Schab w sosie barbecue ze śmietanką |
Nie macie pomysłu na obiad ze schabu, a nie macie ochoty na kotlety? Dziś polecam łatwy i szybki w przygotowaniu schab w sosie barbecue ze śmietanką. To idealny obiad dla całej rodziny, który posmakuje wszystkim fanom słodko - kwaśnych smaków.
Schab w sosie barbecue ze śmietanką wymaga rozbicia cienkich kotletów bez kości. Cienkie paski mięsa smażą się błyskawicznie, potem wystarczy tylko przygotować słodko - kwaśny sos i podgrzać w nim mięso. Taki sos a la barbecue możecie przygotować dzień wcześniej, dobrze znosi również mrożenie. Nada się do wielu rodzajów mięsa. Pamiętajcie, by doprawić go do smaku - ma być lekko kwaśny, słodki i pikantny z wyraźnym aromatem wędzonej papryki.
Mięso w sosie barbecue świetnie smakuje z ziemniakami, ale pasuje też do niego ryż albo kasza. Bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :)
Polecam również moją karkówkę po myśliwsku:
Schab w sosie barbecue ze śmietanką, składniki:
ok. 800 g schabu (cienkie kotlety bez kości)
przyprawy do oprószenia mięsa: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek (lub inne ulubione suszone zioła)
na sos:
1 i 1/2 szklanki wody,
czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
ok. 1/2 szklanki pikantnego ketchupu,
ok. 5-6 łyżek sosu sojowego lub teriyaki (lub do smaku - ilość zależy od tego, jak słony jest nasz sos sojowy, na początku lepiej dać mniej),
sok z cytryny (do smaku),
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (lub do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, wędzona papryka, szczypta ostrej papryki, majeranek, oregano, granulowany czosnek
opcjonalnie 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/3 szklanki wody
Schab w sosie barbecue ze śmietanką, przygotowanie:
Cienko rozbić kotlety i pokroić w paski, oprószyć przyprawami. Smażyć krótko na niewielkiej ilości tłuszczu, do zarumienienia i miękkości. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, zalać całość wodą i pozostałymi składnikami sosu (bez śmietanki). Gotować około 15 minut, do zgęstnienia sosu - gdyby sos był za mało słodki, dodać więcej keczupu (lub cukru lub miodu), jeśli za mało kwaśny, więcej cytryny. Na końcu dodać mięso i śmietankę, podgrzać całość kilka minut (nie gotować za długo, by nie wysuszyć mięsa). Jeśli sos jest wodnisty, zagęścić go skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Pork in Creamy Barbecue Sauce Recipe:
approx. 800 g of pork cutlets (boneless),
seasonings for the meat: salt, pepper, marjoram, sweet paprika
for the sauce:
1 heaping tbsp of tomato paste,
1 1/2 cup of hot water,
1/2 cup of hot ketchup,
5-6 tbsp of soy sauce or teriyaki (or to taste - the amount depend of the saltiness of your soy sauce),
lemon juice, to taste,
approx. 1/3 cup of cream (or to taste)
1 onion,
2-3 cloves of garlic,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, smoked paprika, a pinch of chili, granulated garlic, dry marjoram, dry oregano
1-2 tsp of corn starch and some sauce for the slurry, optional
Using a meat mallet, beat your cutlets, until thin. Cut into strips. Season well. Heat a smalla mount of oil in a pan, add your meat and cook, until golden nad tender. Set aside.
To the same pan, add finely chopped onion and cook for few minutes, Add finely chopped garlic and cook for 30 minutes or so. Add the rest of ingredients for the sauce (besides cream) and simmer for about 15 minutes or until thickens. Add enough spices,lemon juice or ketchup making sure your sauce is sweet, tangy and spicy. Add the meat and cream. Simmer just for few minutes to heat the meat through (don't overcook the meat). If your sauce is too thin, add some slurry. Serve over potatoes or rice. Enjoy!
I like the sauce :-D
OdpowiedzUsuńPork and barbeque sauce is a fabulous combination...and this looks really delicious! Thank you so much for sharing 😊😊
OdpowiedzUsuńHave a nice day!
Hugs xxx
No i znowu robisz mi smaka ;)
OdpowiedzUsuńIt looks saucy, flavoursome and so so yummy!
OdpowiedzUsuńOj aż ślinka leci od samego czytania i oglądania. Super musi smakować.
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńFun and flavorful -- what more does one want in a recipe? :-) Good stuff -- thanks.
OdpowiedzUsuńTen typ sosu nie jest dla mnie. Nie lubię barbecue :)
OdpowiedzUsuńLooks like a great recipe, the recipe sounds tasty.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie chyba dzięki tobie mam pomysł na jutrzejszy obiad ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Not for me, but others in my house would love it. Thank you.
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo smacznie wygląda to danie ;)
OdpowiedzUsuńIn your pictures, this dish looks irresistible!
OdpowiedzUsuńYour instructions in the video are detailed and well presented.
sos pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńThis dish is fantastic, Natalia!
OdpowiedzUsuńThat does look delicious.
OdpowiedzUsuńJa akurat nie jestem fanką sosu barbecue ;p ale danie wyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńproszę mi nie pokazywać takich rzeczy, bo ja na diecie :D ale może dla rodzinki zrobię w niedzielę :)
OdpowiedzUsuńPycha :) danie na medal :)
OdpowiedzUsuńThe recipe sounds very tasty.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Anything smothered in a good bbq sauce gets my seal of approval any day of the week. Delish!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis w sam raz na niedzielny obiad. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuń