grudnia 27, 2020

Pieczona polędwiczka wieprzowa / Baked Pork Tenderloin

Pieczona polędwiczka wieprzowa przepis
Pieczona polędwiczka wieprzowa 
Pieczona polędwiczka wieprzowa przepis

Pieczona polędwiczka wieprzowa przepis

Pieczona polędwiczka wieprzowa jest idealna na kanapki lub na obiad. Soczysta polędwica z piekarnika z sosem śmietanowym to dobry pomysł na Święta, Sylwestra i inne okoliczności.




Polędwica pieczona w całości uda się idealnie, jeśli będziemy pamiętać o kilku zasadach. Aby mięso było soczyste i delikatne, należy najpierw krótko obsmażyć je na patelni - dzięki temu soki z mięsa nie wypłyną podczas pieczenia i polędwica się nie wysuszy. Poza tym, nie należy kroić jej natychmiast po wyciągnięciu z pieca.

Polędwiczka wieprzowa pieczona może być doprawiona Waszymi ulubionymi przyprawami. Ja wybrałam suszone zioła, moją ulubioną słodką paprykę i czosnek, ale możecie poprzestać na samych ziołach lub ulubionej mieszance przypraw. 

Polędwica pieczona na kanapki powinna być całkowicie wystudzona i dobrze schłodzona w lodówce. Zimne mięso da się łatwo pokroić na cieniutkie plasterki - idealne do domowej bułki lub domowego chleba.

Polędwica na obiad najlepiej smakuje z sosem cebulowym, który łatwo przygotujemy z upieczonej z polędwicą cebuli. Jeśli wolicie, możecie podać mięso z innymi ulubionymi sosami, ciepłymi lub zimnymi. Taka polędwica z sosem śmietanowym wspaniale smakuje z ziemniakami, kaszą lub ryżem i zestawem surówek. Polecam, smacznego :) 

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na polędwicę :)

Polędwiczka wieprzowa pieczona, składniki:


polędwiczka wieprzowa (580 g),
ok. 1/2 łyżeczki soli, 
szczypta pieprzu, 
ok. 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
łyżeczka ziół prowansalskich
szklanka wody

1/2 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka,
cebula, 
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
kilka łyżeczek posiekanego koperku

Polędwiczka wieprzowa pieczona, przygotowanie:


Polędwiczkę pozbawić błonek i oprószyć przyprawami. Zrumienić z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu (polędwica ma być wciąż surowa w środku). Odłożyć. Na patelnię po polędwicy wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut do zrumienienia. Zalać wodą. Przelać całość do naczynia do zapiekania. Na środku ułożyć polędwicę. Piec 35 minut w 190 C (jeśli Wasz piekarnik mocno grzeje od góry, możecie zakryć polędwicę; ja tego nie robię). Uwaga: po wyciągnięciu z piekarnika, odstawić polędwicę na 5 minut i kroić dopiero po tym czasie. Mięso krojone natychmiast po wyciągnięciu z pieca zrobi się suche! 

W tym czasie przygotować sos: do rondelka lub na patelnię przelać płyn z cebulą spod polędwiczki. Dodać mleko lub śmietankę rozmieszaną z mąką ziemniaczaną - sos powinien zgęstnieć (gdyby za bardzo zgęstniał, dodać więcej mleka lub śmietanki). Dodać posiekany koperek i ewentualnie doprawić przyprawami użytymi wcześniej do mięsa.

Mocno zmodyfikowany przepis Olgi Smile.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Baked Pork Tenderloin:

1 pork tenderloin (580 g),
seasonings: approx. 1/2 tsp of salt,
a pinch of black pepper,
1/2 tsp of granulated garlic,
1/2 tsp of sweet paprika,
1 tsp od Herbs de Provence,
1 cup of water,
1 onion,

1/2 cup of heavy cream or milk,
few tsp of chopped dill,
1-2 tsp of potato starch or corn starch

Remove the membranes from the meat and sprinkle it with the seasonings. Brown the meat on a small amount of oil and set aside (the meat shoud be raw inside). To the same pan, add chopped onion. Cook, stirring, until lighly golden. Pour in water and mix. Pout the mixture into the baking tray and add the pork tendreloin. Bake for 35 minutes in 190 C. Do not cut the meat immediately. Let it rest for 5 minutes. 

In the meantime, prepare the sauce (if you're serving it warm): pour the liquid from the baking tray into the pot and add the cream or milk, mixed with starch. Cook for few minutes, until thickens. Add finely chopped dill and optionally, season to taste. Cut the meat and serve with sauce for dinner.
If you want to serve it cold as a sandwich meat, chill it well in the fridge and cut thinly. Place in a homemade bun or on a slice of homemade bread. Enjoy!

Highly modified recipe by Olga Smile.

23 komentarze:

  1. I seldom cook or eat pork tenderloin because they are not as fat and juicy as my favourite pork belly. Yours looks great, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam wrażenie że są pyszne i na zimno i na ciepło. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. WOW, this looks really amazing...I simply have to try it!
    Thank you so much.😊😊

    Have a super day!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  4. The slices look so perfect!
    Thanks for recipe

    OdpowiedzUsuń
  5. That dill sauce would be a wonderful addition.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie :) bardzo lubię tak przygotowaną polędwiczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O rany, taka polędwiczka musi smakować niebiańsko!
    Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie wygląda ta polędwiczka;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pork tenderloin is a favorite cut of meat and your sauce sounds wonderful.

    https://fromarockyhillside.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmmmm. Can´t decide for hot or cold... if I get that: both! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. No proszę jakie to proste :) A efekt świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wykorzystam przepis, bo mam w zamrażalniku kawałek polędwiczki i nie miałam na niego pomysłu ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Domowe mięsa smakują najlepiej zarówno na zimno jak i na ciepło. No i ten sosik cebulowy na bazie sosu mięsnego. Mniam. 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. A good recipe to start the year off on a healthy note.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger