Najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami |
Najlepszy chleb bezglutenowy jest miękki i puszysty dzięki sporej ilości ziemniaków. Oprócz tego zawiera też zdrową mąkę gryczaną, a także mąkę ryżową i skrobię ziemniaczaną. Żadnych gum, konserwantów i innych dziwnych składników.
Do przyrządzenia tego chleba będzie Wam potrzebny blender, najlepiej kielichowy, a także długa foremka keksówka - z podanych proporcji upieczecie spory bochenek chleba. Moim zdaniem wszystkie wypieki bezglutenowe na drożdżach wymagają użycia wody gazowanej - ta drobna modyfikacja, którą wprowadziłam do oryginalnego przepisu powoduje, że chleb ładniej rośnie i ma ładne dziurki.
Dzisiejszy chleb z ziemniakami jest najlepszy w dniu upieczenia - wtedy jest naprawdę pyszny, mięciutki i puszysty. Pierwszego dnia jest też troszkę lepki jak tradycyjne pieczywo na zakwasie. Jak to z bezglutenowym pieczywem bywa, również ten chleb szybko traci świeżość, dlatego polecam przechowywać bochenek w lodówce (jeśli macie zamiar zjeść go w przeciągu dwóch dni) lub od razu pokroić na kromki i zamrozić.
Nie ma się co oszukiwać - chleb bezglutenowy nigdy nie będzie smakował tak jak białe pieczywo pszenne, ale jeśli poszukujecie sprawdzonego przepisu na miękki i smaczny chleb bez glutenu, zdecydowanie wypróbujcie przepis. Dobrze smakuje z wytrawnymi dodatkami, na przykład wegeteriańskimi pastami, wędliną czy serem, ale pasują też do niego słodkie dodatki. Polecam, smacznego:)
Polecam też chleb mieszany bez wyrabiania:
Najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami, składniki:
na foremkę o wymiarach 30 x 12 cm:
350 g ugotowanych, wystudzonych ziemniaków,
300 g białej mąki ryżowej,
250 g mąki gryczanej,
150 g skrobi ziemniaczanej,
2 łyżeczki soli,
2 łyżki oleju,
łyżeczka cukru,
8 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych,
600 ml ciepłej wody gazowanej (podgrzanej)
Najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami, przygotowanie:
Do podgrzanej wody dodać cukier i drożdże, odstawić na kilka minut. Zmiksować w blenderze z ziemniakami. Przelać całość do mąki gryczanej, ryżowej, skrobi, soli i oleju. Wymieszać łyżką. Ciasto będzie dość mokre, gęste i lejące. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie zamieszać ciasto i odstawić na 15 minut. Po tym czasie przelać całość do foremki (ciasto wypełni prawie całą foremkę) i odstawić na 20 minut do lekkiego podrośnięcia. Piec w 200 C około 60-70 minut (u mnie 70). Całkowicie wystudzić przed krojeniem.
Lekko zmodyfikowany przepis Olgi Smile.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Gluten Free Potato Bread Recipe:
350 g of cooked, cooled potatoes,
300 g f whire rice flour,
250 g of buckwheat flour,
150 g of potato starch,
2 tsp of salt,
1 tsp of sugar,
8 g of dry yeast or 30 g of fresh yeast,
600 ml of warm, sparkling water
To the warm water add yeast and sugar, set aside for few minutes. Place in a blender and add potatoes. Blend, until smooth. Combine with the rest of ingredients, using a spoon - the dough will be wet and quite thick. Place somewhere warm for 30 minutes. After this time, mix the dough, using a spoon and set aside for 15 minutes. Place the dough into a long bread pan (30x12cm) and set aside for another 20 minutes to proof gently. Bake in 200 C for 60 to 70 minutes (I bake mine for 70 minutes). Let cool completely, before slicing. Store in the fridge or slice and freeze.
See the original recipe.
super kanapki muszą z niego wyjść!
OdpowiedzUsuńIt turned out so well! All you need is a bowl of steaming hot soup for a cozy and delicious meal.
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek 🙂
OdpowiedzUsuńChyba nigdy takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńDelicious
OdpowiedzUsuńNie mam takich problemów ale warto wiedzieć jak taki chleb upiuec.
OdpowiedzUsuńOh WOW, this potato bread looks amazing...I simply have to try making it!!
OdpowiedzUsuńThank you so much.😊😊
Have a super weekend...and stay safe, my friend!
Hugs xxx
My father used to make potato bread. thank you for the reminder.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńIt looks good, not something that I have ever come across before.
OdpowiedzUsuńI love all kinds of bread. That sounds good.
OdpowiedzUsuńTaki chleb najlepszy :)
OdpowiedzUsuńLooks lovely bread.
OdpowiedzUsuńLooks tasty :-D
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :) Chętnie zjadłabym kanapeczkę z takim chlebem :)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńWow! Your chleb looks like swiss cheese with holes in it! Love the look of the slices. I bet it's all very tasty!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na chleb.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i z pewnością tak smakuje :)
Takiego jeszcze nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńCzy maka ryżowa może być biała czy może być z ciemnego ryżu
OdpowiedzUsuńCzy musi być biała maka ryżowa? Czy może być ciemna
OdpowiedzUsuńPowinna być biała 🙂
Usuń