Rolada z mięsa mielonego z serem |
Dziś rolada z mięsa mielonego z serem - idealna na zimno (na kanapki) lub na ciepło do obiadu. Taka prosta pieczeń może być też świetnym pomysłem na świąteczny stół.
Moja rolada z mięsa mielonego z serem jest banalnie prosta w przygotowaniu, używamy tu minimum składników, dzięki czemu całość da się bez problemu zwinąć. W ten sposób domowa wędlina z piekarnika wygląda zdecydowanie ciekawiej niż zwykle. Mięsna rolada może być nadziana Waszymi ulubionymi składnikami (warzywami, pieczarkami, różnymi serami); w dzisiejszej postawiłam na pomidory w formie czerwonego pasto (albo koncentratu) i ulubiony starty ser. Możecie doprawić ją tak, jak najbardziej lubicie.
Rolada z mięsa mielonego z serem na kanapki powinna być dobrze schłodzona (przez kilka godzin w lodówce) - wtedy bez problemu pokroimy ją na cienkie plasterki. Jeśli podajemy ją na gorąco, po wyciagnięciu z piekarnika czekamy około 5 minut i kroimy ją na grube plastry. Jeśli nie zdążycie zjeść całej rolady, z powodzeniem można ją zamrozić. Polecam, smacznego :)
Jeśli szukacie przepisu na mięso mielone do obiadu lub na kanapki, polecam moją prostą pieczeń z mięsa mielonego z serem i warzywami:
Rolada z mięsa mielonego z serem, składniki:
900 g - 1kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) ,
2-3 ząbki czosnku,
cebula,
2 duże jajka,
ok. 1/2 szklanki bułki tartej
ok. łyżeczki soli,
ok. łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta pieprzu,
ok. 1/2 -3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
2 czubate łyżeczki ulubionych suszonych ziół (np.: majeranek, tymianek, oregano, bazylia)
kilka łyżek startego żółtego sera lub mozzarelli,
kilka czubatych łyżeczek czerwonego pesto, ew. koncentratu pomidorowego,
opcjonalnie garść posiekanej natki pietruszki lub porwanych listków bazylii
kilka łyżek bułki tartej
opcjonalnie kilka kawałeczków masła
Rolada z mięsa mielonego z serem, przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Odłożyć do przestygnięcia. Połączyć wszystkie składniki pieczeni, dokładnie wymieszać. Masę mięsną wyłożyć na folię aluminiową lub papier do pieczenia, obsypany kilkoma łyżkami bułki tartej. Na folii lub papierze uformować z mięsa płaski prostokąt. Wysmarować go pesto lub koncentratem, obsypać serem i ewentualnie bazylią lub natką. Zaczynając od dłuższego boku, ciasno zwinąć roladę, pomagając sobie folią lub papierem do pieczenia. Jeśli podczas tej czynności rolada zacznie delikatnie pękać, można bez problemy zakleić dziury, przyklepując je palcami. Ostrożnie przełożyć roladę do dużej blachy. Opcjonalnie nałożyć na wierzch kilka kawałeczków masła. Piec roladę w 180 C około godziny.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Ground Meat Roulade with Cheese Recipe:
for the meat:
900 g - 1 kg of ground meat,
1 onion,
2-3 cloves pf garlic,
2 large eggs,
2 tsp of Italian dry herbs (oregano, marjoram, thyme, basil),
approx. 1/2 cup of bread crumbs,
1 tsp of salt,
1 tsp of sweet sweet paprika,
1/2-3/4 tsp of granulated garlic
for the inside:
few heaping tsp of tomato pesto (or tomato paste),
few heaping tbsp of grated cheese,
some finely chopped parsley or few leaves of basil, optional
few heaping tbsp of bread crumbs
few pieces of butter, optional
Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion. Cook, stirring, until transluscent and add finely chopped garlic. Cook for additional 30 seconds or so and set aside to cool for a bit. Mix all of the roulade ingredients. Place the meat onto a sheet of a bing paper or aluminium foil covered generously with bread crumbs. Flatten the meat, creating a big rectangle. Smear it generously with pesto and sprinkle with cheese. Add some herbs. Starting from longer edge, tightly roll the meat, creating a roulade - help yourself with a foil or paper in the bottom. In case of any cracks, pat them with your fingers. Gently place the roulade into a large, quite shallow baking pan. Place few pieces of butter on top of your roulade. Bake for about an hour in 180 C. Serve warm or let it chill well in the fridge and cut it thinly on a sandwich. Enjoy :)
How delicious! And I love that cheese tomato filling.
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna rolada!
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńKlasyka w naszym domu :)
OdpowiedzUsuńThis looks really wonderful! You are so skilled!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
This looks great -- very satisfying, and pretty easy to make. Super comfort food! Thanks.
OdpowiedzUsuńSuch an elegant version of a dish I know as meat loaf. Thanks for the inspiration.
OdpowiedzUsuńYummy! It reminds me of "fake bunny" (I couldn´t find a proper link but this) - an egg goes in and my Mum put stripes of bacon as "coat", hmmmm, yum. Sadly no cheese, yours sounds better, maybe a mix of both recipes....
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńAleż ona apetycznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńThese look so delicious. Thank you so much for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/12/babor-hsr-lifting-cream-filorga-hydra.html
Prezentuje się wspaniale:)
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńLooks well made :-D
OdpowiedzUsuńThat looks quite delicious. Enjoy the rest of the week, Diane
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ta rolada ;)
OdpowiedzUsuńZnowu coś smacznego zaproponowałaś :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, prosto i smacznie :). Rolady jeszcze nie robiłam, ale często robię takie domowe wędliny z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńLooks so good!
OdpowiedzUsuńThat looks really good.
OdpowiedzUsuńThis is the perfect recipe for the holidays!
OdpowiedzUsuńMany thanks for sharing this recipe :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Looks very nice.
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńUn plato estupendo para una mesa de Navidad.
OdpowiedzUsuńUn saludo
mniam! idealny pomysl na weekend :D na niedzielny obiadek :D jem oczami :D
OdpowiedzUsuńApetyczny przepis
OdpowiedzUsuńWhat a comforting and delicious meal! It looks so incredibly delicious.
OdpowiedzUsuń