grudnia 09, 2020

Sałatka ryżowa z suszonymi pomidorami / Rice and Sun Dried Tomatoes Salad


Sałatka ryżowa z suszonymi pomidorami przepis
Sałatka ryżowa z suszonymi pomidorami

Sałatka ryżowa z suszonymi pomidorami przepis

Sałatka ryżowa z suszonymi pomidorami przepis

Sałatka ryżowa z suszonymi pomidorami to łatwy przepis do przygotowania w kilka chwil. Sprawdzi się na posiłek do pracy lub kolację. 

Do sałatki ryżowej pasuje wiele składników. Ja tym razem wykorzystałam pyszne suszone pomidory w oleju, trochę sera, ugotowane jajka i warzywa. Całość skropiłam sokiem z cytryny i oliwą, ale jeśli wolicie, do sałatki możecie wykorzystać olej ze słoika z pomidorami. W sałatce sprawdzi się żółty ser, ser z niebieską pleśnią lub feta. Z suszonymi pomidorami świetnie skomponowałyby się też oliwki lub kapary, a także świeża bazylia - z tym przepisem można śmiało eksperymentować :)

Sałatka ryżowa z suszonymi pomidorami jest pyszna o każdej porze dnia. Polecam, smacznego:) 

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na sałatki:) 

Polecam również moją pyszną sałatkę ryżową z kabanosami:


Sałatka ryżowa z suszonymi pomidorami, składniki:

100 - 150 g ryżu,
kilka suszonych pomidorów w oleju,
kilka grubych plastrów sera (może być feta, blue cheese, żółty ser),
pół małej czerwonej cebuli,
1/3 dużego ogórka,
pół czerwonej papryki,
2-3 jajka ugotowane na twardo,
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki,
kilka łyżek soku z cytryny,
kilka łyżek oliwy lub oleju z pomidorów,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i opcjonalnie ostra papryka, opcjonalnie szczypta granulowanego czosnku

Sałatka ryżowa z suszonymi pomidorami, przygotowanie:

Ugotować ryż i dobrze wystudzić. Z ogórków wydrążyć pestki. Pokroić w małą kostkę wszystkie warzywa, ser i jajka. Połączyć z pozostałymi składnikami, dodać sok z cytryny, oliwę i przyprawy do smaku.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Rice and Sun Dried Tomatoes Salad Recipe:

100-150 g of rice,
few sun dried tomatoes in oil,
1/2 of a red onion,
few slices of feta, blue cheese or any cheese you prefer,optional,
2-3 hard boiled eggs,
1/3 of a large cucumber,
1/2 of a red bell pepper,
few tsp of chopped parsley,
few tbsp of lemon juice,
few tbsp of olive oil,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, hot paprika (optional), a pinch of granulated garlic (optional)

Cook the rice and let it cool completely. Deseed the cucumber. Dice all the vegetables, eggs and cheese. Mix with the rest of ingredients, add olive oil lemon juice and seasonings to taste. Enjoy!

30 komentarzy:

  1. Zapisuje i z chęcią skorzystqm 😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Haven't made any rice salad in a little while. I miss it. Yours looks very tasty and satisfying, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności i do tego pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie prezentuje się to danie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. This looks good! And healthy -- which we need at the moment!

    OdpowiedzUsuń
  6. Thank you. We are moving into summer (fast) and I am always on the look out for another salad.

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosto i smacznie, bardzo lubię takie sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne połączenie, moje smaki🙂

    OdpowiedzUsuń
  9. I like sun dried tomatoes. This looks super tasty :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem pewna, że posmakowałaby mi ta sałatka ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. I'm sure this is a tasty dish ...

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  13. That is looking a lovely salad with have with fish or at a barbecue.

    OdpowiedzUsuń
  14. This does sound good though a bit chilly for this time of the year. I might try it hot. Keep safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  15. lubię ryżowe sałatki a Twoja podoba mi sie

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo udana sałatka. Dla mnie idealna na kolację. Można nią sobie smacznie pojeść i nie więcej nie potrzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Testowałem dzisiaj przepis na tę sałatkę i muszę przyznać, że jest naprawdę smaczna. Chętnie wypróbuję także inne przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger