Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym |
Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym i serem to ciekawy pomysł na obiad inaczej niż zwykle. Faszerowane kotlety ziemniaczane z gotowanych ziemniaków są łatwe w przygotowaniu, pyszne i świetne do wykorzystania wszystkich resztek z lodówki:)
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem mielonym to jedno z dań, które często przygotowuje się bez dokładnego odmierzania wszystkich składników, Do ich przygotowania możecie wykorzystać ziemniaki, które zostały Wam z dnia poprzedniego, sprawdzą się też takie ugotowane w mundurkach. Warto pamiętać, by do kotletów wybrać odmiany mączyste ziemniaków (typu C). Polecam, by przed smażeniem schłodzić uformowane kotlety - takie schłodzone zdecydowanie lepiej trzymają kształt.
Jako farsz do kotletów sprawdzi się nie tylko mięso mielone, w wersji wegetariańskiej kotlety ziemniaczane będą też pyszne z podsmażonymi pieczarkami lub warzywami. Jeśli lubicie wędliny, można spróbować również nadzienia z podsmażonego boczku, szynki lub kiełbasy.
Jeśli nie macie pomysłu na obiad z mięsa mielonego, wypróbujcie kotlety ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Są pyszne z sosem pieczarkowym albo koperkowym, smakują również bez sosów z dodatkiem surówek. Polecam, smacznego:)
Przepis na kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym i serem, składniki:
ok. 800 g ugotowanych, rozgniecionych na puree ziemniaków,
7-8 łyżek bułki tartej,
duże jajko (lub dwa małe),
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżeczek posiekanego koperku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
na farsz do kotletów:
350 g mięsa mielonego,
1/3 czerwonej papryki,
mała cebula,
ząbek czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, majeranek, słodka papryka i opcjonalnie szczypta ostrej papryki
kilka czubatych łyżek startego sera (tyle, by skleić farsz)
Przepis na kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym i serem, przygotowanie:
Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Do ziemniaków dodać bułkę tartą, cebulę, czosnek, koperek i przyprawy. Sprawdzić stopień doprawienia masy ziemniaczanej i dodać jajko. Krótko wymieszać na gładką, niezbyt klejąca masę (jak na filmie).
Przygotować farsz z mięsa mielonego: mięso usmażyć z posiekaną cebulą i papryką pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i doprawić do smaku. Dodać starty ser - tyle, by skleić całość.
Z masy ziemniaczanej formować dwa placuszki, na środku jednego nałożyć mięso mielone (około łyżki), przykryć drugim placuszkiem i uformować kotlecik (jak na filmie) - formujemy kotlety na posypanym bułką tartą blacie. Każdy dodatkowo posypujemy odrobiną bułki tartej.
Kotlety odstawić do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie smażyć kotleciki na tłuszczu, do wyraźnego zrumienienia (przed chłodzeniem można uformować i usmażyć jeden kotlecik na próbę i sprawdzić, czy się nie rozpada - jeśli tak, można dodać trochę więcej bułki tartej). Odsączyć na papierowym ręczniku.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Potato and Ground Meat Patties Recipe:
approx. 800 g of cooked, mashed potatoes
7-8 tbsp of bread crumbs,
1 large egg,
1 onion,
2 cloves of garlic,
few tsp of chopped dill, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, nutmeg
for the filling:
350 g of ground meat,
1/3 of a red bell pepper,
1 onion,
1 clove of garlic,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme marjoram, sweet paprika, a pinch of hot paprika (optional)
few heaping tbsp of grated cheese (add enough to glue the filling)
Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion and cook, stirring, until soft. Add finely chopped garlic and cook for additional 30 seconds. Set aside and cool for a bit. To the amshed potatoes, add onion and garlic, bread crumbs, dill and seasonings to taste. Add an egg at last. Mix quickly, creating a slightly tacky ball.
Heat a small amount of oil in a pan, add ground meat, finely chopped onion and red bell pepper. Cook, until tender, adding finely chopped garlic at last. Season well. Add grated cheese - add enough to glue the ingredients together.
