Polędwiczki wieprzowe w sosie paprykowym |
Dziś kolejny przepis na polędwicę, czyli polędwiczki wieprzowe w sosie paprykowym. Są błyskawiczne i bardzo proste w przygotowaniu, sprawdzą się na obiad, ale także jako danie na Święta.
Sos do polędwiczek jest tym razem dość łagodny, dzięki dodatkowi śmietanki lub mleka. Zawiera sporą ilość suszonych ziół i paprykę w proszku - jeśli lubicie ostre dania, dodajcie więcej papryczki chili, sprawdzi się też aromatyczna papryka wędzona. Jeśli macie ochotę, do sosu możecie dorzucić plasterki podsmażonych pieczarek albo inne warzywa, na przykład pokrojoną w kostkę cukinię albo garść świeżego szpinaku.
Polędwiczki w sosie śmietanowo - paprykowym są mięciutkie, delikatne i soczyste. Pamiętajcie, że wystarczy im krótka obróbka termiczna, nie smażymy za długo, by nie wysuszyć mięsa. Taki gulasz z polędwiczek z papryką świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na polędwiczki :)
Jeśli szukacie przepisu na obiad z polędwicą, polecam również polędwiczki w sosie własnym:
Polędwiczki wieprzowe w sosie paprykowym, składniki:
polędwiczka wieprzowa,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
duża czerwona papryka,
3/4 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
szklanka słodkiej śmietanki lub mleka,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, suszone oregano, bazylia i tymianek, listek laurowy, opcjonalnie szczypta ostrej papryki
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1/4 - 1/3 szklanki wody,
posiekana natka pietruszki
Polędwiczki wieprzowe w sosie paprykowym, przygotowanie:
Polędwiczkę pokroić w plastry. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć (powinna być jeszcze surowa w środku). Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojone w kostkę warzywa. Doprawić, zalać wodą lub bulionem. Dusić do momentu, gdy warzywa będą prawie miękkie. Dodać polędwiczkę i śmietankę lub mleko. Dusić kolejne kilka minut, do miękkości wszystkich składników. Zagęścić sos mąką rozmieszaną z wodą. Posypać natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Pork Tenderloin in Red Bell Pepper Sauce Recipe:
1 pork tenderloin,
1 onion,
1 large red bell pepper,
2-3 cloves of garlic,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, dry oregano, basil and thyme
1 bay leaf,
3/4 cup of water or stock,
1 cup of heavy cream or milk,
1-2 tsp of potato starch (or corn starch),
1/4-1/3 cup of water or stock,
some finely chopped parsley
Slice the meat into bite size pieces. Season with salt and pepper and sear on a well heated skillet for few minutes (do not over cook the meat, it should still be raw inside). Set aside. To the same pan, add chopped vegetables. Cook, stirring, for few minutes. Season well. Cover with stock and simmer, until almost tender to your likening. Add the meat and geavy cream or milk, simmer for additional few minutes or until tender. Mix the starch with some water, creating a slurry. Add it to the meat. Cook for a minute or until thickens. Sprinkle with parsley. Serve over mashed potatoes, rice, barley or noodles. Enjoy :)
Very tender and flavoursome! Great to serve with some pasta or rice.
OdpowiedzUsuńsos wygląda obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńlubię takie polędwiczki :)
OdpowiedzUsuńYum yum, recipe saved and thanks. Keep safe, Diane
OdpowiedzUsuńIt looks wonderful, so tasty. The addition of milk or cream makes for a very yummy sauce.
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie! :)
OdpowiedzUsuńOh, yum! This looks wonderful. Thanks! And happy holidays!
OdpowiedzUsuńAbsolutely appetizing!!!
OdpowiedzUsuńRegards!
My father would have loved this dish.
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam takie obiady :)
OdpowiedzUsuńThis looks fantastic! Thank you for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Pyszne są takie polędwiczki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie obiady, polędwiczka to zawsze fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńThis pork tenderloin is such a great holiday meal!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńAkurat nie miałam pomysłu na obiad xD to już mam!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńThat looks so yummy.
OdpowiedzUsuńYum
OdpowiedzUsuńLubię sos śmietanowo-paprykowy :)
OdpowiedzUsuńZnowu pyszności przygotowałaś :-).
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiad:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńI love the dreamy creamy sauce you've created for your pork tenderloin... YUM!!
OdpowiedzUsuńDelicious recipe! So comforting for the upcoming winter months here!
OdpowiedzUsuńahhh, uwielbiam polędwiczki! mniam, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń