Pieczona polędwiczka wieprzowa |
Pieczona polędwiczka wieprzowa jest idealna na kanapki lub na obiad. Soczysta polędwica z piekarnika z sosem śmietanowym to dobry pomysł na Święta, Sylwestra i inne okoliczności.
Polędwica pieczona w całości uda się idealnie, jeśli będziemy pamiętać o kilku zasadach. Aby mięso było soczyste i delikatne, należy najpierw krótko obsmażyć je na patelni - dzięki temu soki z mięsa nie wypłyną podczas pieczenia i polędwica się nie wysuszy. Poza tym, nie należy kroić jej natychmiast po wyciągnięciu z pieca.
Polędwiczka wieprzowa pieczona może być doprawiona Waszymi ulubionymi przyprawami. Ja wybrałam suszone zioła, moją ulubioną słodką paprykę i czosnek, ale możecie poprzestać na samych ziołach lub ulubionej mieszance przypraw.
Polędwica pieczona na kanapki powinna być całkowicie wystudzona i dobrze schłodzona w lodówce. Zimne mięso da się łatwo pokroić na cieniutkie plasterki - idealne do domowej bułki lub domowego chleba.
Polędwica na obiad najlepiej smakuje z sosem cebulowym, który łatwo przygotujemy z upieczonej z polędwicą cebuli. Jeśli wolicie, możecie podać mięso z innymi ulubionymi sosami, ciepłymi lub zimnymi. Taka polędwica z sosem śmietanowym wspaniale smakuje z ziemniakami, kaszą lub ryżem i zestawem surówek. Polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na polędwicę :)
Polędwiczka wieprzowa pieczona, składniki:
polędwiczka wieprzowa (580 g),
ok. 1/2 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu,
ok. 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
łyżeczka ziół prowansalskich
szklanka wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka,
cebula,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
kilka łyżeczek posiekanego koperku
Polędwiczka wieprzowa pieczona, przygotowanie:
Polędwiczkę pozbawić błonek i oprószyć przyprawami. Zrumienić z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu (polędwica ma być wciąż surowa w środku). Odłożyć. Na patelnię po polędwicy wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut do zrumienienia. Zalać wodą. Przelać całość do naczynia do zapiekania. Na środku ułożyć polędwicę. Piec 35 minut w 190 C (jeśli Wasz piekarnik mocno grzeje od góry, możecie zakryć polędwicę; ja tego nie robię). Uwaga: po wyciągnięciu z piekarnika, odstawić polędwicę na 5 minut i kroić dopiero po tym czasie. Mięso krojone natychmiast po wyciągnięciu z pieca zrobi się suche!
W tym czasie przygotować sos: do rondelka lub na patelnię przelać płyn z cebulą spod polędwiczki. Dodać mleko lub śmietankę rozmieszaną z mąką ziemniaczaną - sos powinien zgęstnieć (gdyby za bardzo zgęstniał, dodać więcej mleka lub śmietanki). Dodać posiekany koperek i ewentualnie doprawić przyprawami użytymi wcześniej do mięsa.
Mocno zmodyfikowany przepis Olgi Smile.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Baked Pork Tenderloin:
1 pork tenderloin (580 g),
seasonings: approx. 1/2 tsp of salt,
a pinch of black pepper,
1/2 tsp of granulated garlic,
1/2 tsp of sweet paprika,
1 tsp od Herbs de Provence,
1 cup of water,
1 onion,
1/2 cup of heavy cream or milk,
few tsp of chopped dill,
1-2 tsp of potato starch or corn starch
Remove the membranes from the meat and sprinkle it with the seasonings. Brown the meat on a small amount of oil and set aside (the meat shoud be raw inside). To the same pan, add chopped onion. Cook, stirring, until lighly golden. Pour in water and mix. Pout the mixture into the baking tray and add the pork tendreloin. Bake for 35 minutes in 190 C. Do not cut the meat immediately. Let it rest for 5 minutes.
In the meantime, prepare the sauce (if you're serving it warm): pour the liquid from the baking tray into the pot and add the cream or milk, mixed with starch. Cook for few minutes, until thickens. Add finely chopped dill and optionally, season to taste. Cut the meat and serve with sauce for dinner.
If you want to serve it cold as a sandwich meat, chill it well in the fridge and cut thinly. Place in a homemade bun or on a slice of homemade bread. Enjoy!
wyglada smakowicie :D
OdpowiedzUsuńI seldom cook or eat pork tenderloin because they are not as fat and juicy as my favourite pork belly. Yours looks great, Natalia.
OdpowiedzUsuńSounds delicious!
OdpowiedzUsuńMam wrażenie że są pyszne i na zimno i na ciepło. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńApetycznie :)
OdpowiedzUsuńWOW, this looks really amazing...I simply have to try it!
OdpowiedzUsuńThank you so much.😊😊
Have a super day!
Hugs xxx
The slices look so perfect!
OdpowiedzUsuńThanks for recipe
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńThat dill sauce would be a wonderful addition.
OdpowiedzUsuńPysznie :) bardzo lubię tak przygotowaną polędwiczkę :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńO rany, taka polędwiczka musi smakować niebiańsko!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! ;)
prosto i smacznie!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ta polędwiczka;)
OdpowiedzUsuńPork tenderloin is a favorite cut of meat and your sauce sounds wonderful.
OdpowiedzUsuńhttps://fromarockyhillside.com
My boyfriend would love it!
OdpowiedzUsuńHmmmm. Can´t decide for hot or cold... if I get that: both! :-)
OdpowiedzUsuńNo proszę jakie to proste :) A efekt świetny :)
OdpowiedzUsuńWykorzystam przepis, bo mam w zamrażalniku kawałek polędwiczki i nie miałam na niego pomysłu ;)
OdpowiedzUsuńDomowe mięsa smakują najlepiej zarówno na zimno jak i na ciepło. No i ten sosik cebulowy na bazie sosu mięsnego. Mniam. 😊
OdpowiedzUsuńI love pork tenderloin.
OdpowiedzUsuńA good recipe to start the year off on a healthy note.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuń