Ciasto Budyniowiec |
Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym, czyli Budyniowiec, to pyszny deser do kawy i herbaty. Jest proste i dość szybkie w przygotowaniu - idealne, jeśli lubicie miękkie, kremowe ciasta.
Ciasto z budyniem czekoladowym przygotowujemy na ciemnym biszkopcie. Możecie upiec go dzień wcześniej - mój jest bardzo prosty, bo bez oddzielania żółtek od białek. To świetny przepis na biszkopt dla początkujących.
Budyniowiec zawiera również błyskawiczny krem budyniowy bez ucierania masła. To szybsza i łatwiejsza wersja wersja masy budyniowej z dodaniem masła do gorącego budyniu - nie ma obaw o grudki lub rozwarstwienie się kremu.
Ciasto czekoladowe na dużą blachę wieńczy pianka śmietankowa. Ubicie żelatyny powoduje że masa śmietankowa jest mocno napowietrzona i pełna bąbelków, idealnie gładka i puszysta. Jeśli macie kłopoty z powstawaniem grudek przy używaniu żelatyny, koniecznie wypróbujcie ten sposób.
Czekoladowy Budyniowiec to pyszne ciasto dla gości i nie tylko. Pasuje na każdą okazję i jest bezproblemowe w przygotowaniu. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie mnóstwo innych przepisów na moje ciasta warstwowe:)
Ciasto Budyniowiec, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:
na biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty
krem budyniowy:
3 budynie waniliowe bez cukru,
3 płaskie łyżki kakao,
1100 ml mleka,
150 g masła,
5-6 łyżek cukru (lub do smaku)
400 g śmietanki kremówki,
2 łyżeczki żelatyny,
cukier puder do smaku (u mnie 2-3 łyżki)
Ciasto Budyniowiec, przygotowanie:
Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach (można upuścić blaszkę na podłogę po wyciągnięciu z pieca jak w biszkopcie rzucanym, ale nie trzeba tego robić). Wystudzony biszkopt nasączyć mocną herbatą (można wcześniej ściąć delikatnie wierzch).
Przygotować masę budyniową: podgrzać część mleka z cukrem. Dodać kakao i rozmieszać trzepaczką. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu. Wymieszać z masłem, gdy masło całkowicie się rozpuści, wylać na biszkopt. Wystudzić.
Żelatynę zalać małą ilością wody (około 1/4 szklanki). Odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, rozpuścić na parze. Ubić śmietankę na sztywno (lub prawie na sztywno) Delikatnie ubić żelatynę przez kilka sekund, aż powstaną bąbelki. Stopniowo dodawać do żelatyny ubitą śmietanę. Odstawić na kilka chwil, aż całość zacznie bardziej tężeć i wyłożyć na krem budyniowy. Opcjonalnie posypać kakao lub wiórkami czekolady. Chłodzić kilka godzin.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Chocolate Pudding Cake Recipe:
for the sponge cake:
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
3/4 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1 1/2 tsp of baking powder
few tbsp of strong tea for soaking the cake
or the pudding layer:
3 packages of vanilla pudding mix (1 package =40 g, each one requires 500 ml of milk)
3 tbsp of cocoa,
1.1 l of milk,
150 g of butter,
tbsp of sugar (or to taste)
5-6 tbsp of sugar (or to taste)
400 ml of heavy cream
2 tsp of gelatin powder,
some powdered sugar to taste,
few pieces of chocolate or some cocoa for dusting the cake
Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, cocoa and baking powder. Sprinkle the dry ingredients all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180. Let cool completely. Soak with some strong tea.
Prepare chocolate pudding: heat some of the milk with sugar. Add cocoa powder and whisk, making sure there is no lumps. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Mix with butter, and when it melts, pour over the sponge cake. Let it cool.
Cover the gelatine with some water (approx. 1/4 cup) and set aside, until swells. Melt in a double boiler. Beat the cream, until stiff peaks form. Beat the melted gelatine, until you see some bubbles. Gradually add few tsp ofcream to the gelatine and when it's combined, add to the rest of the cream. Place the mixture on top of the pudding and sprinkle with grated chocolate or dust with some cocoa. Let it set in the fridge for few hours. Enjoy:)
Wygląda smakowicie! U mnie domownicy lubią tego typu ciasta:)
OdpowiedzUsuńVery tasty! It looks good!
