Pełnoziarnisty chleb z ziołami |
Dziś zapraszam na pełnoziarnisty chleb z ziołami - jest pyszny, aromatyczny i łatwy w przygotowaniu. Taki ziołowy chleb będzie idealny do stworzenia zdrowych kanapek.
Pełnoziarnisty chleb z ziołami może być przygotowany z mąki pszennej lub orkiszowej (jasnej i razowej). Sprawdzi się też mieszanka pszennej z orkiszową. Ja do swojego chlebka użyłam ziół prowansalskich, ale możecie możecie skomponować własną ulubioną mieszankę lub wykorzystać tylko jeden rodzaj ulubionych ziół. Świetnie sprawdzi się na przykład oregano z bazylią. Jeśli wolicie, możecie zupełnie pominąć ten dodatek, wtedy otrzymacie tradycyjny chleb razowy.
Z podanych proporcji upieczecie dwa bochenki domowego chleba. Możecie je posypać mieszanką ulubionych pestek. Ja tym razem postawiłam na płatki owsiane i mak, ale sprawdzą się na przykład pestki dyni, słonecznika czy sezamu.
Chleb pełnoziarnisty na drożdżach jest bardzo prosty w przygotowaniu, jeśli macie doświadczenie z ciastem drożdżowym, upieczenie dzisiejszego chlebka nie powinno przysporzyć Wam problemu. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na domowy chleb :)
Gorąco polecam również mój błyskawiczny chleb mieszany bez wyrabiania:
Pełnoziarnisty chleb z ziołami składniki:
na blaszki o wymiarach 10x20 cm (lub trochę większe):
na 2 bochenki:
600 g mąki pszennej lub orkiszowej (jasnej),
400 mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej,
650 ml ciepłej wody,
14 g suchych drożdży lub 50 g drożdży świeżych,
2 łyżeczki cukru,
łyżka soli,
2 łyżki oleju
2 łyżki suszonych ziół prowansalskich, opcjonalnie
mleko do posmarowania chleba i opcjonalnie garść ziaren
Pełnoziarnisty chleb z ziołami, przygotowanie:
Do ciepłej wody dodać drożdże i cukier. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką, ziołami i solą. Zagniatać około 10-15 minut, pod koniec dodając olej - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie się mocno kleić, dodać więcej mąki - tyle, by dało się zagnieść w gładką kulę. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu uformować w podłużne bochenki i przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia na 40 minut lub do podwojenia objętości. Posmarować mlekiem i opcjonalnie posypać ziarnami. Piec w 200 C około 40-50 minut.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Whole Wheat Bread with Herbs Recipe:
for 2 loaves:
600 g of bread flour (or spelt),
400 g of whole wheat flour (you can use whole wheat spelt flour),
650 ml of warm water,
14 g of dry yeast or 50 fresh yeast,
2 tsp of sugar,
1 tbsp of salt,
2 tbsp of oil,
2 tbsp of dry herbs of choice (for example Herbs de Provence, oregano, basil),
some milk for brushing the loaves and a handful of seeds (optional)
To the water add yeast and sugar. Set aside for few minutes, until bubbly. Combine with flour, herbs and salt. Knead for about 10 to 15 minutes, adding oil at last - if the dough seems too sticky feel free to add more flour Knead, until smooth and elastic. Form a ball, cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for 60-90 minutes. Form 2 loaves and place them into bread pans (10x20 cm or slightly larger) covered with baking paper. Cover and let it rise for additional 30-40 minutes or until doubled in size. Brush with some milk and optionally sprinkle with seeds. Bake for 40 to 50 minutes in 200 C. Enjoy:)
Also see my No Knead Bread Video Recipe above :)
Homemade bread is simply the best. Your wholewheat herb bread looks bakery perfect.
OdpowiedzUsuńLubię domowy chleb!!
OdpowiedzUsuńAle apetyczny chlebek ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pełnoziarniste chleby:)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńtaki ciepły domowy chlebek,pychota!
OdpowiedzUsuńZnowu pyszny chlebek. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńŁadnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńYum
OdpowiedzUsuńmam mąkę pszenną chlebową tp.650 czy mąkę upiec ten chlebek ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, ja używam jej bardzo często do wypieku chleba😊
UsuńPyszny chlebek
OdpowiedzUsuńWOW, such delicious-looking homemade bread...I can almost smell it's delightful aroma!
OdpowiedzUsuńI simply HAVE to try this...thank you so much!😊😊
Hugs xxx
Przepyszny chleb
OdpowiedzUsuńLove homemade bread, and this looks great. Thanks!
OdpowiedzUsuńŚliczny chlebek, takie domowe pieczywo to prawdziwy skarb :)
OdpowiedzUsuńYum. It is very early here (hours before sunrise) but I am drooling.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńA bread with some herbs, makes a lovely alternative :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
what beautiful bread !Natalia, love it!!xo
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńI should try this thanks!
OdpowiedzUsuńLooks good :-D
OdpowiedzUsuńLooking good, not a big bread eaters are we.
OdpowiedzUsuńI am a great fan of homemade bread, I must admit I do use a bread making machine. Love the recipe.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis - wypróbuję
OdpowiedzUsuńPiękny chlebuś :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie! Smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńMoja siostra lubi piec chleby, ja od czasu do czasu. Z chęcią spróbuję przepisu :D
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek ;)
OdpowiedzUsuńI'd slather this in Irish butter and raspberry jam and eat it for breakfast every morning!
OdpowiedzUsuńLooks lovely like it came straight from the bakery! Nom nom nom....
OdpowiedzUsuńNajlepszy domowy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy chleb :)
OdpowiedzUsuń