listopada 29, 2020

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi / Polish Pierogi with Cabbage

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi przepis
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi 

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi przepis

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi przepis

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi to pyszna, tradycyjna, polska potrawa na święta. Wspaniale smakują jako dodatek do czerwonego barszczu, zarówno te prosto z wody jak i odsmażane. Łatwy przepis na pierogi do zamrożenia przyda się na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem - warto też mieć je zawsze w zamrażarce, gdy nie mamy pomysłu na szybki obiad.

Zobaczcie, jak łatwo przygotować wigilijne pierogi z kapusta i grzybami na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Domowe pierogi na Wigilię są proste w przygotowaniu. Aby udały się idealnie, nie były twarde, tylko delikatne i miękkie, należy jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. 

Jeśli chodzi o idealne ciasto na pierogi bez jajka: jego przygotowanie jest dość intuicyjnie, ale dla początkujących warto przyjąć, że na 500 g mąki będziemy potrzebować około 1 i 1/3 szklanki gorącej wody (ale nie wrzątku!). Większość osób zagniata ciasto tak długo, by było mięciutkie, elastyczne i nie lepiło się do rąk. To dobry sposób, zwłaszcza dla tych, którzy przygotowują pierogi nie po raz pierwszy. Dla początkujących polecam moją metodę: zagniatam ciasto w taki sposób, by było jeszcze dość klejące, a potem dość obficie posypuję blat mąką podczas wałkowania. W ten sposób mamy mniejsze prawdopodobieństwo użycia zbyt dużej ilości mąki, co skutkuje twardymi pierogami.

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami powinien być wyrazisty, dobrze doprawiony (nie żałujemy pieprzu), najlepiej z użyciem domowej kapusty kiszonej. Pamiętajcie, by bardzo dobrze odsączyć go z nadmiaru płynu, a następnie drobno posiekać - ja zawsze używam do tego celu robota kuchennego, który sieka farsz błyskawicznie, ale można to oczywiście zrobić zwykłym, dużym nożem.

Jak lepić pierogi? Ja używam najprostszej metody, którą polecam początkującym, czyli zlepianie brzegów pierogów widelcem.

Jeśli zostało Wam trochę farszu lub ciasta na pierogi, możecie je zamrozić i użyć przy innej okazji. Z tego samego przepisu przygotujecie też uszka z kapustą i grzybami (albo wykorzystajcie tylko ciasto i ulepcie uszka z samymi grzybami lub pieczarkami). 

Tradycyjne przepisy na święta mogą być onieśmielające dla osób, które dopiero zaczynają przygodę w kuchni. Pamiętając o kilku zasadach, można przygotować idealne pierogi z kapustą i grzybami - bez stresu i dużego wysiłku. Polecam, smacznego :) 


Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi, przepis:

ciasto na pierogi:


500 g mąki pszennej,

3/4 łyżeczki soli,

gorąca woda (ok. 1 i 1/3 szklanki)


farsz na pierogi:

500 g kiszonej kapusty,

ok. 40 g suszonych grzybów (namoczonych w wodzie przez noc lub kilka godzin),

2 cebule,

kilka ziaren ziela angielskiego,

1-2 listki laurowe,

sól, pieprz (do smaku),

opcjonalnie szczypta cukru


Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi, przygotowanie: 

Przygotować farsz: posiekać grzyby namoczone przez noc w wodzie (zachowujemy wodę). Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać grzyby i smażyć kilka minut. Dodać kiszoną kapustę odciśniętą z soku (niektórzy płuczą kapustę pod wodą, jeśli jest zbyt kwaśna - ja tego nie robię). Smażyć chwilę, dodać 1/2 szklanki wody z moczenia grzybów (lub trochę więcej), dolać szklankę wody (lub tyle, by delikatnie zakryła składniki). Dorzucić listek laurowy i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli Wasza kapusta jest mało kwaśna, można dodać kilka łyżek soku z kapusty. Dusić około godziny na małym ogniu - warto co jakiś czas zamieszać kapustę. Do farszu można tez dodać szczyptę cukru. Z ugotowanej kapusty powinna odparować większość płynu. Gotową kapustę z grzybami dobrze odcisnąć z pozostałej wody (na sitku lub durszlaku; farsz nie powinien być wodnisty, bo pierogi się nie skleją) i wystudzić. Bardzo  drobno posiekać, wyciągając uprzednio ziele i listki laurowe - można posiekać farsz w robocie kuchennym, który zrobi to błyskawicznie.

Przygotować ciasto na pierogi (uwaga: na filmie przygotowuję trochę mniejszą porcję): do mąki i soli dodać tyle gorącej wody, by całość dało się uformować w lekko klejącą kulę. Wodę najlepiej wlewać do mąki stopniowo, zwłaszcza jeśli przygotowujemy pierogi pierwszy raz. Uwaga: nie dodajemy wrzątku (pierogi mogą wyjść wtedy twarde), ale woda ma być gorąca (ja zagotowuję wodę w czajniku, czekam 15 minut i dopiero wtedy wlewam wodę). 

Zagniecioną, trochę lepiącą kulę odłożyć do miski - na czas lepienia pierogów warto zakryć ją ściereczką, by ciasto nie wysychało. Z zagniecionej kuli odrywać większe kawałki i dość cienko wałkować (ciasto nie powinno być jednak przezroczyste). Wykrawać kółeczka, nakładać farsz i zlepiać pierogi brzegiem widelca (jak na filmie). Wykorzystujemy wszystkie skrawki ciasta. Jeśli zostanie trochę farszu lub ciasta, można je zamrozić.

Z ciasta możemy ulepić też uszka.

