Zupa ziemniaczano - jarzynowa |
Dziś na pierwsze danie poleca się zupa ziemniaczano - jarzynowa. Jest prosta w przygotowaniu, tania, pożywna i pyszna - idealna na obiad na chłodne dni.
Moja zupa ziemniaczano jarzynowa w zimowej wersji zawiera również masło i mąkę, które powodują, że zupa jest gęsta i bardzo sycąca. Podsmażone warzywa nadają jej wspaniałego smaku. Aby nie było za tłusto, warto przygotować ją na delikatnym wywarze drobiowym lub ewentualnie jarzynowym (w wersji dla wegetarian).
Taka trochę inna kartoflanka przyjmie wszystkie Wasze ulubione jarzyny - ja zawsze korzystam z tego, co mam akurat w lodówce. Tym razem zwykłe ziemniaki wymieszałam ze słodkim ziemniakiem, dodałam fasolkę szparagową i włoszczyznę. Wypróbujcie też wersji z fasolą, papryką, brokułami lub kalafiorem.
Jeśli nie spożywacie krowiego mleka, w zupie sprawdzi się również mleko kokosowe, które nada całości egzotycznego charakteru.
Zupa ziemniaczano - jarzynowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, koniecznie wypróbujcie. Smacznego:)
Na obiad polecam również moją pyszną zapiekankę z ziemniakami i łososiem:
Zupa ziemniaczano - jarzynowa, składniki:
ok. 2 l wywaru drobiowego lub jarzynowego,
ok. 3/4 szklanki mleka (lub do smaku),
2 łyżki masła (u mnie klarowane, jeśli wybierzecie zwykłe masło, dodajcie do niego trochę oleju),
2 łyżki mąki,
3 małe ziemniaki,
kawałek słodkiego ziemniaka, opcjonalnie,
marchewka,
korzeń pietruszki,
2 gałązki selera naciowego (może być zwykły seler korzeniowy),
garść fasolki szparagowej (poza sezonem może być mrożona)
cebula,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie szczypta ostrej lub wędzonej papryki, gałka muszkatołowa (do smaku),
posiekana natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
Zupa ziemniaczano - jarzynowa, przygotowanie:
Ziemniaki, pietruszkę, seler i marchewkę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Pokrojone warzywa podsmażyć do lekkiego zarumienienia na maśle (czosnek wrzucić na końcu). Dodać mąkę, szybko wymieszać. Gdy mąka nie będzie już widoczna, zalać całość bulionem. Dodać fasolkę. Gotować na małym ogniu do miękkości. Dolać mleko. Doprawić do smaku. Gotową zupę posypać świeżymi ziołami. Gdyby zupa była za gęsta, dodać więcej bulionu lub mleka.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Potato Vegetable Soup Recipe:
2 l of homemade chicken stock (or vegetable stock)
3/4 cup of milk or to taste,
2 tbsp of clarified butter (or regular butter with a bit of oil),
2 tbsp of flour,
3 small potatoes,
a piece of a sweet potato, optional,
1 carrot,
1 parsnip,
a handful of green beans,
2 stalks of celery,
1 onion,
2 cloves of garlic,
salt, pepper, sweet paprika, optionally apinch of smoked or hot paprika, nutmeg (to taste)
chopped parsley, dill or chive
Dice the potatoes, parsnip and carrot, finely chop celery, onion and garlic. Cook, using butter, until lighly golden (add garlic at last). Add flour and stir quickly. Cover with stock. Add green beans. Simmer on low, until tender. Add milk to taste. Season well to taste. Srinkle the soup with fresh herbs. If the soup is too thick, add more stock or milk.
Дорогая Наталия! Ваш картофельно-овощной суп - настоящее кулинарное искусство!
OdpowiedzUsuńНаталия, я посмотрела ваш ролик, как готовить запеканку с лососем. Я никогда не учила польский язык. Но у меня, как всегда, сложилось впечатление, что я знаю польский. Или вы по-русски говорили? Все названия блюд произносятся, как бы на русском языке. Даже в конце "180 градусов на 20 минут" вы сказали на чистом русском языке.
OdpowiedzUsuńI make a similar soup but I will try your recipe as well. Thanks. Keep well Diane
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńLooks yummy! Valerie
OdpowiedzUsuńSimple and delicious...great with homemade bread!
OdpowiedzUsuńale pyszna zupka!
OdpowiedzUsuńApetyczna zupka !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
This looks like a really fantastic meal. Thank you for sharing it!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Oh WOW, this soup looks amazing!!😊😊
OdpowiedzUsuńJust the thing for a cold, grey day like we have here today.
Thank you so much!
Have a lovely weekend.
Hugs xxx
Uwielbiam takie zupy :) Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńLubie zupy :) Szczególnie zimą
OdpowiedzUsuńŚwietny musi mieć smak. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńSimple - and soooo tasty.
OdpowiedzUsuńI love a good soup :-D
OdpowiedzUsuńSoup is just the thing for cooler Autumn and Winter days.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Looks so good.
OdpowiedzUsuńLooks lovely.
OdpowiedzUsuńHmmm, yes, it´s the time of the year!
OdpowiedzUsuńThat sounds good for some of the cold days we are having right now.
OdpowiedzUsuńTaka zupka jest dobra na wszystko :)
OdpowiedzUsuńProsta i smaczna zupka :)
OdpowiedzUsuńGreat.
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja na rozgrzewający, grudniowy obiad! :)
OdpowiedzUsuńInteresująca zupa ;)
OdpowiedzUsuńChętnie przygotuję na obiad :)
OdpowiedzUsuń