Chleb tostowy z wodą z gotowania ryżu |
Dziś zapraszam na pszenny chleb tostowy z wodą z gotowania ryżu. Taki delikatny biały chleb jest idealny do przygotowania tostów i chrupiących grzanek, a w przeciwieństwie do sklepowego chleba tostowego nie zawiera konserwantów i innych zbędnych dodatków.
Dzisiejszy chleb tostowy to troszkę inna wersja chleba z wodą z gotowania ziemniaków, który pokazywałam Wam jakiś czas temu. Tamten chleb był chrupiący i pieczony bez formy, ten jest łatwiejszy (bo pieczony w foremce keksówce) i ma delikatniejszą skórkę. Dzięki dodatkowi wody z gotowania ryżu, chlebek jest mięciutki i delikatny, w sam raz do tostów i nie tylko.
Ja gotuję ryż bez woreczków, a kiedy mam ochotę przygotować ten chleb, wrzucam ryż do dużego garnka z dużą ilością wody (tyle, by nie wyparowała w trakcie gotowania).
Jeśli macie ochotę możecie obsypać wierzch chleba ulubionymi ziarnami, ale wtedy należy posmarować wierzch bochenków wodą lub mlekiem.
Domowy chleb tostowy to świetny pomysł, jeśli macie ochotę na pyszne grzanki. Jest też smaczny jako baza kolorowych kanapek. Smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na domowy chleb :)
Polecam również mój prosty chleb mieszany bez zagniatania:
Przepis na pszenny chleb tostowy z wodą z gotowania ryżu, składniki:
na 2 bochenki (blaszki o wymiarach 10x20 cm, a najlepiej trochę większe):
1 kg jasnej mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale sprawdzi się tez też uniwersalna),
400 ml ciepłej wody z gotowania ryżu,
250 ml zwykłej, ciepłej wody,
14 g suchych drożdży lub 50 g drożdży świeżych,
2 łyżeczki cukru,
łyżka soli,
2 łyżki oleju
Przepis na pszenny chleb tostowy z wodą z gotowania ryżu, przygotowanie:
Do ciepłej wody i wody z ryżu dodać drożdże i cukier. Odstawić na kilka minut do spienienia. Gdy drożdże będą już spienione, połączyć je z mąką i solą. Zagniatać około 10-15 minut, pod koniec dodając olej - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie się mocno kleić, dodać więcej mąki - tyle, by dało się zagnieść w gładką kulę. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu uformować w podłużne bochenki i przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia na 40 minut lub do podwojenia objętości. Piec w 200 C około 40-50 minut.
Zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson z książki ,,Jak być domową boginią".
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Rice Water White Bread Recipe:
for 2 loaves:
1 kg of bread flour,
400 ml of warm water from cooking the rice (I cook my rice for this bread in a large amount of water),
250 ml of warm water,
14 g of dry yeast or 50 fresh yeast,
2 tsp of sugar,
1 tbsp of salt,
2 tbsp of oil,
To the both kinds of water add yeast and sugar. Set aside for few minutes, until bubbly. Combine with flour and salt. Knead for about 10 to 15 minutes, adding oil at last - if the dough seems too sticky feel free to add more flour. Knead, until smooth and elastic. Form a ball, cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for 60-90 minutes. Form 2 loaves and place them into bread pans (10x20 cm or slightly larger) covered with baking paper. Cover and let it rise for additional 30-40 minutes or until doubled in size. Bake for 40 to 50 minutes in 200 C. Enjoy:)
Perfect!!!It seems delicious
OdpowiedzUsuńAle czad, takiego jeszcze nie robiłam :D
OdpowiedzUsuńA great idea of using rice water to knead the dough. The bread has a perfect crumb.
OdpowiedzUsuńNazwałbym go premium :D
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący przepis. Jestem bardzo ciekawa smaku tego chleba. Też lubię pięć chlebki więc chętnie skorzystam z przepisu. Pozdrawiam cieplutko ☀️
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy sposób na chlebek:)
OdpowiedzUsuńI have been looking for a white bread recipe!
OdpowiedzUsuńDelicious bread 😊 thanks for your recipe...
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńOh WOW...what a fantastic idea to use rice water to make white bread! I would never have thought of that!
OdpowiedzUsuńI will definitely give it a try...it looks amazing!!
Many thanks 😊😊
Have a super weekend...and stay safe!
Hugs xxx
Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńFajny chlebek ❤
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł i smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńYou are SUCH a varied and talented chef. Thank you.
OdpowiedzUsuńThe slices of this bread look beautiful! What an interesting idea to use the water from cooking the rice!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńKurde, ale fajny przepis! A chlebek wygląda niesamowicie smacznie :)
OdpowiedzUsuńAż mam ochotę na domowe tosty z serem :))
looks good.
OdpowiedzUsuńLooks tasty :-D
OdpowiedzUsuńInteresting recipe.
OdpowiedzUsuńo, ciekawe :) pewnie smakuje o niebo lepiej niż ten ze sklepu tostowy!
OdpowiedzUsuńale pyszności :D może uda mi sie dzisiaj wypróbować przepis :D
OdpowiedzUsuńI love all kinds of bread. That sounds good.
OdpowiedzUsuńTen przepis to dla mnie kompletna nowość.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tą " ryżową" wodą dodaną do chlebowego ciasta. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńSuch a satisfying recipe! Have a great weekend!
OdpowiedzUsuńthis sounds doughy, but also a good way to use the rice water instead of pouring it down a drain. When I backpack, I've often added rice water to "cup of soup" packages.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńJuż długo nie jadłam tostowego chleba :)
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis ;)
OdpowiedzUsuń