Ulepione pierogi lub uszka można zamrozić - w tym celu układamy je na tacce lub folii w ten sposób, by nie stykały się ze sobą. Gdy będą już całkowicie zamrożone, można wrzucić je razem do woreczka - będą gotowe na Święta lub na obiad. Pierogów i uszek nie rozmrażamy przed gotowaniem!

Pierogi wrzucamy partiami do posolonego wrzątku (woda nie powinna jednak mocno bulgotać). Poczekać, aż wypłyną na powierzchnię i gotować jeszcze dodatkowo 2-4 minuty.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Polish Pierogi with Cabbage Recipe:

for the pierogi dough:


500 g of flour,

3/4 tsp of salt,

approx. 1 i 1/3 cup of hot water


for the filling:

500 g of sauerkraut,

approx. 40 g od dry, wild Polish mushrooms (soaked overnight)

2 onions,

few kernels of allspice,

1-2 vay leaves,

salt and pepper, to taste

a pinch of sugar, optional


Prepare the filling: drain the mushrooms (but leave the water!) and finely chop them. Heat a small amount of oil in a pan, add chopped onions and cook, until transluscent. Add the mushrooms and cook for additional few minutes. Add your drained sauerkraut. Cook for a minute and pour in a cup of water plus 1/2 cup of mushroom water. Add enough water to gently cover the ingredients in the pan. Season well and add bay leave and allspice. Simmer on low, for about an hour or until tender. If you sauerkraut is not very tangy itself, you can also add few tbsp of sauerkraut juice form the jar. You can also add a pinch of sugar, to taste. The filling should be quite tangy with quite a lot of pepper. ake sure to drain your filling well, using a sift or a calendar and cool it completely. You don't want your filling to be watery! Finely chop your filling (it's easiest to chop it in the food proccesor).

Prepare your pierogi dough: boil you water in a kettle and leave it aside for 15 minutes. Add your hot water to the flour and salt. Its best to do this gradually. Add enough to create quite smooth, but still  a bit sticky ball.  Take portions of the dough and roll them out quite thinly (but it shouldn't be transparent). Cut out circles, add the filling and fold, using a fork (see the video). Use all the dough scraps. If you're left with some of the filling or dough, you can freeze them for further use.

You can also prepare traditional Polish uszka, using the same recipe (see the folding method in the video)

You can freeze your formed pierogi (or uszka): place them on a tray (or on a piece of aluminium foil), making sure to leave spaces between them - your don't want them to stick. When completely frozen, place them all in a bag use whenever you like. Do not defrost before cooking!

To cook your fresh or frozen pierogi: boil a lot of water in a big pot and cook your pierogi in batches. Wait, until they float on the surface and cook for additional 2 to 4 minutes. Serve with some chopped sauteed onion  or whatever topping you prefere (pieces of crispy bacon work great here too!). Enjoy:)

36 komentarzy:

  1. już nie mogę sie doczekać ich smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi muszą być na wigilię. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. I haven't made any dumplings in a long long time. These pierogi look so delicious with sauerkruat filling.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierogi z kapustą o grzybami. Moje ulubione danie wigilijne <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierogi - oh, how much I love them! We usually fill them with mashed potatoes, but I'd eat them with everything else including mushrooms and sauerkraut. My Mom was a 'specialist' in making them.
    (The english subtitle in your video is running a bit too fast for me.)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh WOW, these dumpling look so delicious...perfect for an autumn lunch!
    Thank you so much 😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  7. this food really new for me, I'm really curious how do you make it, very nice

    OdpowiedzUsuń
  8. Devono essere buonissimi questi gnocchi.
    Io ci metterei un pò di sugo di pomodoro ...

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje ukochane danie świąteczne to właśnie pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie nie ma tradycji pierogów na Wigilię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. That does sound good - and a dish I have never had. Growing up I was never a sauerkraut fan. My taste buds have changed and I really enjoy it now.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zawsze są w moim domu. Wszyscy je uwielbiają. Dlatego robię je również w ciągu roku, nie tylko na wigilię.

    OdpowiedzUsuń
  13. I like cabbage and it looks so delicious

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie idealne cieniutkie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam, mogłabym jeść co tydzień, ale w Święta smakują lepiej :P

    OdpowiedzUsuń
  16. I need to try my hand at pregoris. I make my own sauerkraut.

    https://fromarockyhillside.com

    OdpowiedzUsuń
  17. That's new to me but I would definitely try it.

    OdpowiedzUsuń
  18. It sounds so flavorful. I do love to put cabbage in recipes whenever I can.

    OdpowiedzUsuń
  19. I have never come across a recipe like this before, sounds delicious.

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam, już nie mogę się ich doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  21. I never had this type of dumplings before, and it looks delicious, I have to make it some time soon!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają rewelacyjnie i pewnie tak smakują. Zasubskrybowalam wreszcie twój kanał na YouTube (znalazłam kilka inspiracji :)).
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. I love all of the tasty flavors you've added to your dumplings and your instructions were so easy to follow.

    OdpowiedzUsuń
  24. Mniam! Już nie mogę się doczekać!

    OdpowiedzUsuń
  25. Disseram que este blog era bem
    feito e é mesmo. Por isso eu
    VOU SEGUI-LO. Se você achar
    que deve, também pode seguir
    o meu.
    Um beijo.

    OdpowiedzUsuń
  26. Zapachniało świętami :) też najbardziej lubię takie proste ciasto z mąki i gorącej wody :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Slavic people really love sauerkraut LOL

    OdpowiedzUsuń
  28. Cabbage is popular in my menu plans but haven't had dumplings for quite a while ...

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger