Pierś z kurczaka z papryką i serem |
Nie macie pomysłu na szybki obiad z piersią kurczaka? Dziś polecam błyskawiczną w przygotowaniu pierś z kurczaka z papryką i serem. To banalnie proste, ale pyszne danie jest idealne na środek tygodnia, kiedy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni.
Pierś z kurczaka z papryką i serem przygotowuje się bez panierki. Mięso należy tylko przekroić na kotlety, delikatnie je rozbić i oprószyć przyprawami. U mnie to suszone zioła i aż trzy rodzaje papryki: słodka, ostra i wędzona. Szczerze mówiąc, możecie je doprawić swoją ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka, sprawdzą się też same suszone zioła.
Cienkie kotlety drobiowe smażą się błyskawicznie. Kiedy będą już prawie gotowe, wystarczy tylko na wierzch nałożyć podsmażone warzywa i posypać serem, który rozpuści się pod przykryciem.
Pierś z kurczaka z papryką i serem pysznie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą, a także prostą sałatką lub surówką. Polecam na szybki, bezstresowy obiad, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)
Jeśli szukacie przepisu na obiad z piersią kurczaka, polecam również mojego kurczaka a la pizza:
Przepis na pierś z kurczaka z papryką i serem, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
przyprawy do oprószenia kurczaka: sól, pieprz, oregano, suszona bazylia, granulowany czosnek,
słodka, ostra i wędzona papryka papryka
czerwona papryka,
pół cebuli,
ząbek czosnku,
sól, pieprz
kilka łyżek startego żółtego sera
Przepis na pierś z kurczaka z papryką i serem, przygotowanie:
Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekaną cebulę. Doprawić, pod koniec smażenia dodając drobno posiekany czosnek. Odłożyć.
Każdą pierś przekroić tak, by powstały cztery kotleciki, delikatnie rozbić. Każdy oprószyć przyprawami, smażyć do zarumienienia i miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy kurczak będzie prawie gotowy, na każdy kotlecik nałożyć podsmażoną wcześniej paprykę i posypać startym serem. Przykryć pokrywką i poczekać kilka minut, aż ser się rozpuści.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Chicken Breast with Peppers and Cheese Recipe:
500 g of chicken breast,
seasonings: salt, pepper, dry oregano and basil (or use other herbs), sett, hot and smoked paprika
1 red bell pepper,
1/2 of an onion,
1 clove of garlic,
salt and pepper
few heaping tbsp of grated cheese
Heat a small amount of oil in a pan, add finely diced pepper and finely chopped onion. Cook, stirring, for few minutes, until soft to your likening and add finely chopped garlic at last. Season well. Set aside.
Butterfly your chicken breast and cut into 4 cutlets. Using a meat mallet, gently beat each cutlet. Sprinkle with seasonings and cook on a skillet, until golden and tender. Add pepper and onion on top of each cutlet and sprinkle with cheese. Cover and let the cheese melt. Serve over rice or potatoes and with some salad or a slaw on the side. Enjoy:)
Also see my Pizza Chicken Video Recipe above (English subtitles available) :)
Simple easy and delicious!
OdpowiedzUsuńLooks wonderful! Thanks, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńprosto i pysznie!
OdpowiedzUsuńHmmm, yum! Love chicken and cheese - and pepper, too!
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńThis looks great! What a fantastic dish!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Bardzo fajne danie:))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńYum
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńlooks delicious :)
OdpowiedzUsuńLooks wonderful, I am betting it is really tasty.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takiego kurczaka, szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł – chyba nawet dla mnie wystarczająco prosty 😄. Być może kiedyś skorzystam. Dzięki za ten przepis 🙂.
OdpowiedzUsuńThis is so simple yet so flavorful! Good dish -- thanks.
OdpowiedzUsuńI never think of adding cheese to the chicken I cook for himself. Thanks for the suggestion.
OdpowiedzUsuńPyszności ;) Ale bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierś z kurczaka, a przepis chętnie wykorzystam choć bez sera, co by uniknąć cierpień przez bunt wątroby :)
OdpowiedzUsuńWhat a great meal! This chicken breast looks so delicious with peppers and cheese!
OdpowiedzUsuńTe dodatki świetnie urozmaicą smak piersi z kurczaka. Potrawa prosta i efektowna. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńLooks good!
OdpowiedzUsuńThis is such a delicious dinner idea!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i myślę, że sprawdziłoby się u nas :)
OdpowiedzUsuńHello, Natalia! Your recipe is great!!!
OdpowiedzUsuńFajna odmiana dla tradycyjnych kotletów i apetyczna.
OdpowiedzUsuńThey look lovely.
OdpowiedzUsuńMolto gustoso questo pollo!!!
OdpowiedzUsuńPysznie kochana :-)
OdpowiedzUsuńTak przyrządzonego kurczaka jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńChyba przygotuję w najbliższym czasie dla chłopaka, pysznie wygląda! :D
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
Lubię takie dania na obiad, pysznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńGosh...this really does look SO delicious!!
OdpowiedzUsuńMany thanks for sharing, I will make some for lunch tomorrow.😊😊
Hugs xxx
Wygląda bardzo smakowicie :))
OdpowiedzUsuń„Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
This looks delicious.
OdpowiedzUsuńDelicious and nutritious :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Another good looking dish. I bet it was tasty.
OdpowiedzUsuńhttps://fromarockyhillside.com
This is a light and healthy dish. I’ll make extra for husband’s lunch.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńCiekawa alternatywa dla filetów panierowanych. Moja rodzina bardzo lubi przyrządzone w ten sposób piersi z kurczaka. Często przygotowuje je nawet na niedzielny obiad. Podaje je z surówką i z frytkami. Zawsze szybko znikają z talerzu moich dzieci. Polecam przepis, zwłaszcza osobom, które późno wracają z pracy i muszą coś na szybko przygotować :-)
OdpowiedzUsuńPysznie i kolorowo!
OdpowiedzUsuń