Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem |
Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem na oleju to błyskawiczny, prosty przepis dla początkujących i nie tylko. Takie wilgotne i puszyste ciasto bez miksera wymaga minimum pracy, jest idealnym wypiekiem, gdy mamy mało czasu na pieczenie.
Aby nasze ciasto z jabłkami udało się idealnie, należy pamiętać, by składniki mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że ciasto wyjdzie suche. Mogą nawet zostać w nim grudki.
Czekoladowe ciasto bez miksera smakuje świetnie nie tylko z jabłkami. Możecie dorzucić do niego ulubione sezonowe owoce, sprawdzą się również brzoskwinie z puszki.
Jeśli nie macie czasu, możecie podać ciasto bez budyniu, oblane lukrem, polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem. Przygotowanie błyskawicznego kremu budyniowego trwa jednak kilka chwil i zdecydowanie zwiększa on walory smakowe ciasta. Nie potrzeba ucierania, wystarczy wymieszać masło z gorącym budyniem.
Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem to łatwy i pyszny deser, duża blacha znika w mig :) To idealny wypiek dla gości lub proste ciasto na podwieczorek do kawy i herbaty. Polecam, smacznego :)
Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem na oleju, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25cm (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml):
1/2 szklanki oleju,
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 i 1/2 szklanki cukru,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii (opcjonalnie, można zastąpić cukrem waniliowym),
4 jajka,
2 płaskie łyżki kakao,
3 jabłka,
płaska łyżka cynamonu (lub trochę mniej)
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
4 łyżki cukru (lub do smaku),
660 ml mleka,
150 g masła
100 g gorzkiej czekolady,
60 g słodkiej śmietanki 30%, ew. mleka
Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem na oleju, przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao, szybko wymieszać trzepaczką (tylko do połączenia składników; nie mieszamy za długo, by ciasto nie wyszło suche!). Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Powciskać jabłka pokrojone w dużą kostkę. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Wystudzić.
Przygotować błyskawiczny krem budyniowy: budyń ugotować z 4 łyżkami cukru na 660 ml mleka. Gorący, gęsty budyń wymieszać z masłem. Gdy masło się rozpuści, wylać masę na wystudzone ciasto. Krótko schłodzić.
Do gorącej śmietanki wrzucić połamaną czekoladę, zostawić na kilka minut. Zamieszać, aż czekolada się rozpuści. Polewę czekoladową wylać w formie esów-floresów na ciasto. Schłodzić.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Chocolate Apple Cake with Pudding Recipe:
1/2 cup of oil,
1 1/2 cup of milk,
1 1/2 cup of sugar,
2 heaping tsp of baking powder,
3 1/2 cup of flour,
a pinch of vanilla,
4 eggs,
2 tbsp of cocoa,
3 apples,
1 tbsp of cinnamon, levelled
2 packagages of vanilla pudding mix (40 g each,each one requires 500 ml of milk),
660 ml of milk,
4 tbsp of sugar,
150 g of butter
for the glaze:
100 g of dark chocolate,
60 ml of heavy cream
Mix the flour with cocoa and baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour the batter into the pan lined with baking paper (36x25cm). Press chunks of apple into the batter. Bake for about 40 minutes in 180C.
Prepare pudding topping: prepare the pudding according to package instructions, but using just 660 ml of milk. To the hot pudding, add butter and whisk, until melts completely. Sweeten to taste. Pour over the cake and refrigerate to set.
Melt the chocolate and cream, pour over the set filling. Enjoy:)
Wydaje się bardzo proste, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńI come over for the afternoon tea :-)) They look so inviting.
OdpowiedzUsuńJEdzmy jabłka :D
OdpowiedzUsuńdziś mi trzeba czekolady!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńThe word Chocolate had me straight away, I am a big chocolat fan 😊
OdpowiedzUsuńKeep well and stay safe. Cheers Diane
The word Chocolate had me straight away, I am a big chocolate fan. 😊😊
OdpowiedzUsuńKeep well and stay safe. Cheers Diane
Ale pychota!
OdpowiedzUsuńoo pysznosci ;) i nie jest taki trudny w przygotowaniu :D przepis laduje u mnie w ulubionych ;d pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńLooks amazing, a great recipe.
OdpowiedzUsuńLooks great :-D
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie!
OdpowiedzUsuńsounds delicious!
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie, coś dla mnie, szybko i łatwo :P
OdpowiedzUsuńMniami ;)
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious! Yum! Thank you so much for sharing.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Cisto z jabłkami robię często, ale bez budyniu. Wypróbuję twoją propoycję
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWOW, I've never tried combining apples with chocolate in a cake before, but this looks SO delicious!!
OdpowiedzUsuńThank you so much for sharing😊😊
Have a lovely day!
Hugs xxx
Zachęciłaś do upieczenia tych pyszności:))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńYummy. :)
OdpowiedzUsuń♡ ☯ ☮ P&P style ☮ ☯ ♡
thank you dear Natalia for wonderful recipe :)
OdpowiedzUsuńsince i got new oven ,i am baking delightfully :)
this one i will try soon hopefully
wishing you ,hubby and son all the joy and peace in days ahead !
and yes i like your pretty hands moving fast magically :)
Uwielbiam tego typu ciasta :D
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho :) Połączenie ciasta czekoladowego, jabłek i budyniu brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńThat looks really tasty.
OdpowiedzUsuńJust send me the whole pan. After the year I've had, I don't think anyone can judge me for eating all of this in one sitting LOL. Looks great!
OdpowiedzUsuńZapowiada się świetnie!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Uwielbiam tego typu ciasta:)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda obłędnie! Na pewno przygotuję! :)
OdpowiedzUsuńWyszło bardzo fajne. Polecam przepis :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, dziękuję za komentarz, pozdrowienia :)
UsuńFajny przepis. Ciasto właśnie się piecze.. Mam jedno pytanie - wykładnikach jest cynamon, a nie zauważyłam go w przepisie.. W którym momencie użyć?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam🙂
Razem z mąką, dopiszę w przepisie - dziękuję za zwrócenie na to uwagi☺ Pozdrowienia ☺
UsuńBudynie na 1/2 czy na 3/4 litra mleka?
OdpowiedzUsuń1/2 :)
UsuńMasło do gorącego budyniu -zwarzy się
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie. Masło się rozpuści tak jak rozpuściłoby się w gorącym mleku.
Usuń