Pieczona pierś z indyka na kanapki |
Dziś na blogu domowa wędlina z piekarnika, czyli pieczona pierś z indyka na kanapki. Jest soczysta, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu, idealna na zimno i na ciepło do obiadu.
Pieczona pierś z indyka może być przygotowana na wiele sposobów z użyciem różnych przypraw i marynat. Moja marynata jest dość prosta, z miodem i musztardą, a także sporą ilością suszonych ziół. Aby indyk nie był przesuszony, ale mięciutki i soczysty, nie należy przedłużać czasu pieczenia. Poza tym, przez większość czasu filet z indyka powinien piec się pod przykryciem.
Pieczony filet z indyka to świetny składnik kolorowych kanapek. Gdy podajemy go w tym celu, należy go dobrze schłodzić i pokroić na cienkie plasterki. Można pokroić go też na grube plastry i podać na ciepło lub pokroić w kostkę i dorzucić do sałatki. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na domową wędlinę:)
Jeśli lubicie pieczony drób, polecam również moją roladę z kurczaka z warzywami:
Pieczona pierś z indyka na kanapki, składniki:
1.3 kg piersi z indyka,
1-2 łyżki miodu,
2 łyżki musztardy,
łyżeczka słodkiej papryki,
starty ząbek czosnku,
2 łyżeczki suszonych ziół (wybierzcie ulubione, na przykład prowansalskie albo majeranek, tymianek, bazylię czy oregano)
szczypta chili (opcjonalnie)
sól (u mnie łyżeczka) i szczypta pieprzu
Pieczona pierś z indyka na kanapki, przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki marynaty, dokładnie posmarować nią mięso. Odstawić na kilka godzin do marynowania lub piec od razu w 180 C przez 80 minut (mięso pieczemy pod przykryciem, ale odkrywamy je na 20 minut przed końcem pieczenia).
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Baked Turkey Breast Recipe:
1.3 kg of turkey breast,
1-2 tbsp of honey,
2 tbsp of mustard,
1 tsp of sweet paprika,
1 clove of garlic, grated,
2 tsp of dry herbs of your choice (try marjoram, basil and oregano or Herbs de Provence),
a pinch of chili, optional,
salt (approx. 1 tsp) and pepper
Combine all the ingredients for the marinade and place it onto turkey breast. Let it marinade for few hours or cover and bake immediately in 180 C for 80 minutes (take off the lid after 60 minutes of baking). Chill and cut thinly (for a sandwich) or cut into thick slices and serve warm for dinner or into a salad. Enjoy:)
Molto saporito e leggero!
OdpowiedzUsuńGreat recipe about turkey food. It's very delicious
OdpowiedzUsuńwędlina jak się patrzy:)
OdpowiedzUsuńTurkey meat is my favorite kind of meat. With the right ingredients (paprika, garlic, mustard, honey, herbs) the result is great.
OdpowiedzUsuńYour 'rolade' slices, Natalia, look colorful and tasty. They make my mouth water.
Takie domowe wyroby są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńPychota, nawet dzieciom smakuje. :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńwe never had Turkey here dear Natalia
OdpowiedzUsuńyet your recipe is absolutely appealing !
thank you for enriching my knowledge for splendid delicious dishes :)
blessings!
So tender and yummy! Mine usually came out dry :-(
OdpowiedzUsuńPieczenie ubóstwiam i to każdy rodzaj mięsa. Z indyka też. Często robię, bo jest naprawdę idealny na kanapki. :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności! :D
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
Czsto ją robię, ale chętnie podpatrzę nowy sposób
OdpowiedzUsuńI saved this recipe thanks!
OdpowiedzUsuńPyszna na kanapki!
OdpowiedzUsuńTurkey is rare in this household. I wonder whether my partner would like this? I will have to ask.
OdpowiedzUsuńTaka domowa najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTaka domowa najsmaczniejsza :)
OdpowiedzUsuńThis looks really wonderful!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
wygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńYummy, yummy! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńNajsmaczniejsze, bo domowe :)
OdpowiedzUsuńKocham pieczenie. Niestety już nie jadam wieprzowiny ani wołowiny ale kochałam zwłaszcza pieczeń wieprzową. Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńSmacznie to wygląda, jednak nie przepadam za piersią z indyka.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pieczone, domowe wędliny :)
OdpowiedzUsuńI like your recipes!
OdpowiedzUsuńGood recipe. Turkey is one of our favourite and we eat it often.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńI didn't know the dish, but I loved learning more about it. I loved the blog I'm already following. xoxo https://beperes.blogspot.com/
Hmmm, sounds yum. I don´t know, though, if we can buy turkey breast like that - only know it ready in slices at the stores and butcher have lamb if you look for anything else than pork or beef...
OdpowiedzUsuńWYgląda pysznie. Lubię indyka na kanapki
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńAż wstyd przyznać, ale nigdy nie piekłam żadneog mięcha na sałatki, kupuje co prawda rzadko wędliny pomimo tego że wiem, co jest w środku
OdpowiedzUsuńJust in time for Thanksgiving! Usually, people roast a whole turkey, but, this year, with large gatherings being discouraged due to the pandemic, more households will celebrate with only the immediate family and a turkey breast would be just the right size.
OdpowiedzUsuń❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńIt's nice to have turkey for a change sometimes, this looks a very nice recipe.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Mój piekarnik wytrzymuje max 30 minut pieczenia, więc nie da rady :P No chyba, że bym mniejsze kawałki piekła :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię, czy nie za mało soli Pani dała?
OdpowiedzUsuńDałam mniej soli niż zwykle przy takim kawałku mięsa, ale to kwestia jak słoną lubimy wedlinę,zdecydowanie można dac więcej, pozdrowienia!
Usuń