Zapiekane spaghetti bolognese |
Dziś zapraszam na zapiekane spaghetti bolognese, czyli pyszny klasyk wzbogacony o sporą ilość startego, żółtego sera. Taka zapiekanka z szybkim sosem bolońskim to świetne danie, jeśli szukacie łatwego przepisu na obiad z mięsa mielonego.
Zapiekane bolognese można przygotować z dowolnym makaronem, sprawdzi się nie tylko spaghetti, ale także penne, fusilli (świderki) czy farfalle (kokardki). Jeśli chcecie, możecie wzbogacić zapiekankę o inne składniki. W sosie z mięsa mielonego dobrze sprawdzi się pokrojona w kostkę cukinia, papryka albo pieczarki.
Jeśli nie macie ochoty włączać piekarnika, nasze serowe bolognese może być przygotowane na patelni z pokrywką - po przykryciu ser się rozpuści i połączy z makaronem.
Zapiekane spaghetti bolognese świetnie smakuje z prostą sałatką skropioną oliwą z oliwek. To pożywne, banalnie proste danie dla całej rodziny, które przygotujecie w parę chwil. Smacznego:)
Jeśli lubicie zapiekanki makaronowe, polecam również moją zapiekankę spaghetti z pieczarkami i kiełbasą:
Przepis na zapiekane spaghetti bolognese, składniki:
ok. 250 g makaronu spaghetti,
na sos:
400 g mięsa mielonego,
mała marchewka,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie gałązka selera naciowego,
ok. 150 g koncentratu pomidorowego,
ok. 1 i 1/2 szklanki wody
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i / lub ostra papryka, granulowany czosnek, oregano, tymianek, bazylia
ok. szklanki ulubionego startego żółtego sera lub mozzarelli
Przepis na zapiekane spaghetti bolognese, przygotowanie:
Przygotować szybki sos boloński: mięso smażyć kilka minut z posiekaną cebulą, selerem i startą marchewką, na końcu dodać drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat i wodę, doprawić. Dusić około 15 - 20 minut do odparowania wody i zgęstnienia sosu. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (a najlepiej skrócić odrobinę czas gotowania - makaron dojdzie na patelni i w piekarniku). Zostawić kilka chochli wody z gotowania makaronu. Spaghetti wymieszać z gorącym sosem bolognese, sprawdzić stopień doprawienia i jeśli jest taka potrzeba, dolać trochę wody z makaronu, jeśli całość jest za sucha. Część makaronu wyłożyć do naczynia do zapiekania, posypać serem, wyłożyć drugą część makaronu, posypać resztą sera. Zapiekać w 180 C około 10 minut lub do rozpuszczenia się sera. Opcja bez piekarnika: wymieszany z sosem makaron obficie posypać z wierzchu serem i zakryć pokrywką. Wyłączyć gaz i poczekać, aż ser się rozpuści.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Baked Bolognese Recipe:
approx. 250 g of spaghetti (or any other pasta of your choice),
for the sauce:
400 g of ground meat,
1 small onion,
1 stalk of celery, optional,
1-2 cloves of garlic,
1 small carrot, grated,
150 g of tomato paste,
approx. 1 1/2 cup of water
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, sweet and / or hot paprika, oregano, thyme, basil
approx, 1 cup of grated cheese
Prepare bolognese sauce: heat a small amount of oil in a pan, add the meat, carrot and finely chopped onion and celery. Cook for few minutes. Add finely chopped garlic and cook for additional 30 seconds or so. Add tomato paste and water. Ceason well. Cook, until tender and quite thick. Cook the pasta according to package instructions (it's best to cook it a bit shorter - pasta will cook all the way through in the oven) and reserve some pasta cooking water. Mix the pasta with bolognese sauce and check the seasonings. Feel free to add some of the pasta water, if it's too thick and dry. Place half of the pasta in the baking pan, sprinkle witch cheese, add more pasta and sprinkle with more cheese on top. Bake in 180 C for about 10 minutes or until cheese melts. Option without the oven: generously sprinkle the pasta in the pan with cheese and cover with the lid. Set aside and wait, until cheese melts. Serve with some simple salad on the side.
Also see my Baked Spaghetti Casserole above :)
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSimple, and a much appreciated classic in many houses. Ours included.
OdpowiedzUsuńrobiłam, bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńСпасибо за запеканку! Очень люблю разные их виды.
OdpowiedzUsuńSO comforting and tasty! I am drooling over that cheesy topping.
OdpowiedzUsuńPomysł całkiem niezły. Ciekawe jak pójdzie mi wykonanie ;)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie rozwiązanie, to wygląda genialnie :D
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
Oo super przepis, właśnie kupiłam niedawno nowe naczynie żaroodporne :)
OdpowiedzUsuńo mamo! wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńAle mi dałaś teraz przepis ciesze sie, ze cie obserwuję
OdpowiedzUsuńPysznie, a ja właśnie robię spagetti ;)
OdpowiedzUsuńWow! This looks so so fabulous!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
No pychotka, kocham kuchnie włoską
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie, bardzo apetycznie i, mimo że nie jem mięsa, to podziwiam. :) Pozdrawiam droga Natalio. <3 :)))
OdpowiedzUsuńO, ale musi być pyszne ! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam spaghetti. Często robię z przepisu z Kwestii Smaku, ale z chęcią zrobię też Twoje 😊!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie 😁!!!
Jadłam kiedyś i pychotka :)
OdpowiedzUsuńNatalia, este receta siempre viene bien nos ha sacado de muchos apuros, cuando vamos con prisas.Tiene muy buena pinta.
OdpowiedzUsuńUn abrazo.
Looks good, I like the baked idea :-D
OdpowiedzUsuńLooks delicious 😊 thanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńThat's a family's favorite dish.
OdpowiedzUsuńThere are many recipes of the bolognese sauce - classic of the italian cuisine; yours looks the best!
Akurat jak jestem głodna, to trafiam na takie pyszności :D
OdpowiedzUsuńI love bolognese <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńdelicious!
OdpowiedzUsuńThat looks nice. We do have that sometimes.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ... szczególnie na wierzchu jest dodatek sera mozzarella. Tak smaczny!
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na zapiekankę!!
OdpowiedzUsuńPychota! Spaghetti u mnie uwielbiają w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam spagetii, widzę że warto urozmaicić te danie. U mnie gości bardzo często, więc z chęcią je urozmaicę :D
OdpowiedzUsuńale pachnie aż u mnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis godny spróbowania. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńOne of my favorite dishes!
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńRobi się :)!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam włoskie dania makaronowe, więc serwuje tego typu dania bardzo często. Spaghetti bolognese wielokrotnie przygotowywałam, ale nigdy go nie zapiekałam. Zaciekawił mnie ten pomysł i muszę koniecznie wypróbować. Sprawdzi się też gdy zostanie nam spaghetti z obiadu, można je wtedy zapiec na kolację i powstanie całkiem inne danie :-)
OdpowiedzUsuń