Sprinkle your working surface with some breadcrumbs. From your potato mixture, form a small disc. Place a tbsp of meat in the centre and cover with another potato disc (see the video). Create a pattie. Sprinkle ith more breadcrumbs.
Refrigerate your patties for 30 to 60 minutes in the fridge. Heat few tbsp of oil in a pan and cook your patties, until golden on both sides. Serve with some button mushroom sauce or dill sauce (or without any sauce) and some crunchy slaw or some salad on the side. Enjoy!
Sounds very yummy! Interesting to hear your language - I only get single words!
OdpowiedzUsuńNice to see you use the same old tool we have - it´s from Hubby´s Grandmother and still mashes good as ever.
Added to the to-cook-list!
Pyszne muszą być te kotlety!:)
OdpowiedzUsuńPotato and meat are simply the best team. These patties look very delicious.
OdpowiedzUsuńThese sound really delicious, and I would love to try the vegetarian version too.
OdpowiedzUsuńYou are such an inspiration...thank you so much!😊😊
Have a super day.
Hugs xxx
Bardzo zaciekawiłaś mnie tym przepisem, więc już niedługo go wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
https://girlsinmadworld.blogspot.com/2020/11/spray-aqua-light-pantene.html
Thanks For this recipe!
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam ochotę kiedyś takie zrobić :).
OdpowiedzUsuńFaktycznie to świetny pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa wariacja na temat kotletów :)
OdpowiedzUsuńJust from seeing your 'kotlety' on the plate, I get hungry.
OdpowiedzUsuńThey look appetising and enjoyable!
super przepis!
OdpowiedzUsuńSounds delicious, I like the idea of a dill sauce.
OdpowiedzUsuńThey sound delicious. Variations would be easy and tasty too. Thank you.
OdpowiedzUsuńOh wow. This looks really incredible!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Uwielbiam kotlety ziemniaczane :) Te muszą być pycha ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś raz takie robiłam, pyszne były, ale w sumie zapomniałam o nich i daaaaawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńI've never had anything like that but it sounds good.
OdpowiedzUsuńNo masz zrobiłam się głodna od samego czytania i patrzenia. Pyszne :)
OdpowiedzUsuńfajne kotleciki
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :) Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy 🙂
www.twinslife.pl
They look yummy!
OdpowiedzUsuńI like potatoes with meat!
OdpowiedzUsuńThey look nice Natalia and similar to what I've made in the past.
OdpowiedzUsuńI'd certainly love to try this. I don't think I've ever made anything like it here, but I'm printing out the recipe now to give it a whirl this week. Thanks!
OdpowiedzUsuńooh yes delish! i have made these 'aloo chops' as well. very tasty! a great indian recipe.
OdpowiedzUsuńcheers
sherry
Yum
OdpowiedzUsuńŚwietnie połączyłaś smaki!
OdpowiedzUsuńI will have to try to make potato patties this way. They sound delicious. I often make German potato pancakes, but use grated potatoes.
OdpowiedzUsuńwww.fromarockyhillside.com
Super pomysł, lubię kotlety z niespodzianką :)
OdpowiedzUsuńLook good :-D
OdpowiedzUsuńZ ręką na sercu przyznam się, że dawno nie jadłam takich kotletów.
OdpowiedzUsuńI loved your suggestion to use a filling made of fried bacon, ham or sausage. That would be incredibly amazing!!
OdpowiedzUsuńO nigdy takich nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńWyobraziłem sobie delikatność tego ziemniaka z nadzieniem mięsnym. Jego złocistożółty wygląd przyprawiał mnie o ślinienie.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Świetne 🙂
OdpowiedzUsuńsłyszałam kiedyś o nich ;)
OdpowiedzUsuńTakich kotletów jeszcze nie robiłam; muszę wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńKotlety ziemiaczane jadłam i z mielonego mięsa też ale mieszanych nie próbowałam. Trzeba spróbować :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńThank you for sharing this recipe suggestion.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
świetny przepis!!! :) z chęcią przygotuje! :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuń