Dziś klasyczne i lubiane danie - tradycyjna fasolka po bretońsku. Jest idealna na chłodne dni, pożywna i pyszna, a poza tym bardzo prosta w przygotowaniu.
Tradycyjna fasolka po bretońsku jest przygotowana z użyciem suchej, moczonej przez noc fasoli. Oczywiście, jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie użyć białej fasoli z puszki, ale o wiele smaczniej będzie z fasolą suchą. Mocząc fasolę, pamiętajcie, by zalać ją naprawdę dużą ilością wody - fasola mocno pęcznieje i jeśli wlejecie jej za mało, część ziaren może zostać na górze i nie napęcznieć, przez co po ugotowaniu pozostanie twarda.
Do sosu używamy pomidorów z puszki (lub świeżych w sezonie) i koncentratu pomidorowego. Ja doprawiam swój sos majerankiem, oregano i słodką oraz wędzoną papryką, która nadaje fasolce wspaniałego aromatu. Jeśli do fasolki nie użyjecie boczku (ja zazwyczaj nie używam), taka wędzona papryka świetnie go zastąpi - będzie zdrowiej i mniej kalorycznie :)
Jeśli chodzi o konsystencję sosu, wszystko zależy od Waszych upodobań; my najbardziej lubimy taki o konsystencji gęstej zupy.
Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje z domowym chlebem lub bułeczkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podać ją z ryżem lub ziemniakami. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z fasolą :)
Do fasolki polecam pyszny i chrupiący chleb pszenny bez zagniatania:
Tradycyjna fasolka po bretońsku, składniki:
ok. 400 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś),
ok. 300 g dobrej jakości kiełbasy,
puszka pomidorów (możecie też dać dwie puszki i trochę mniej koncentratu),
kilka łyżek koncentratu pomidorowego,
kilka chochli wody z gotowania fasoli,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
opcjonalnie kilka plastrów wędzonego boczku,
2 listki laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, oregano, słodka i wędzona papryka, szczypta cukru
Tradycyjna fasolka po bretońsku, przygotowanie:
Fasolę namoczyć przez noc w dużej ilości wody (około 12 godzin). Na drugi dzień odlać wodę i przepłukać fasolę. Zalać wodą i gotować do miękkości około 2 godzin.
Na patelni zrumienić pokrojoną kiełbasę i cebulę. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Zalać całość kilkoma chochlami wody z gotowania fasoli, dodać fasolę, koncentrat, listki laurowe, ziele angielskie i pomidory z puszki. Doprawić. Gotować całość około 15 minut lub do zgęstnienia sosu (w razie potrzeby można dodać więcej koncentratu lub wody lub zagęścić sos mąką).
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
White Beans in Tomato Sauce:
approx. 400 g of dry white beans,
approx. 300 g of good quality Polish sausage,
1 can of tomatoes (you can also use 2),
few heaping tbsp of tomato paste,
few ladles of cooking water from the beans,
2 onions,
3 cloves of garlic,
few slices of bacon, optional,
2 bay leaves,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, marjoram, thyme, oregano, sweet paprika, smoked paprika, a pinch of sugar
Soak your beans for 12 hours in a large amount of water (it's best to do this overnight). Drain the beans the next day, cover with water and cook for about 2 hours or until tender.
Heat a small amount of oil in a pan, add sliced sausages, bacon and finely chopped onion. Cook, until lightly golden and add finely chopped garlic. Cook for additional 30 seconds. Cover with few ladles of cooking water from the beans, add tomatoes, beans, bay leaves, allspice and tomato paste. Season well. Simmer for about 15 minutes or until thickens (add more tomato paste, if too runny, or more cooking water from the beans, if too thick)
u mnie wczoraj była wege fasolka:)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńTasty and forceful recipe. Want to taste it.
OdpowiedzUsuńGreetings
Uwielbiam. Akurat mam dzisiaj na obiad :-)
OdpowiedzUsuńIt looks delicious!
OdpowiedzUsuńHAPPY WEEKEND
xoxo
https://stylishpatterns.blogspot.com/
Looks very nice.
OdpowiedzUsuńSimple and very satisfying! I need mine with lots of bacon :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńSounds just right for a cold day!
OdpowiedzUsuńThat looks like a tasty soup :-D
OdpowiedzUsuńNigdy nie przepadałam za fasolką, ale ostatnio zjadłam i mi posmakowała. może czas podwinąć rękawy i wyjść poza swój kmfort znanych da ń i spróbować zrobić fasolkę po bretońsku. Musze przyznac, ż byłoby to dla mnie wyzwaniem, ale chyba się go podejmę! Skusiłaś mnie :D
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam :) Moja mama kiedyś często robiła :)
OdpowiedzUsuńNie lubię fasoli, ale w moim domu często się ona pojawia
OdpowiedzUsuńDelicious, I love beans.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ale bez kiełbasy ;p
OdpowiedzUsuńfasolka - ulubione danie mojego chlopaka :D wlasnie ostatnio mowil, ze sam zrobi, ale troche sie boi :D juz wiem, skad dam mu przepis i na bazie czyjego przepisu przygotuje on fasolke :)
OdpowiedzUsuńDługo już jej u nas nie było :)
OdpowiedzUsuńTo jedno z dań, których nazwa brzmi "cudzoziemsko" a Polacy je uwielbiają:)
OdpowiedzUsuńWhat a delicious recipe !!!
OdpowiedzUsuńWe are all very fond of beans in tomato sauce! ♥
Bardzo często jadamy. Ostatnio zrobiłam z ciecierzycą.
OdpowiedzUsuńDelicious, I like beans on toast.
OdpowiedzUsuńYum - though I would leave out the sausage.
OdpowiedzUsuńOh wow. This looks fantastic! Thank you so much for sharing :)
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Я очень редко покупаю фасоль! А у вас замечательный рецепт!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam. Jutro przyrządzę!
OdpowiedzUsuńUwielbiam fasolkę po bretońsku i o tej porze roku dość często ją robię :)
OdpowiedzUsuńWygląda super!!
OdpowiedzUsuńI have a pack of white beans in my cabinet I plan on making with some ham pretty soon. This looks really good too.
OdpowiedzUsuńLubię i przepis się przyda :-).
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie tradycyjne dania :)
OdpowiedzUsuńJa robię troszkę mniej tradycyjną :)
OdpowiedzUsuń