OdpowiedzUsuńUwielbiam budyniowe ciasta!:)
OdpowiedzUsuńIle mleka jest w przepisie
OdpowiedzUsuń1 litr i 100 ml ☺
UsuńI jak tu się odchudzać, jak takie pyszności się ogląda :D
OdpowiedzUsuńBardzo długo nie jadłam, chętnie zrobię dla rodzinki
OdpowiedzUsuńIt looks beautiful and I love all the layers!
OdpowiedzUsuńSounds very delicious. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńAlthough I don't understand polish, I like to watch your video. It's well done with english captions. Your voice and hands are lovely!
Wygląda bardzo smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDelish.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie, ja jednak przez jakiś czas nie mogę jeść słodkości.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
https://girlsinmadworld.blogspot.com/2020/11/spray-aqua-light-pantene.html
Oh WOW, this looks absolutely sensational!!
OdpowiedzUsuńYou make it appear so easy to make, so I will give it a try. I would love to make this for tea!
Thank you so much for sharing.😊😊
Have a super day...and stay safe and happy, my friend!
Hugs xxx
miałabym dziś ochotę na takie ciacho!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto godne spróbowania bo lubię takie ciasta z kremem. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńAle kusisz :D
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na sam widok ;)
OdpowiedzUsuńWho doesn't love pudding and pudding cakes.
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :) Można podmienić biszkopt na jakieś ciastka i od razu jest szybka wersja bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto, czekolada to zawsze dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto kochana :-)
OdpowiedzUsuńIt is far to early to be tempted by this treat, but I am. I most definitely am.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z budyniowymi kremami, Twoja wersja na pewno smakuje świetnie :) Pycha :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
I've made a cake like this before but yours definitely came out looking better than mine did.
OdpowiedzUsuńAle narobiłeś mi ochoty na takie ciasto koniecznie muszę wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńI may make this for our Thanksgiving this year. The family will love it!
OdpowiedzUsuńThat does look nice.
OdpowiedzUsuńUna torta molto golosa!!!!
OdpowiedzUsuńWyglada baaaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń❤️❤️❤️��
OdpowiedzUsuńThat looks amazing. Have a good week and stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńYour rich and creamy pudding cake would go so fabulous with my coffee right now!
OdpowiedzUsuńThis yummy pudding cake looks so easy to make, thanks so much for sharing!
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła takie ciacho do kawy. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, zjadłabym takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńOh goodness, this looks so delicious and I love the flavours in this cake! Thank you for sharing!
OdpowiedzUsuńAleż pyszności. Muszę zrobić 🙂
OdpowiedzUsuńYour puddingcake looks amazing, and chocolate is my favorite!!
OdpowiedzUsuńLooks good--is it too early for dessert?
OdpowiedzUsuńnew blog: www.fromarockyhillside.com
Oh so yummy cake
OdpowiedzUsuńGreat recipe
xx
Już daję sobie do zakładki " przepisy Natalii"
OdpowiedzUsuńThat looks fab and yummy :-D
OdpowiedzUsuńNatalia I love this cake !! xo
OdpowiedzUsuńO takim jeszcze nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że budyniowa warstwa wyszła idealnie :D
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie
OdpowiedzUsuńlooks and sounds delicious!
OdpowiedzUsuńI'd ad some rum in it too :)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne - masa i biszkopt wyszły idealnie. Dla urozmaicenia dodałam parę wiśni z kompotu. Wyszło obłędnie pyszne. Jestem zachwycona kolejnym przetestowanym przepisem. Polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało i bardzo dziękuję za przemiły komentarz! Tak, wiśnie z kompotu to świetny pomysł do tego ciasta, też lubię ich dodatek. Pozdrowienia i Wesołych Świąt ☺☺
Usuń