Pieczone udka z kurczaka |
Aby udka z kurczaka z piekarnika były soczyste i pyszne, wystarczy wysmarować je masłem i obsypać przyprawami. U mnie to przede wszystkim suszone zioła, ale tak naprawdę możecie wykorzystać większość swoich ulubionych przypraw lub ich mieszanki. Pałki z kurczaka upieką się w 45-50 minut. W przeciwieństwie do piersi dość trudno je przesuszyć, dlatego to świetny wybór, jeśli dopiero zaczynacie przygodę z gotowaniem :)
Pieczone udka z kurczaka wspaniale komponują się z pieczonymi ziemniakami lub innymi warzywami. Możecie wrzucić je na blaszkę z kurczakiem lub piec na osobnej - jeśli chcecie, by ziemniaki były mocno chrupiące i zrumienione z każdej strony, najlepiej przełożyć je na drugą blachę. Pokrojone na małe kawałki upieką się w tym samym czasie co kurczak.
Pieczone pałki świetnie smakują z chrupiącą surówką. W ten sam sposób możecie też przygotować inne części kurczaka z kością. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :)
Polecam również pieczone udka z kurczaka bez skóry i kości na 2 sposoby:
Pieczone udka z kurczaka, składniki:
4-5 udek (pałek) z kurczaka,
4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego (klarowane powoduje, że skórka jest bardziej chrupiąca, ale można też użyć zwykłego masła z odrobiną oleju),
3-4 rodzaje ulubionych ziół do kurczaka- u mnie 3/4 łyżeczki majeranku i po 1/2 łyżeczki oregano, tymianku i rozmarynu,
3/4 łyżeczki słodkiej papryki, opcjonalnie,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
sól (u mnie 1/2 łyżeczki soli na 500 g mięsa), pieprz
opcjonalnie ziemniaki plus kilka łyżek oleju i przyprawy (rozmaryn, tymianek, granulowany czosnek i słodka papryka)
Pieczone udka z kurczaka, przygotowanie:
Kurczaka oprószyć przyprawami z każdej strony. Dokładnie wysmarować masłem (również pod skórą). Jeśli pieczemy ziemniaki, oprószyć je przyprawami, wymieszać z olejem. Piec w 200 C około 45-50 minut.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Baked Chicken Drumsticks Recipe:
4-5 chicken drumsticks,
4 tbsp of melted clarified butter (or regular butter with some oil),
3/4 tsp of marjoram,
1/2 tsp of oregano, thyme and rosemary,
3/4 tsp of sweet paprika,
3/4 tsp of granulated garlic,
salt (I use 1/2 tsp for each 500 g of meat), black pepper
potatoes (optional) plus few tbsp of oil and some salt, pepper, rosemary, thyme, sweet paprika and granulated garlic
Sprinkle the meat with seasonings and rub the butter in (make sure to rub it also under the skin). Sprinkle the potatoes with seasonings and mix with oil. Place on a baking tray and bake for anout 45 to 50 minutes in 200 C.
Chicken drumsticks with skin and bone are so tasty and flavourful!
OdpowiedzUsuńapetycznie wyglądają, może dodam zamiast ziemniaków - ryż :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńWyglądają baaaardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam udka z kurczaka:)
OdpowiedzUsuńJuż pokazałam mężowi przepis - nie mam wyjścia 😀
OdpowiedzUsuńThis looks really delicious...I will try it for lunch tomorrow!
OdpowiedzUsuńMany thanks.😊😊
Have a lovely day!
Hugs xxx
o jak ładnie wyglądają, no i na pewno super smakowały!
OdpowiedzUsuńDelia il pollo al forno su un bel letto di patate.
OdpowiedzUsuńMagari patate prese dal contadino.
Ah che spettacolo, ho già l'acquolina in bocca.
Buona Epifania.
Pyszności
OdpowiedzUsuńU mnie czasami takie robię, prosto, szybko, a i smacznie :)
OdpowiedzUsuńEasy and tasty -- my kind of recipe! Thanks. And Happy New Year!
OdpowiedzUsuńChicken is a very versatile meat isn't it?
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie udka ;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na niedzielny obiad
OdpowiedzUsuńChicken drumsticks are a favorite dish of mine (without the butter, as I don't mix dairy with meat).
OdpowiedzUsuńYour recipe has all the required additions (paprika, garlic, pepper..) to make it delicious.
Thanks for your recipe 😊
OdpowiedzUsuńI like the idea of baking with the potatoes like a one pot meal.
OdpowiedzUsuńŚwietne danie. Muszę spróbować. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńMy boyfriend would love this!
OdpowiedzUsuńI made baked chicken legs the other night for dinner.
OdpowiedzUsuńChicken is a favourite in our house :)
OdpowiedzUsuńMany thanks for this recipe.
All the best Jan
Pokazałam mężowi i... przepadłam - musze wypróbować koniecznie
OdpowiedzUsuńSzybki,smaczny obiad... brzmi idealnie 😁!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam noworocznie 😊!!!
I just found some drumsticks in my freezer. This would be a great recipe to use them up this weekend. Chicken and potatoes is always a win here!
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak świetna propozycja na cateringową część imprez firmowych :) Ale byśmy jedli!
OdpowiedzUsuńPyszne! Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuń