Klopsiki w sosie własnym |
Pulpety w sosie własnym wymagają minimum składników. Aby sos wyszedł idealnie, należy tylko pamiętać, by klopsiki i cebula ładnie zrumieniły się na patelni przed wlaniem do niej płynu. Do takich pulpecików możecie wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa. W wersji mniej kalorycznej sprawdzi się mielone mięso z indyka lub kurczaka, ale można wykorzystać też wieprzowinę, wołowinę lub mieszankę mięs.
Ciemny sos do klopsików warto zabielić śmietanką lub mlekiem. Idealnym dodatkiem będzie też kilka łyżek posiekanego koperku.
Klopsiki w sosie własnym pysznie smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz dowolną surówką. To wspaniały obiad dla całej rodziny. Polecam, smacznego :)
Polecam również mój pyszny gulasz cygański z klopsikami:
Klopsiki w sosie własnym, składniki:
na pulpeciki:
500 g mielonego mięsa,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (lub innych ulubionych suszonych ziół)
na sos:
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku),
kilka łyżeczek posiekanego koperku,
ok. 2 łyżeczek skrobi ziemniaczanej
sól, pieprz (do smaku), opcjonalnie szczypta suszonych ziół lub słodkiej papryki
Klopsiki w sosie własnym, przygotowanie:
Przygotować klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, krótko wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć (pulpety powinny być wciąż surowe w środku).
Na patelnię po klopsikach wrzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć na małym ogniu, aż cebula się delikatnie zarumieni. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć kilka chwil, dodać pulpeciki i zalać całość wodą lub bulionem (wlać tyle płynu, by lekko zakrywał składniki). Dusić do miękkości mięsa około 10 - 15 minut. Dodać mleko lub śmietankę i koperek do smaku. Skrobię wymieszać z wodą lub mlekiem (ok. 1/4 - 1/3 szklanki), dodać do sosu i gotować na małym ogniu kilka minut, do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Meatballs in Gravy Recipe:
for the matballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika and marjoram (or any other dry herbs of your choice)
for the gravy:
1 onion,
2 cloves of garlic,
approx. 2 cups of water or stock,
approx. 1/3 cup of heavy cream or milk,
approx. 2 tbsp of potato starch (or corn starch),
few tsp of chopped dill,
salt and pepper to taste, optionally some dry herbs of choice or a pinch of sweet paprika)
Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate.
To the same pan, add finely chopped onion and cook, until lightlu golden. Add finely chopped garlic, cook for additional 30 seconds or so add the meatballs back in. Cover with water or stock and cook for about 10 to 15 minutes or until tender. Add some milk or cream and chopped dill to taste. Thicken the sauce with a slurry (starch mixed with 1/4 - 1/3 cup of water or milk). Season to taste. Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!
Klopsiki sounds so cute (and reminds me of, haha, Königsberger Klopse) - an egg, good idea!
OdpowiedzUsuńHmm, yum, added to favs! Thank you! Happy New Year, too.
wygląda to przepysznie :D
OdpowiedzUsuńThese meatballs with gravy look really tender and delicious. We love meatballs or meatloaves, but I seldom make a gravy for them. Time to give it a try!
OdpowiedzUsuńYum
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńI haven't seen gravy made with milk for meatballs here. Thank you for the suggestion.
OdpowiedzUsuńHappy new year. Another great recipe.
OdpowiedzUsuńKlopsiki zawsze mnie zachwycają swoim smakiem. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy klopsiki:))Twoje wyglądają pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńThis looks so so wonderful! Thank you for sharing. Happy new year!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
nie ma to jak domowe klopsiki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam klopsiki, te Twoje muszą być wyborne! Wszystkiego dobrego na nowy rok, niech to będzie dla nas wszystkich lepszy rok... Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńNice.
OdpowiedzUsuńHappy New Year :-D
I love meatballs!
OdpowiedzUsuńС Новым годом, Наталия!
OdpowiedzUsuńThis dish is very delicious!
OdpowiedzUsuńHappy New Year, 2021!
Your 'klopsiki' look so, so, delicious! They've got all the ingredients and seasoning that makes them tasty.
OdpowiedzUsuńWishing you a wonderful New Year with good health and prosperity, Natalia!
Pysznie kochana :-)
OdpowiedzUsuńIt’s a delicious recipe!
OdpowiedzUsuńCongratulations!!!
OStantio uczę się robić takie sosy :)
OdpowiedzUsuńOstatnio brakuje mi pomysłów na smaczne, ciekawe i proste obiady. I kto by pomyślał, że można wyczarować z tak podstawowych składników tak aromatyczne danie. Pychotka!
OdpowiedzUsuń