello anmche da vedersi!
OdpowiedzUsuńLooks yummy!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńDelicious.
OdpowiedzUsuńZajadałbym :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega smacznie!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Na pewno zrobie
OdpowiedzUsuńThat really does look good. Keep well Diane
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńAle dobrze wygląda!
OdpowiedzUsuńBuziaki, mój blog ♥
That looks so good.
OdpowiedzUsuńIt looks delicious, so tasty.
OdpowiedzUsuńŁadnie się prezentuje :).
OdpowiedzUsuń