Szynka pieczona z goździkami |
Dziś na kanapki lub na obiad poleca się szynka pieczona z goździkami. Jest łatwa w przygotowaniu i świetnie smakuje na ciepło oraz na zimno.
Szynka szpikowana goździkami smakuje zupełnie wyjątkowo i odświętnie. Dzięki goździkom ciekawie prezentuje się na stole, ale oczywiście wyciągamy je tuż przed jedzeniem (mają jedynie nadać mięsu aromatu). Moja szynka została również wysmarowana miodem i musztardą - to świetne połączenie do wieprzowiny i innych rodzajów mięsa, zwłaszcza tych pieczonych.
Jeśli lubicie piec mięso w rękawie / worku do pieczenia, możecie umieścić w nim szynkę na pierwszą część pieczenia. Ja piekłam swoją pod przykrywką. Mięso możecie też oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny.
Szynka pieczona z goździkami to świetna propozycja na Święta i nie tylko. Dobrze smakuje z zimnymi sosami, musztardą, chrzanem lub ćwikłą. Wspaniale komponuje się w kanapkach na ciepło lub sałatkach oraz świetnie znosi mrożenie. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na domowe wędliny :)
Do domowej wędliny polecam również pyszny, domowy chleb bez zagniatania:
Szynka pieczona z goździkami, składniki:
szynka (1.5 kg),
garść goździków,
ok. 1/2 łyżki mielonego imbiru,
łyżka ulubionych suszonych ziół (u mnie prowansalskie),
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
pół łyżeczki czosnku granulowanego (lub trochę więcej),
czubata łyżka miodu i czubata łyżka musztardy,
sól, pieprz
Szynka pieczona z goździkami, przygotowanie:
Wierzch szynki naciąć w kratkę, a w nacięcia wcisnąć goździki. Połączyć miód i musztardę, wysmarować nimi mięso i równomiernie obsypać przyprawami. Piec w 160 C - pierwsze 90 minut pod przykryciem lub w worku / rękawie), kolejne 45 minut bez przykrycia (lub worka). Podawać na ciepło lub na zimno.
Zmodyfikowany przepis Jana Kuronia.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Baked Ham with Cloves Recipe:
1 1/2 kg of ham,
a handful of cloves,
approx. 1/2 tbsp of granulated garlic,
1 tbsp of dry herbs of choice.
1/2 tsp of nutmeg,
1/2 tsp of granulated garlic (or more),
1 heaping tbsp of honey and 1 heaping tbsp of mustard,
salt and pepper
Cut the meat on the surface, creating a diamond shape. Press whole cloves into the crossing pattern. Smear the meat with honey mixed with mustard. Generously sprinkle whole ham with seasonings. Bake in 160 C - first 90 minutes covered, next 45 minutes uncovered. Serve warm or cold. Enjoy!
Modified recipe by Jan Kuron.
ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej szynki, a wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ta szynka 😊
OdpowiedzUsuńThey look so yummy and it's not even difficult to make. Awesome!
OdpowiedzUsuńniezwykle aromatyczna!
OdpowiedzUsuńto musi być pyszna wędlina:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie przygotowałam żadnej szynki sama, ale z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuńCarrrolina Blog-klik
omomom, takie pyszności do bułeczki :)
OdpowiedzUsuńIdealna na kanapki :)
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńLooks delicious !!
OdpowiedzUsuńNie znałam takiego przepisu, wypróbuję 😊🍠
OdpowiedzUsuńI so often forget cloves. Thank you for the reminder.
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam takiej szynki:)))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńThis looks so fantastic! Thanks for the inspiration!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Good idea with the cloves :-D
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku, w takiej wersji nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPrzepis do wypróbowania w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna ;)
OdpowiedzUsuńGreat recipe. It's yummy and delicious food. Happy new year
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, na pewno smaczniejsza niż ta ze sklepu
OdpowiedzUsuńI have never tried ham with cloves before...and this looks really delicious!
OdpowiedzUsuńMany thanks for sharing this great idea, my friend!😊😊
Hugs xxx
Jestem ciekawa aromatu tej szynki :) Chyba spróbuję
OdpowiedzUsuńOj lecę do kuchni coś zjeść po takich widokach :-).
OdpowiedzUsuńSuper, wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam sama szynki :)
OdpowiedzUsuń